~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Sunday, January 30, 2011

MARI BERMADAH KATA~

huhu...dah lama x jejak kaki kat sini...
anyway, aku kembali untuk berkongsi..
berkongsi sebuah puisi...
puisi yang kuhulur sebagai pengganti diri...
usah ragu kerna ini bukan ilusi..
hanya sebuah nukilan rasa hasil meditasi...
hehehe..apsal aku punye ayat berima ni??
mungkin sebab exited nak berpuisi~
hihihi..^^




kuulit madahmu
kususun santunku
kukeringkan kolam duka
kusemaikan benih cinta
padang yang dahulunya tandus 
kini subur dengan  pohon cinta
mekar dengan bunga kasih

zarah-zarah duka
berterbangan ditiup angin
melepasi akal warasku
menghilangkan duka lama
menerbitkan cinta setia


Sunday, January 23, 2011

JOM MASUK U..??


hee~
hola~dah lama tak jejak blog..bukan sebab dah lupa tapi sebab aku takde benda nak cerita kat sini...biasalah rutin harian aku memang sama untuk setiap hari...huuu~sue me...
hari tu pulak..(2-3 hari sebelum ni..)bila mood aku nak bercerita tu ada tiba2 je lepas upload pix bekalan elektrik terputus..bengang aku...dah la aku dah siap menceceh nak dekat setengah perenggan..haish~
sabo jela~~lepas tu..terus terbantut hasrat aku nak update blog....(haish..macam la ada orang kesah nak baca kan??hehe...^^)

macam biasa..aku memang suka update blog ni waktu semua orang sedang sedap tidur diulit mimpi...suasana tenang...aman & damai..suasana yang macam ni la yang aku perlukan untuk menulis pun..tak kiralah aku nak menulis ke..melukis ke...belajar ke...huhu...aku perlukan konsentrasi yang tinggi kalau nak buat something~orang kena sembur dengan aku sebab kacau aku buat kerja tu isu biasa...dah tak pelik pun..hee..^^
btw,macam apa yang kau cakap tadi..aku memang suka update blog tengah2 malam macam ni..so,sebelum aku update..aku buat survey kat beberapa blog...hehe..termasuklah blog alang n angah..^^
haha..cerita diorang tu lebih kurang sama je...pix pertama sama..intro yang ala2 serupa...hehe...kiranya kalau aku buat balik cerita tu...aku punya entry kira rumusan dari entry diorang..setuju??aku rasa tak...sebab tengok mukadimah  aku je pun diorang dah lari g blog lain...haha..(realiti...lagipun aku dah faham sangat dah..^^) konklusinya,diorang tak dapatlah nak bandingkan persamaan n perbezaan antara entry kitorang..^^
bhahaha~

 aku jadikan ni 1st pix untuk membezakan antara blog aku,angah n alang...bhaha
memang sengal tahap petala ke 8..^^

hurm..bukan senang nak berkumpul ramai2 macam dulu...sebabnya..ni bukan zaman sekolah...dan tak semua orang free waktu kita free...selama seminggu jugak aku pujuk masing2 untuk pergi Karnival Jom Masuk U...semata2 nak kumpul macam dulu..rindu tu~
macam hari ni..aku cuma dapat kumpulkan AJ's paling maximum 6 orang je...uda x dapat datang....atas alasan apa?itu aku tatau...agak terkilan jugak sebab dia tak dapat datang n memencilkan diri sampai kitorang tak dapat nak contact...ko ni memang la uda...huuu~

okies~start cerita pasal hari ni...
aku,zaty n myn tumpang kereta ayah jongs...sampai je kat sana macam biasa la...MITC memang sesak dengan bas..kereta...n homo-sapiens~
ramai yang pakai baju sekolah...biasa la tu budak2 sekolah...yang ni aku confirm guru pengiring diorang terdiri daripada barisan guru2 kaunseling...(cewah~)
aku sampai dalam pukul 11..tunggu abel sampai dengan bodyguard dia...sebelum aku masuk dalam mitc n start cari ainnur~~
lepas jumpa kitorang pun start tawaf..tengok booth2 yang memang kitorang berminat dengan course2 yang disediakan kat situ...ainnur buat tawaf kali ke 2 sebab dia dah tawaf dulu dengan kakak sedare dia..ceh..langkah bendul punya adik..huhu..>.<

2-3 kali jugak kitorang lost sebab tatau nak pergi mana..nak pergi UITM & UM..booth diorang penuh...so, kitorang pun melangkah je la...ikut kaki..mana yang berkenan kitorang berhenti...huhu...tapi...ainnur berjaya membuatkan darah aku menyerbu ke muka bila dia tarik aku masuk booth USIM...
what on earth!!biel yang agak blurr 2 dengan selamba je berjalan nak masuk booth USIM...bila aku halang...nak tau apa biel cakap??

"USIM ada buat asasi pergigian yang macam kita nak la...apsal taknak masuk pulak??"

adoi~
seriously,we dont belong there la honey~
walaupun booth USIM 2 agak deserted..tapi takkan la korang nak serang macam tu je...hailo~~aku dah pernah buat research pasal USIM..dia dah tendang budak macam kita awal2 sebelum kita terlintas nak tendang dia..huuu~(x pnah terlintas pun actually...)
yela...diorang nak student yang ada background sekolah agama..student yang macam aku ni..asyik ponteng kelas agama semedang je kat sekolah lagi la dia tak pandang~
haha...teringat pulak time aku ngusik abang long korang yang aku kononnya apply USIM...kesian dia kena tipu..huhu...teruk kan aku...(abang long, u have the right to sue me..>.<)
aku pandang ainnur dah macam nak telan je..ainnur pulak dok tersengih2 tengok aku...aduss~
ainnur..aku tau apa sebab kau umpan kitorang g kat booth tu...saje je ey...!!grrrr~


kitorang lalu kat sebelah booth ICAN sebelum kitorang kena serang..adesss~tapi takpe la...kitorang layan je..lagipun course yang kitorang minat ada kat situ.. radiologist... biotech... pharmacist.. dietitian... physio... psycho... huu~kira sempat jugak tadah telinga dengar diorang bebel...


tak cukup dengan bebel..dorang bagi form untuk kitorang isi...haila~ain suda penat la...hehe...
penat2 aku kira sempat jugak la aku mengusik abang yang jaga booth tu..haha..kesian dia..lepastu bila dah siap kitorang menapak lagi..tengok UTHM..

orang kat UHTM tu ada pesan..katanya,kalau nak apply mana2 u..kena letak course yang ada dalam 1 u tu secara selari...jangan ceramukkan or campur adukkan antara 1 u dengan u yang lain...nanti tak dapat...

err..kiranya tu info paling berguna untuk aku pada hari ni....haila..kena betulkan borang UPU la macam ni...huhu~~
yang ainnur pulak,setiap booth yang kitorang pergi mesti dia hulur pamphlet untuk course kejuruteraan...
aduss~acik oi...kejuruteraan tu pilihan ke-2 aku la...bila aku tegur dia sengih2 je..huaaa~perli la tu..
yang paling best waktu pergi booth UUM..hehe
free je biel kena gula dengan orang kat situ...dia kata biel kurus sangat..siap bagi BMI chart...


"nah ambik ni...dok umah makan bagi sihaaat~~"

kesian biel...kitorang tolong gelakkan je..^^
then kitorang singgah kat booth UIAM...yang memang majoriti dalam AJ's yang nak apply kat situ...harap2 aku dapat la tawaran dari diorang..huuu~~
kat booth tu cuma 1 soalan je yang penting bagi aku....

"kat sini bahasa arab tu wajib scor or just wajib lulus je..??"

"kat sini...kalau ambil pngajian bahasa arab or syariah memang wajib scor bahasa arab..tapi kalau tak ambik semua tu..tapi cuma nak fokus pada course sains...bahasa arab cuma wajib lulus je...sebabnya bahasa arab digunakan sebagai second language kat UIA..bahasa pengantara yang pertama bahasa inggeris"

fuh~selamat...ada sinar harapan disitu....
insyallah..kalau dapat tawaran dari UIA,surely aku akan pergi..takkan pikir banyak da~~
sape nak ajar arab??lorr~kat situ nanti dia bagi la tuitor...tak pun aku boleh guna tuitor import...
(macam confident sangat je...padahal dalam hati bolh tahan gedebuk gedebak jantung ni...huu...seram..)
insyallah...insyallah..doakan ye?

lepas serang UIA,kitorang g kat booth UM & UITM..yang waktu tu boleh tahan ramai yang menepek kat situ....waaa~lalu la...bagi can sikit x bole meh?
lepas dapat penerangan lanjut kat situ..kitorang cuci2 mata kat area kolej n poly...tak masal je kena isi borang...aduss~~penat....
then kitorang jalan lagi..round2 dalam tu..aku dah naik rimas....da la homo-sapiens ber"chromosome" Y banyak kat area ni..jalan lak kana berhimpit2..gesel sana..gesel sini...sentuh sana..sentuh sini... waaa~~ mak..!!nak balik!!!
benci sungguh aku dengan keadaan yang macam ni...sepanjang-panjang jalan tu jugak aku jadi ala2 cengkerang kura2 belakang badan ainnur....rasa safe sikit..^^

at last keluar jugak kitorang dari tempat tu..dah puas tawaf 1 tapak karnival tu kitorang lepak2 kat luar jap....cadang nak ambik pix...ala..bukannya selalu dapat kumpul ramai2 macam ni...

sebenarnya AJ's semuanya camera shy
bila dah puas kena paksa tu masing2 baru la nak bergambar..huhu

dari kiri..
biel, myn, aku n jongs
bergambar pun macam nak taknak je..huu~

ole2 dari karnival..^^haha..

ainnur, jongs, biel n aku..
smile..^^
insyallah,kalau ada rezeki ni la wakil dari AJ's yang akan ambil medik
doakan ye..^^

biel,kak linda n ainnur
p/s kak linda 2 akak angkat biel..^^

ok..o la la....nampaknya kitorang dah dapat panggilan untuk blah dr situ..
chow2 n away..haha..>.<

again..snap untuk pix terakhir kami disini..
p/s ni pix favourite aku..weee..^^

hurmm..tengok dari pix...dari gaya masing2..aku akui kitorang dah besar n bukannya budak2 lagi.. nak kata pix ala2 budak sekolah pun dah takde..aku rasa muka masing2 memang cepat nampak matured...untuk bergambar, kitorang nak pose yang comel2 kitorang x pandai..malahan allergik dengan pose yang macam tu..gaya gedik?tu bukan style kitorang...kitorang cuma pandai senyum..n buat style selamba kitorang.. macam tu kitorang dalam pix..macam tu la kitorang kat luar pun...takde yang lebih..takde yang kurang....^^

dalam pukul 1 kitorang chow dari mitc...abang biel bawak naik kereta dia...kitorang g melaka mall..adess..g tempat2 macam ni memang aku dah dapat bau bala..


seperti yang aku jangka..myn n jongs berkeras nak suruh aku ikut diorang masuk panggung...siap belikan tiket lagi...aduss....memang masak aku kena rebus kalau bapak aku jumpa..
tapi..nak buat macam mana..aku ada pilihan ke?at last...aku agree masuk panggung dengan diorang..tengok cerita KHURAFAT...
cite 2 tak sedap la..ending dia buatkan aku pening...sepanjang2 masa aku duduk dalam panggung tu aku msg..haha..tengok cite sambil msg...^^
pernah orang buat x??aku rasa selalu kot...aku yang memang tak berminat nak tengok wayang..tambah2 lagi aku tak suke tengok cite antu~
ngoks...benci larr~kena gula je dengan Mr. Mohd Syafiq b. Mohd Bohari...huh~~gilak punya abg... normal pe..aku tak suka tengok..huu~~
pastu nak tanya jugak cite tu best ke tak...dah tanya pendapat orang pastu taknak dengar lak..haish~~
demand la u ni..kalau kat depan mata ada kang i ketuk kepala u dengan lesung batu sampai x dapat main untuk Liga IPT u nanti baru tau...hahaha...^^
huuu..tetiba teringat kat abang long...dah lama tak contact...dia busy kot...hari tu dia cakap dengan mak pun macam tu..malas la nak kacau2...suruh capiq kirimkan salam boleh??u all 1 u ape...hahaha...luar alam betul la aku ni~~@_@

lepas wayang habis,kitorang menapak pergi ke JJ...masuk Popular...argghhh!!!gila..!!tempat ni seriously boleh buat aku jadi gila..nak beli buku~~~~~~~
at last, dengan kurang persediaan... kurang bajet~~
kiranya aku lepas la jugak belikan birthday present untuk Blake yang tersayang..harapnya dia suka..^^
dah la hari tu aku lupa dia punya birthday...wish untuk belated pulak tu...argghh~~aku rasa aku nak hantuk je kepala aku kat dinding...teruk punya kawan...birthday best friend sendiri pun boleh lupa ka??aduss...
Blake,honey...I'M SORRY KAY...PROMISE U THAT IT WONT HAPPEN AGAIN..huuu

sampai rumah pukul 4 lebih...online kejap sebelum berhibernasi dalam bilik..huaa~
i'm totally exhausted la today...aiyaak~~
sempat jenguk mak kejap kat bilik..mak demam panas...cian dia...

should i tell abang long about mak??dia marah tak kalau aku tak bagitau??dah la ary 2 da promise nak bagitau kalau mak sakit dengan dia...malam tahun baru lak tu kena bebel dengan dia...aduss...dilema aku dibuatnya...nasib baik mak jadi aku punya saviour...kiranya macam knight in a shining armour gitu...huhu... abang long start nak marah je aku pass phone kat mak..huu~sorry ye abang..sedih la..dah la awak dah lama tak contact kite..tau2 bila awak contact je awak nak marah2...huuu...
nak bagitau ke taknak ye??mak cuma demam je pun...
naa~aku rasa x payah kot..lagipun adik2 dia uda n anjang pernah bagitau yang dia tak suka bende remeh temeh...so takyah la aku gitau..kan3??aku tak salah kan2??
lagipun abang long busy la...taknak kacau dia..banyak lagi benda lain yang dia kena pikir...aku bukannye termasuk dalam salah satu benda yang penting tu kan??so takyah la nyusahkan dia...

banyak pulak aku bercerita hari ni...
jam dah tunjuk pukul 5.15a.m...mata dah berat...aku lak tak tido2 lagi..
rasanya aku dah kena berhenti menaip sekarang...
till then...
assalamualaikum...

Friday, January 14, 2011

NAK RASA MAKANAN BARU DI JASIN??


assalamualaikum..^^
kebelakangan ni nampaknya aku aktif ber"blogging"....so mak aku mintak tolong buat entry pasal kedai..kiranya macam promo la..huhu..
pada mulanya memang la aku menolak sebab macam takde kena mengena dengan blog aku n aku pulak takde skill nak jadi promoter ni...tapi bila fikir dari segi positif...why not..??kiranya secara tak langsung aku menyumbang..kan3..?hehe..(ok, tamat sesi merapu)

LOKASI
secara ringkas..
kedai ni terletak berhadapan dengan IBU PEJABAT TRAFIK IPD JASIN & tidak jauh dari MUZIUM PERTANIAN JASIN..dan terletak bersebelahan dengan RUBY KATERING..

INFO RINGKAS
actually,anda tak perlulah mencari kedai yang fancy-fancy kerana kedai kami tidaklah sebesar mana..kedai kami mengamalkan konsep santai..mungkin juga kami belum lagi dikenali ramai memandangkan kedai ini baru sahaja beroperasi tidak sampai setahun yang lalu...






MAKANAN YANG DISEDIAKAN...
kedai kami menyediakan pelbagai jenis makanan dan minuman (kecuali jus)
antara makanan yang disediakan ialah
  • NASI G. AYAM
  • NASI G. CINA
  • NASI G. KAMPUNG
  • NASI G. CILI PADI
  • NASI LEMAK
  • KWEY TIOW GORENG
  • MEEHOON GORENG
  • MAGGI GORENG
  • MEE BASAH
  • MEE G. BASAH
  • MEE SUP
  • MEEHOON SUP
  • MAGGI SUP
  • KWEY TIOW SUP
  • ROTI CANAI
namun,kedai kami lebih dikenali dengan PASEMBOQ / ROJAK yang kami sediakan...

MENU ISTIMEWA KAMI...

PASEMBOQ / ROJAK
 

 
MEE GORENG MAMAK


NASI TOMATO


jadi,kalau ada masa..jangan lupa singgah ke kedai kami ye..?
cuba dan rasa sendiri..makanan yang kami sediakan...
insyallah..anda takkan menyesal dengan makanan dan layanan yang kami berikan...^^


till then...assalamualaikum...










HANGOUT DENGAN AJ'S


wee..^^
assalamualaikum...haha...hari ni aku rasa happy sangat..walaupun agak letih dari biasa...huhu...tapi takpe la..bukannya selalu aku buat aktiviti luar petala..

alkisah..semalam,mengikut perancangan aku akan turun jasin dengan busu abel coz nak beli no pin upu...maklum la...aku dah la tak selalu keluar rumah..tak selalu handle urusan2 api air,pos surat,beli stem or kemas kini account bank..(sebab selalunya mak n abah yang buatkan) so aku yang bendul ni surrender la awal2 bila tau yang no pin upu nanti aku kena uruskan sendiri...coz hari tu waktu beli no pin matrik pun ada kawan yang tolong belikan kat mesin atm..adess~betul la aku ni manjakan diri terlebih sampai benda2 simple macam tu pun tak reti nak handle sendiri...(tamat proses mengenang..^^)

nak dijadikan cerita, angah jongs n alang zaty pon nak join...penyertaan di saat2 akhir..coz tengah hari tadi sebelum pergi bank,baru aku dapat tau yang diorang pun akan ikut sekali...seronoknya!!!sebelum tu diorang ada inform kat semua AJ's suruh turun hari ni..tapi cuma kitorang je yang dapat datang sebab yang lain tu semuanya ada hal masing2 yang dah tak dapat nak dielakkan..hurmm..how i wish semua AJ's dapat kumpul sama2 hari ni...kalau tak..mesti meriah..!!hehe..^^tapi aku bersyukur seadanya..daripada takde langsung 4 orang pun dah cukup nak buat havoc..^^

jongs suruh aku sampai tepat pukul 1.30 coz dia takut berubah jadi beruk...bhaha...i wonder..macam mane rupa dia nanti kan...macam ni ke??hahaha...!!pelik tapi comel~


anyway..aku tetap datang lambat sikit sebab nak dahulukan solat zohor...tapi aku sempat la inform dia dulu sebelum dia berubah jadi beruk..hehehe...
sampai je kat bank..aku nampak si gedik zaty sorang2 tunggu depan bsn..ada gaya macam pengawal bank tak bertauliah..cayalah zaty!

waktu tu aku tak nampak pun batang hidung jongs n abel..kata on the way..aku punya lah suruh mak aku merempit tadi sebab takut lambat..alih2 cuma zaty sorang je yang ada..ceh~

sementara tunggu budak berdua tu sampai aku sempat la buat lawatan cik kiah dengan zaty...melawat ex-iskandarians yang keje dekat2 situ..wee~

unfortunately,aku cuma sempat jumpa azreena zainal je kat formula plus...tu pun sekejap, sebelum fon aku berbunyi bila jongs call...dah sampai katanya...at last..yang paling lambat sampai macam biasa la..abel...adik bongsu la katakan...spoil sikit..hehe..^^

bila semua dah ada, kitorang pun serbu masuk bank..hehe...buat perangai macam budak2...poyo je...nak2 lagi waktu jongs buat muka cuak sebab nak beli ni pin upu,dia cuma bawak lesen je..bhahaha..what on earth...tapi, nasib baik akak tu kasi lepas..kalau tak..jongs kena masuk bank lagi sekali la esok...

tapi..
GUESS WHAT??zaty terjumpa dengan Mr. M...muka zaty dah ala2 nak sampai takat lebur je bila nampak mamat tu masuk bank..ceh~
zaty..manner la weh..jangan buat malu AJ's~
tapi apape pun..kiranya zaty bertuah la sebab ada jodoh jumpa dengan dia..^^

lepas selesai segala urusan kat bank..kitorang singgah tengok baju...jongs n aku decide taknak masuk kedai tu sebab takut budak2 ni nanti melepak lama2 pulak kat dalam..huu..memang dah masak betul dengan kerenah diorang ni~
zaty buat window shopping~~

selesai bertapa kat kedai tu kitorang decide nak pergi farmasi kejap..nak cari cure untuk kulit muka abel...kulit muka mengelupas for no reasons..err..ok then...(kalau tengok2 kan..takde la mengelupas pun..tapi dah dia cakap nak cari ubat jugak kat farmasi kitorang ikutkan je..)

ermm..kalau nak diikut2kan kulit muka aku ni lagi sensitif..
dear,i tak boleh kena direct sunlight la...sebab kulit muka i akan rasa pedih sangat n start to mengelupas for no reason...that's the concrete reason, kenapa aku tak suka keluar waktu siang...so harap mengerti~

tapi memandangkan yang aku ni memang malas nak cari cure, aku biarkan je...kalau kena sakit apa2 pun aku memang jenis liat nak cari ubat..sebab aku tau benda tu akan baik sendiri...tapi, once benda tu dah melarat..then baru aku bersungguh2 dapatkan rawatan..kalau sakit remeh2 n aku still boleh tahan..aku memang buat tatau je la...macam kena direct sunlight tu...malas la aku nak pergi cari ubat sapu..habiskan duit je...padahal solution dia senang je..jangan kerap keluar waktu siang n jagan kenakan kulit muka kat direct sunlight...simple kan~
aku ada alahan makanan...tapi surat doktor pun aku takde...kenapa??jawapan aku simple..MALAS...
yela..nanti kalau ada apa2 jadi...mati ke hape ke...jawapannye pun simple jugak kan..hehe..gila~

lepas keluar dari farmasi, kitorang start round2 jasin..pergi penmark...sempat jugak aku beli majalah NUR bulan ni..hee..^^then aku n jongs temankan abel n zaty cari kerja~ dari kedai fon sampai kedai kek diorang jejak...


penat tu...dari kedai ke kedai jawapannya tetap sama je..SORY DIK,TAKDE..


kesian diorang..aku ngan jongs cuma tumpang simpati la...sebab kitorang da ada program sendiri..^^
aku n jongs dah rancang nak menulis sama2...hasil??
bahagi dua lorr...so dua2 orang dapat benefit..hehe..^^
life as a writer ain't no waltz...
aku dah pernah rasa..its cost hell to pay..
tapi bila dapat habuan memang berbaloi..aku pilih jongs as a partner sebab aku nampak potensi dia...dia ada bakat n boleh digilap..yang lain..leave it to me..^^



at last..diorang pergi jasin point..kira ada harapan la nak dapat kerja tu...
lepas diorang interview~
diorang ajak aku g masuk karok...err..soe korang..aku terpaksa blah dari situ sebab aku dah angkat sumpah dengan mak aku...lagipun aku dah janji ngan diri sendiri yang hari tu the first n the last aku masuk tempat2 macam tu..aku taknak mulakan...tempat tu bukan tempat aku...
aku hidup ikut mata, hati n pengalaman...tempat 2 buatkan aku rasa tak senang duduk..maknanya adalah yang tak kenanya dengan aku nanti in the long run..
so aku mintak maaf sekali lagi sebab tolak pelawaan korang tu...
apapun..hari ni memang warna-warni..aku happy n enjoy sangat sebab dapat lepak dengan korang..^^
22hb ni mungkin kita jumpa lagi...wee~

till then..wasalam..^^

Thursday, January 13, 2011

CABARAN HIDUP SELEPAS HABIS SEKOLAH


hurmm...
for the past few years back...aku seorang pelajar sekolah...
tapi, seperti kebiasaan otak aku je berfikir n mulut aku selalu je gatal nak merungut pasal benda-benda klise~

"bosannya jadi budak sekolah..!!bila sekolah nak habis ni...??"

bila sekolah dah nak bukak..tiap-tiap tahun aku akan dengar benda ni...dari kawan-kawan...adik-adik ataupun aku dapat tengok secara live di facebook rungutan dan rintihan budak-budak yang malas nak pergi sekolah...

"esok da start sekolah...argghhh!!bosannya..."

"ala..esok sekolah dah bukak..aku belum puas enjoy cuti lagi.."

"sekolah..??apa itu sekolah..??huhu...malasnya nak masuk sekolah balik..." 

waktu tu..memang ini je yang selalu aku dengar...kadang2..aku yang cakap...motif..entahlah..mungkin bosan dengan homework yang tak pernah2 kenal erti HABIS....each n everyday...buat rutin yang sama...duduk di tempat yang sama...pakai uniform yang sama...jumpa orang yang sama...bukak buku yang sama(cuma topik yang berlainan)...whiteboard yang sama..kelas yang sama...urghh~no wonder la budak2 sekolah cepat bosan...n mula buat benda2 luar petala...


tadika..
aku masuk tadika rasanya waktu aku umur 4 tahun...hehe...
tapi biasalah aku agak nakal sikit waktu kecik2 dulu..or mungkin sampai sekarang perangai tu lekat...huhu..
aku pernah buli a boy kat tadika tu sampai budak tu takut nak pergi tadika lagi..
aku pernah digantung tadika(ceh~tadika pun nak gantung2 orang..bajet je..)sebab aku demand sangat taknak belajar ABC or 123 tapi aku nak belajar mengeja..haha...sorry..waktu tu aku dah boleh membaca...so..why not?hehe...
kena gantung jugak sebab selalu condemn cikgu tadika yang mengajar...

teringat waktu sekolah rendah dulu..hehe...
zaman jahiliah aku...memang banyak masalah yang aku bagi kat cikgu...tapi maklumlah...aku kan antara murid kesayangan Guru Besar..hehe...tak pernah dikenakan hukuman kecuali aku yang gatal nak serah diri...waktu sekolah rendah...ramai cikgu yang bising pasal aku...tapi akhirnya diorang terpaksa diam sebab aku banyak bagi jasa kat sekolah...harumkan nama sekolah lagi tu...sorry cikgu i'm their leader~
ponteng kelas beramai-ramai dengan alasan aku nak latih budak2 choral speaking...ponteng kelas kajian tempatan dengan alasan nak latih public speaking...ponteng kelas agama dengan alasan pergi latihan kuiz kesihatan...ponteng kelas bahasa melayu dengan alasan pergi latihan pidato..ponteng kelas bahasa melayu beramai-ramai dengan alasan pergi latihan nasyid...
bila aku tengok2 balik...rasanya boleh dikira dengan jari berapa kali aku masuk kelas waktu sekolah rendah...macam tak penah je...bahahaha...XD
ala...tapi tu sekolah rendah...pergi tuisyen untuk cover balik semua pelajaran tu dah memadai...alhamdulilah aku dapat jugak 5A..walaupun diiringi dengan sumpah seranah cikgu sebelum UPSR..huhu...mintak maaf cikgu~

sekolah menengah
aku dah slow down segala aktiviti luar sebab nak fokus study...lagipun aku dah penat la nak jadi tumpuan...kalau ada apa2..walaupun aku ada pengalaman dalam bidang tu...aku biarkan je peluang tu diambil orang..sebab aku dah bersara...dah penat la..nak wat keje jahat pun susah~
aktiviti yang kira aku agak aktif ialah Taekwondo..the best on earth~huhu..tiap2 tahun kalau ada tournament..aku wajib ikut~n acara yang aku paling suka free sparring....huu~buruk dah kaki aku sekarang...bekas lebam yang tak hilang2...keras mengetul je kat situ~both of the legs pulak tu...aishh~
to my future hubby,i nak mintak maaf banyak2 sebab tak reti nak jaga badan~dah kemik sana benjol sini...lebam sana...parut sini...soe ye~
memang gila betul aku ni...banyak2 benda dalam dunia..benda2 gila je aku suka buat~tapi sekarang dah tak kot~dah bersara jugak..

tahun SPM
tahun ni memang gempak n the best year ever....walaupun letih dengan homework, tuisyen n segala kelas petang n kelas tambahan yang ada kat sekolah...kelas terasa macam homey giler~
yelah...pepagi lagi,dalam pukul 6.35 aku dah terpacak kat dalam kelas...buat homework,revision segala bagai..sebelum kelas start pukul 7.45..kelas habis pukul 2.45 aku dah bersiap2 menapak g surau sekolah sebelum menghadirkan diri ke kelas petang yang start lebih kurang dalam pukul 3.00..lepas kelas habis dalam pukul 4.30...aku n jongs terus duduk dalam kelas untuk teruskan buat revision, homework, perbincangan segala bagai sebelum kitorang masing-masing menapak keluar dari sekolah dalam pukul 5.35...bila fikir2 kan balik sebulan sebelum SPM seriously rasa macam sweet sangat walaupon otak masing2 dah rasa macam nak explode...mkin tarikh SPM dah nak dekat...makin ramai yang stay~
seriously aku rindu masa tu....
belajar macam nak tercabut kepala n sampai nak patah tulang belakang duduk atas kerusi plastik..tapi still..aku rasa kelas masa tu rasa macam homey sangat...
tu la gaya budak2 kelas aku belajar...awal tahun sibuk dengan fb,ms,bf,lepak2,chit-chatting,buat kacau sana..buat kacau sini...bila masuk pertengahan tahun or bila dah rasa nafas tu dah sampai paras hidung..barulah ingat nak study..kalau tak..sorry~kitorang prefer belajar gaya santai...bhahaha....


cikgu pulak macam dah tak larat nak bising...lagi-lagi dalam waktu sebulan sebelum SPM...kekadang sampai ada classmate aku yang tergolek tidur dalam kelas pun cikgu diamkan je...nak2 lagi aku yang tertidur waktu dalam makmal fizik..perghh~
dah la fav. subject...member yang dok sebelah pun buat tatau je bila nampak aku dah rebah berjihad..haha..
jihad la sangat...terkilan sungguh aku kalau tertidur dalam kelas..ilmu ke mana..berkat ke mana...aiseh~
tapi apa yang membuatkan aku rasa pelik tu..cikgu abu kasim langsung tak kejutkan budak2 yang tidur..termasuk aku..kalau tahun lepas..sape2 yang berani tidur dalam kelas dia mesti dah kena sesah dengan fail kat belakang kepala..aduss..tengok pun dah rasa sakit..tapi seriously...aku tak pernah kena..pngakuan jujur dari aku....
cikgu mungkin faham kenapa student boleh tertidur dalam kelas walaupun topik yang dia ajar tu intresting giler..

STUDENT PENAT + TAK CUKUP TIDUR SEBAB STUDY

terima kasih cikgu sebab memahami kami & pic kat bawah ni pic budak kelas aku dgan our beloved cikgu abu kasim...^^


urghh~
bila tengok pic ramai2 macam ni aku rasa rindu nak berkumpul macam ni balik...duduk dalam makmal or kelas n study...feels like heaven...ala..lagipun menuntut ilmu tu kan dapat pahala...huhu...serious la..aku rindu nak pergi sekolah...kalau dulu aku pelik dengar budak yang dah habis sekolah kata rindu nak pergi sekolah...sekarang barulah aku tau apa yang diorang rasa...BORING OVERBOARD..!!

lepas SPM
budak2 yang satu batch dengan aku semuanya dah bersepah...ada yang kerja...ada yang pergi PLKN...ada yang menganggur...n ada jugak yang dah kahwin...
aku??

aku pernah kerja...macam2 yang aku try...housekeeping tanpa gaji kat rumah sendiri...maid kat rumah sendiri...sediakan bekalan air yang cukup untuk mak aku atas dasar tanggungjawab...jadi tuitor...waitress kat kedai makan SURIA..
tapi nampaknya semua yang aku buat tak menjadi...sempat makan gaji pertama je..haha..my bad~
sekarang mak aku dah bising bila aku start buat aktiviti menanam anggur yang tak berbuah...huhu..
nak dibandingkan aku dengan member2 seangkatan yang dah bersepah kerja kat luar tu...ada yang kat COSWAY,ada yang kat SAKAN,ada yang kat TENTEN,FORMULA PLUS,FRESCO,HAJAR..n macam2 tempat lagi la dalam melaka ni..huhu penat aku nak tulis semua...


nak hangout dengan diorang macam dulu2 waktu sekolah memang dah rasa macam impossible..sebab diorang semua dah tercampak merata...susah nak dijejaki or nak mintak diorang ambik cuti~
huhu...memang rindu giler kat diorang....

sekarang..


memang tension habisan...
duit pun dah kering...
nak mintak kat parents??
muka aku dah tak setebal dulu la...
kepala dah macam kena ketuk dengan hammer bila nak cari idea nak cari duit poket...
tak payah nak tunggu mak bising mulut bebelkan aku...
aku pun dah rasa perit bila poket dah kering...
ceh..
sekarang apa mau buat??
perit doe hidup camni~
ada idea??
help~


days n nights aku fikir~
cari idea macam mana nak cari duit~
at last...aha!!aku teringat yang aku pernah menulis...
karya aku pulak pernah disiarkan dalam majalah...
why not aku ambil peluang ni..
sambil tanam anggur..
sambil menulis...
untung2 kalau dah ada rezeki dapat duit~
WOW..!!
takde la kering lagi poket aku...
buat masa ni..
aku baru siapkan 2...
kalau dah siap 8 or 10...
aku dah boleh tarik nafas lega..
tinggal hantar je nanti..
insyallah...
mudah2an rezeki tu ada..
amin..


yang buruk datang dari aku..yang baik datang dari Allah..
till then...assalamualaikum...^^

Tuesday, January 11, 2011

I QUIT..!!



"alah mentang-mentang la kedai bapak dia..suka hati je bila nak datang keje.."

"makcik hari ni saya tak boleh kerja sebab ketiak saya melecet...(aku tulis macam ni kat makcik)"


"makcik n pakcik..kami berhenti kerja..kami nak duit gaji kami.."


"yang pakcik n makcik tau dapat duit n perah kederat orang..bila kitorang nak pinjam duit lebih sikit pakcik n makcik taknak bagi..!!"


"tak cukup lagi ke keuntungan yang kirorang bagi kat pakcik n makcik selama ni..??"


"zack n mia nak berhenti kerja sebab diorang dah dapat kerja kat tempat lain..saya pun nak ikut sama berhenti..saya nak kerja dengan bos lama saya.."


"keputusan saya kali ni MUKTAMAD..pakcik n makcik tak perlu risau sebab saya tulis msg ni dalam keadaan yang waras.."


"kami nak duit gaji kami..."

"makcik n pakcik nak cakap soal undang-undang dengan kami??undang-undang gaji kami macam mana pulak makcik??" 

"waktu mula-mula kami gaduh dengan pkcik sarip 2 saya memang dah takde mood nak kerja lagi kat situ..kitorang tau pakcik n makcik still sayang lagi dengan pakcik sarip..jadi lepas ni pakcik n makcik panggil la pkcik sarip keje balik dengan pakcik n makcik  balik ye.."



i heard enough...i see enough...seriously,i'm tired of all these...cukup-cukuplah tu...nak tau kat atas tu siapa punya "ayat"..??

budak yang keje kat kedai...MIA, ZACK & ADY


bagus kan ayat diorang...??berbudi bahasa betul kan dengan orang tua..??their parents would be totally glad when they know about this... !!HOPE SO..!!
lepas pakcik sarip blah macam tu je dari kedai,diorang bertiga ni la yang manage kedai tu ..but jangan lupa...my mum always be there days n nights...together turun padang buat kerja dengan diorang jugak..

RIGHT!!MY MOM YANG TAK BERAPA SIHAT TU..!!

usually,diorang akan diberi cuti seminggu sekali..tiap-tiap hari selasa...
pada mulanya diorang akur dengan semua tu...until 1 fateful day..diorang start buat cuti sendiri...at first,early in the morning before we open the kedai,they do gives us msges n apology before they telling us that they were tired n need a rest..they also ask us to panjangkan hari cuti diorang tu lagi sehari 2..well,being a good employer,my parents bertolak ansur n gives them cuti..
well,day by day..they all semuanya dah "naik lemak"
they start to rebel...all of them...!!



firstly,zack maki pelanggan..

secondly,mia n ady had a fight..

thirdly,mia, zack n ady caught on scene bergaduh  (in front of the costomer)

then,kalau tengah marah,waktu masak zack mesti hentak kuali sampai a costomer pernah tanya..
"is she angry with us..??kalau taknak buatkan makanan tu takpelah..kitorang boleh cancel je.."

next,kalau nak cuti diorang pakai cuti je..tak bagi tau macam selalu...costomer kadang2 cari & some of them menyindir..."tu la kedai melayu..bila maju sikit je cuti..." pedas kan?but hello!!they're the one who cuti sesuka hati..NOT US...but nobody listens

alah kalau aku nak tulis kat sini pasal benda2 tak betul yang diorang buat..berkajang kajang kut sampai orang pun tak larat nak baca...(anyway..ade org ke yang baca blog aku ni??haha..funny)
tak ke diorang fikir yang benda-benda yang macam tu akan menyebabkan costomer lari???
"dont ya think so, u stupid!!"

urggh...!!damn all of them..!!they seriously make me have a headache...lagi2 start dari 5th January 2011 sampailah hari ni..5th january is my birthday dont u know that??u just ruin my day..!!

talking about the facilities..
as the employer,my parents sediakan tempat tinggal including barang2 untuk keselesaan diorang...duit sewa rumah kitorang bayarkan...even for the api n air that they use..!!
besides, we took care for their health..itu basic..semua orang pun buat..yeah i know that..
tempat solat n tempat mandi ada di kedai..untuk memudahkan diorang n tak perlu la diorang pergi balik rumah untuk bersihkan diri..
more interesting part is..they can eat or drink ANYTHING they like kat kedai tu...berapa banyak pun...!!berapa banyak kali pun diorang nak ulang2 makan...kitorang tak kisah...and what making it intreresting is..all the foods n the drinks that they are FOC!!

yup..FREE OF CHARGE!

besides,diorang punya gaji bukannya berhenti takat tu...each n every day,if our rezeki murah n costomer ramai for sure diorang akan dapat bonus..RM10,RM20,RM30..per day...but diorang semuanya boros...thats why they always mengadu that poket diorang selalu kosong~


starting from 5th January..kedai tutup lagi...esoknya pun sama jugak...mak ada tanya kat diorang..siap pergi rumah diorang lagi tu...
mak tanya pasal apa taknak bagi tau awal-awal yang diorang nak cuti...
and ask zack whether she wants to go to the clinic or not...nak tau dia jawab apa??

"tak payah la makcik..."

dengan tak hormat orang yang lebih tua..dia cakap macam tu sambil baring..menelentang..siap pangku kepala lagi...
then mak tanya mia whether they all want to work with us or not..nak tau dia jawab apa??

"keje apa makcik??"

"keje kedai, mia"

"ooo..nak..!!"

then..Jumaat..sepatutnya kedai bukak...tp bila mak check...DESERTED..!!
mak bagi msg kat diorang...ady balas...

"zack n mia nak berhenti kerja sebab diorang dah dapat kerja kat tempat lain..saya pun nak ikut sama berhenti..saya nak kerja dengan bos lama saya.."

see..told ya..!!then mula la sesi berbalas-balas msg macam yang ditulis awal2 tadi kat atas...
then,abah ask mak to stop reply..n forward all the msges 2 him...
akhirnya..on friday,we managed to find the new employees...
esoknya kitorang dah start bukak kedai balik...tak boleh tunggu lama-lama..stok barang2 baru semuanya dah beli hari tu...kalau cuti lama-lama..nanti barang-barang rosak..!!its a fact by the way..!!

sabtu..
alhamdulillah,orang tak ramai sangat macam selalu..so the new employees (zam, nadia, cik ani, cik bakeri) including me myself dapat  biasakan diri dengan kedai..nobody knows about what had happened...we just smile n keep our mouth shut!not a single word came out from out mouth about them...alhamdulillah,pekerja yang baru ni semuanya patuh dengan suruhan Allah...semuanya solat...alhamdulillah...syukur ya Allah..!!
petang tu..kira dah maghrib la...sebelum solat maghrib aku sempat dengar apa yang PAKCIK HAMZAH borakkan degan mak...dengan muka dia yang kononnya care pasal kitorang..dia cerita pasal budak 3 ekor tu yang datang mengadu dengan dia...pasal budak 3 ekor tu yang kononnye akan mati kelaparan sebab tak makan..hello..!!aku belajar bio..takde orang yanga akan mati sebab tak makan dalam masa sehari..kalau mati sebab tak minum tu ade lah...hey budak2..serves u right la..!!your arrogant n ego dah makan diri sendiri..
PAKCIK HAMZAH also claims that the budak 3 ekor tu mengadu kat dia yang kalau diorang sakit selama diorang kerja dengan kitorang, my parents wont bother to take them to the clinic...!!what a cock and bull story..!!i myself boleh jadi saksi la yang my parents tak sekejam tu...by the way..kan aku dah mention tadi yang mak aku ada tanya kat diorang sendiri whether diorang nak pergi clinic or tak...n diorang cakap tak..then what do you expect?nak suruh parents aku merayu2 suruh diorang g clinic jugak??ada otak..fikir!!


zack is good in making excuses..!!DAMN GOOD..!!n she's also a great pretender too..DAMN GREAT..!!


mia is a good pretender..a good one...pengikut si zack...


ady,pak turut...memang sangat2 loyal dengan geng dia tu...thumbs up for ya!!


pakcik hamzah..well done..!!kononnya kau nak play for peace maker dalam ini cerita...!!ha..ha.. sangat lawak pakcik..or should i call u hamzah??coz each and every time rasa respect aku hilang kat orang...so do the manners...persetankan benda tu semua...!i dont care...i'm the one who rule my life..nobody can change it...over my dead body if u want to do so..well hamzah...i'm not the one who trust people easily ey..lagi2 yang ada record buruk dengan aku...aku diam..tapi aku memerhati...u're soo doom hamzah..cukuplah setakat kes dengan pakcik sarip dulu...i can read your pattern now...



pasal gaji yang konon diorang beria nak mintak sangat tu nak jugak aku sentuh sikit kat sini...
GAJI APA YANG KORANG ADA??
with all the loss,pembaziran yang all of you dah buat and berhenti kerja tanpa notis tu...setelah ditolak,campur,darab,bahagi,(or ko nak aku masukkan algebraic sekali kalau kau still tak puas hati??) kiranya,setelah ditimbal balik...your gaji pun belum cukup untuk tampung balik for the loss which have been caused by the 3 of you...
the conclusion have been made...you gaji is equal to ZERO ringgit malaysia..CLEAR??
oh ya..lupa pulak nak cerita kat sini..although waktu tu diorang dah isytiharkan yang diorang tu dah berhenti kerja dengan kitorang selama 3 hari, my parents sikit pun tak halau diorang keluar dari rumah yang diorang duduk tu...baikkan my parents..bertimbang rasa lagi...walaupun puas aku cucuk suruh halau je budak2 tu semua dari rumah tu...buat apa lagi nak tanggung biawak hidup?takde makne~ 
but my parents refuse,tak baik buat diorang macam tu..what on earth??now i ask u what..!!diorang sampai hati tak buat kat kita??bertapa stone hearted nya diorang tu...??besides,kata dah dapat kerja lain..why not ask your new employer to prepare a hostel for all of you..??dah tak reti-reti nak berambus??my parents tetap bersabar je dengan korang..take it easy..have a table talk...walaupun sampai hari ni 11th JANUARY 2011,korang still tak reti2 nak seek forgiveness from us right??cantik perangai tu..sangat2 terpuji!!sampai tahap tak boleh nak diikut!

AHAD
9th JANUARY 2011
the worst day ever..!!
diorang 3 ekor sampai kat kedai dalam waktu maghrib...sebelum tu aku ada dengar cerita dari cik ani yang budak 3 ekor tu nak datang kedai kononnya nak bincang secara baik dengan my parents..BULLSHIT..!! no such thing like that..!!percaya lah sangat dengan budak2 tu!!zam cerita yang budak 3 ekor tu datang pukul 3 pagi semalam..kononnya nak bincang dengan abah...AGAIN>>BULLSHIT..!!
bla..bla..bla...yada..yada..yada..i dont wanna know a single thing...what i want is...

"hahahahahaha..."

eh?suara zack gelak dari ruang tengah (bilik solat)...GELAK??i'm not dreaming am i??

"hahahahahahaha..."

eh?

eh?

masuk kedai tadi dah la ala2 diva semuanya..senyum sana senyum sini...like nothing ever happened between us...yang paling obvious ZACK la..mentang2 korang datang dengan fairy godfather korang..hamzah..hamzah pulak waktu aku nak ambik order,boleh pulak dia tertenjet-tenjet nak tengok apa yang jadi kat ruang tengah tu...obvious sangat...hey orang tua!mind your own business can you??they're not even your children la perasan..nak aje aku ketuk kepala dia dengan bakul sudu..!!arghhh!!!tension!!
damn!!nak aje aku maki semua yg ada kat situ...but aku calm down duduk senyap2 kat meja...tarik nafas..turun..!fuh...sabar ain!
nak tengok muka diorang..aku takut aku tak boleh control kemarahan aku...silap2 ada orang mati... besides,seriously AKU RASA JIJIK NAK PANDANG MUKA DIORANG...SANGAT-SANGAT..!!
betul..aku tak tipu..kalau ikut-ikutkan nak aje aku g dapur,ambik parang...sesah je semua yang ada kat situ...aku betul2 dah off limit...tu yg aku cakap silap-silap aku boleh bunuh orang...
mak datang kat meja..suruh aku jaga manner..
"jangan cakap dengan aku",dalam keadaan gigi aku yg aku ketap..

"kenapa kau ni?",mak cakap sambil tangan mak nak pegang bahu aku..maybe..tapi belum sempat mak pegang aku dah tepis dulu tangan dia...

"jangan cakap dengan aku..jangan nak suruh2 aku..!!",its a warn..aku dah macam orang kena rasuk hantu..

semua orang tengok aku macam pelik..yup..again,aku akan jadi macam ni bila aku off limit...aku tak boleh bersabar...i cant...those people are the one who made my parents into troubles...yang dah buat macam2 to my parents...yang dah sakitkan hati my mom...!!aku boleh bersabar if the problem cuma berkait dengan aku..but you..dont even try to hurt my family...pantang!get it..!!aku akan off limit..try me if u want to...kalau selamat sejahtera hidup kau lepas tu..DONT CALL ME AIN..!

sebelum aku jadi lagi kurang ajar dengan semua orang...aku terus ke belakang masuk dalam bilik air and
"BAMM!!",pntu bilik air aku hempas...
urgh!!i cant do anything..i dont have pen n papers in my hand...and i cant kill them either,what should i do??
WHAT SHOLD I DO???
crying should help..!!but then,aku akan nampak bodoh...so apa pilihan lain lagi yang aku ada...??

WUDHU!
with the tears in my eyes n wudhu...i felt better..



"ya allah..please make me strong..!"

abah dah dapat kata putus...he hire them back..what a stupid decision abah..!!
mak ask them to eat memandangkan mak kesian dengan diorang yang kononnya tak makan lagi tu..hey their fairy godfather kan ada...suruh la orang tua tu beli!
well, dengan emosi yang tak stabil..aku decide nak balik rumah..walaupun shift aku belum habis...walaupun abah tanya...aku just buat muka bodoh..nak tengking aku?nak marah aku??go on...dah takde effect...coz when aku dah off limit,aku jadi heartless..besides just ask your KULI 3 ekor tu buat kerja balik...

I QUIT..!!

guys,jangan ingat this is the end of us..its just a start of the chaos..just wait,benda pelik akan berlaku..trust me..!!(if n only if i have time with you..)
but its ok..sooner or later..benda pelik tu akan jadi jugak..you can keep my word..
btw,aq nak ingatkan..benda pelik tu jadi sebab korang sendiri yang mintak...may Allah bless~


till then..assalammualaikum...

Saturday, January 1, 2011

DINNER WITH MAK DATINS PERKEP

29 Disember 2010..
hari ni memang betul2 aku rasa macam jantung aku nak berhenti...tengah syok2 baca ROOFTOP RANT dalam biliik tiba2 aku dengar suara mak panggil aku...mak panggil aku..?yeke dia panggil..??betullah dia panggil..!!
then aku keluar bilik tengok mak dah melayang ala2 dah kena ubat pelali waktu berjalan tuju ke ruang tamu rumah...macam ada yang tak kena je...mak pulak terus landing atas lantai sambil tekan2 perut and pinggang dia..pastu mengerang2 macam menahan rasa sakit yang tak terhingga...tak pernah2 mak jadi camni...apa halnya mak ni??

"mak apsal?"


"sakit...!!kau..tolong mak...urut...sakit...sangat ni..."

urut??adess~salah orang la mak ni pon..aku mana pandai nak mengurut....!!tak reti langsung....along lak g mana...aduss~~nak tak nak aku kena la urut mak...hentam je la labu...janji mak okay sudah..
indon tengah lawan malaysia kat tv...aq lak bantai tengok la sambil urut mak...tapi tiba2 aku rasa pelik...mak still mengerang macam tu jugak...mak orangnya memang tahan sakit...bila dah sampai tahap ni...aku confirm mak memang tengah sakit sangat...!!panic aku sekejap...(tangan still tak berhenti mengurut)

"mak ni sakit sangat ke..?? g klinik jom..aku call abah suruh ambik.. "

mak cuma geleng2 sambil kata tak payah...dia memang taknak g...mak suruh aku teruskan urut dia sebab dia kata sakit sangat2..
aku berhenti jap...tengok kaki mak..biru..!!tak puas tengok,aku pegang...sejuk tak berdarah...aduss~takley jadi ni...at last aku tinggal je mak sekejap n call abah...suruh dia hantar g klinik...
unfortunately,klinik penuh..tunggu giliran kejap...abah la yang tunggu...aku temankan mak dalam kereta..mak pulak dah makin pucat..mengerang lagi..aduhai...risau aku...at last aku suruh abah terus bawak mak pergi hospital....sampai2 je terus masuk ER..lama jugak mak duduk situ..3 jam kalau tak silap aku...lepas dianalisis..doktor cakap,mak suspek appendicitis...!!

"she what??"

terus hantar pergi hospital melaka....kelam kabut aku waktu tu...adeh~mak2....bertahan ye??jangan buat aku risau camni la...!!
mak kena tahan wad malam tu...esoknya mak inform...doktor kata mak kena batu karang...both of her kidney dah bengkak..aiseh~takkan jadi macam kat penang dulu kot...?kalau dulu just one of them yang ada batu karang..sekarang ni both..!!mau pengsan kejap aku dengar...
mak cakap lagi kat aku..petang tu dia tak bagi aku datang melawat..dia kata petang tu dia sepatutnya kena attend majlis...so,dia suruh aku gantikan tempat dia g dinner kat Renaissance Hotel...

"me??WHAT....???"

"yup of course la you bendul...if not,takde sapa nak ganti..the majlis are just for us,pompuan..takkan nak suruh adik kau pergi kot?anyway..kau kena biasa2 kan diri campur dengan orang sikit.."


"malas la mak..lepak ngan mak kat spital ni lagi best kot...ala..takyah g ey.."


"its an order..kena pergi jugak..dah la selama ni kawan2 mak cakap yang mak simpan anak dara kat rumah macam simpan harta karun..."


"you what??"

mak cuma gelak.. 

"pergi je..mak dah cakap dengan diorang ko ganti.."

"weh..sukati je wat keputusan camtu..tak tanya aku dulu..!!lagipun aku nak pakai apa??mak ni pun..tak pernah2 la..."

"kebaya kau kan ada..pakai heels sekali..and dont forget to bring along your handbag...ayu sikit..hehe..."

nak taknak aku g jugak malam tu..maklum la..aku kan budak baik...

 baik punya dress up..cayok ain..haha!!

dari rumah sampailah ke hotel, aku mengekor je belakang kawan2 mak...adus..sume yang ada kat situ tu semuanya pangkat makcik2 kot...tension2..kera sumbang la nampaknya...(apa nak kesah??aku bukannya banyak cakap pun)
kawan2 mak takde satu pun yang kenal aku..except yang bawak aku g sana la..hehe...bila orang tanya aku senyum..hahaha..lawak3..!! hurmm...lepas ambik no untuk lucky draw kitorang terus masuk dewan...hurmm..nice view~
MEMORI INDAH BERSAMAMU..(tengok kat dinding..hehe...)

waktu tu aku aku tergerak nak tengok no apa yang aku ambik tadi...

"111..??wow...cantik betul no aku ni...hehe..rasa macam ada luck je..."

then aku terus masukkan benda tu dalam beg bila majlis dah mula....

  makan time..!!

unfortunately,2 lauk yang disediakan...udang...udang...(wei,aku allergic la!!)others tak menyelerakan...missin my mom punya masakan la...huuu...tapi apepun tetap kena makan jugak..nanti orang kata apa lak nanti..i'm sitting next to Cik Syam..untung kena layan...cedokkan nasi...lauk..hehe..untung2..(aku sengih je) and udang..

"takmau udang..!!"

ala2 orang trauma aku sebut udang tu..haha...kelakar betul..!!tapi kesian pulak tengok Cik Syam...muka cam bersalah je...


"orang ada allergic la acik...soe..hehe"

makan sambil tengok live band...

then tadah telinga untuk dengar ucapan dari Datin Hajah Nor Faridah...(orang yang dirai)

"bla..bla...bla...yada..yada..yada.."

persembahan...dari kontijen...

 tarian..chicken dance..
 nyanyian...

huu..seronok ke??entah la..setahu aku waktu kat dalam dewan tu aku dengan dunia aku sendiri...hehe...nak elak bosan punya pasal aku contact semua member2...msg dengan diorang....haha..jasad aku je dalam dewan tu...otak aku dah terbang kemana..hehe... tapi aku tengok makcik2 yang duduk semeja dengan aku macam enjoy je...enjoy mengutuk orang yang buat persembahan...haha...kelakar bila fikir2 balik...

 persembahan nyanyian lagi...(dari alor gajah or melaka tengah kot)

 khusyuk betul...

 again..nyanyian (dari jasin)

diorang sempat ajak datin naik atas pentas..
(lagu mawar putih untuk mama..kalau tak silap..)

nyanyian demi nyanyian...tarian demi tarian...(tak campur dari live band lagi tu..)jam dah tunjuk pukul 11 malam..bila mau balik da..??

opps...rupa2nya tak habis lagi da...mau dua tiga kali jugak mak datins ni dipanggil buat poco2 kat depan...
aku??no way...aku dok je...tengok diorang menari pun dah cukup enjoy..
perggh..MAK DATINS PERKEP sekali sekala terlepas sangkar..gila2 jadinya...ala..bila fikir2 balik waktu2 macam ni je pun diorang nak melaram n do the things that they like..go go mak datins!!haha..!!

then lepas poco2 ada sesi cabutan bertuah..ada la dalam 3 orang kat meja aku yang nombornya dipanggil..and...

"cantik nombornya...111.."

"mine??what??serious??gila bertuah aku malam ni..!!haha...told you..tengok nombor pun aku dah tau nombor aku bertuah..jangan jelez ey..."

 ni la hadiah yang aku dapat...huhu...guess what inside??

kasut Pierre Balmain Paris
macam tau2 je saiz kaki aku..muat2 je.. 

hehe..tak sia2 aku g...
around 12.30a.m. majlis tamat... 
tunggu mak datins tangkap gambar here and there...around 1.00 kitorang bertolak balik...hehe..akhirnya..balik jugak...penat sungguh aku...dah la malam sebelum tu tak cukup tidur jaga mak..huu~memang tak sabar2 nak jumpa katil kat rumah...!!  

till then...assalammualaikum...^^