~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Tuesday, January 11, 2011

I QUIT..!!



"alah mentang-mentang la kedai bapak dia..suka hati je bila nak datang keje.."

"makcik hari ni saya tak boleh kerja sebab ketiak saya melecet...(aku tulis macam ni kat makcik)"


"makcik n pakcik..kami berhenti kerja..kami nak duit gaji kami.."


"yang pakcik n makcik tau dapat duit n perah kederat orang..bila kitorang nak pinjam duit lebih sikit pakcik n makcik taknak bagi..!!"


"tak cukup lagi ke keuntungan yang kirorang bagi kat pakcik n makcik selama ni..??"


"zack n mia nak berhenti kerja sebab diorang dah dapat kerja kat tempat lain..saya pun nak ikut sama berhenti..saya nak kerja dengan bos lama saya.."


"keputusan saya kali ni MUKTAMAD..pakcik n makcik tak perlu risau sebab saya tulis msg ni dalam keadaan yang waras.."


"kami nak duit gaji kami..."

"makcik n pakcik nak cakap soal undang-undang dengan kami??undang-undang gaji kami macam mana pulak makcik??" 

"waktu mula-mula kami gaduh dengan pkcik sarip 2 saya memang dah takde mood nak kerja lagi kat situ..kitorang tau pakcik n makcik still sayang lagi dengan pakcik sarip..jadi lepas ni pakcik n makcik panggil la pkcik sarip keje balik dengan pakcik n makcik  balik ye.."



i heard enough...i see enough...seriously,i'm tired of all these...cukup-cukuplah tu...nak tau kat atas tu siapa punya "ayat"..??

budak yang keje kat kedai...MIA, ZACK & ADY


bagus kan ayat diorang...??berbudi bahasa betul kan dengan orang tua..??their parents would be totally glad when they know about this... !!HOPE SO..!!
lepas pakcik sarip blah macam tu je dari kedai,diorang bertiga ni la yang manage kedai tu ..but jangan lupa...my mum always be there days n nights...together turun padang buat kerja dengan diorang jugak..

RIGHT!!MY MOM YANG TAK BERAPA SIHAT TU..!!

usually,diorang akan diberi cuti seminggu sekali..tiap-tiap hari selasa...
pada mulanya diorang akur dengan semua tu...until 1 fateful day..diorang start buat cuti sendiri...at first,early in the morning before we open the kedai,they do gives us msges n apology before they telling us that they were tired n need a rest..they also ask us to panjangkan hari cuti diorang tu lagi sehari 2..well,being a good employer,my parents bertolak ansur n gives them cuti..
well,day by day..they all semuanya dah "naik lemak"
they start to rebel...all of them...!!



firstly,zack maki pelanggan..

secondly,mia n ady had a fight..

thirdly,mia, zack n ady caught on scene bergaduh  (in front of the costomer)

then,kalau tengah marah,waktu masak zack mesti hentak kuali sampai a costomer pernah tanya..
"is she angry with us..??kalau taknak buatkan makanan tu takpelah..kitorang boleh cancel je.."

next,kalau nak cuti diorang pakai cuti je..tak bagi tau macam selalu...costomer kadang2 cari & some of them menyindir..."tu la kedai melayu..bila maju sikit je cuti..." pedas kan?but hello!!they're the one who cuti sesuka hati..NOT US...but nobody listens

alah kalau aku nak tulis kat sini pasal benda2 tak betul yang diorang buat..berkajang kajang kut sampai orang pun tak larat nak baca...(anyway..ade org ke yang baca blog aku ni??haha..funny)
tak ke diorang fikir yang benda-benda yang macam tu akan menyebabkan costomer lari???
"dont ya think so, u stupid!!"

urggh...!!damn all of them..!!they seriously make me have a headache...lagi2 start dari 5th January 2011 sampailah hari ni..5th january is my birthday dont u know that??u just ruin my day..!!

talking about the facilities..
as the employer,my parents sediakan tempat tinggal including barang2 untuk keselesaan diorang...duit sewa rumah kitorang bayarkan...even for the api n air that they use..!!
besides, we took care for their health..itu basic..semua orang pun buat..yeah i know that..
tempat solat n tempat mandi ada di kedai..untuk memudahkan diorang n tak perlu la diorang pergi balik rumah untuk bersihkan diri..
more interesting part is..they can eat or drink ANYTHING they like kat kedai tu...berapa banyak pun...!!berapa banyak kali pun diorang nak ulang2 makan...kitorang tak kisah...and what making it intreresting is..all the foods n the drinks that they are FOC!!

yup..FREE OF CHARGE!

besides,diorang punya gaji bukannya berhenti takat tu...each n every day,if our rezeki murah n costomer ramai for sure diorang akan dapat bonus..RM10,RM20,RM30..per day...but diorang semuanya boros...thats why they always mengadu that poket diorang selalu kosong~


starting from 5th January..kedai tutup lagi...esoknya pun sama jugak...mak ada tanya kat diorang..siap pergi rumah diorang lagi tu...
mak tanya pasal apa taknak bagi tau awal-awal yang diorang nak cuti...
and ask zack whether she wants to go to the clinic or not...nak tau dia jawab apa??

"tak payah la makcik..."

dengan tak hormat orang yang lebih tua..dia cakap macam tu sambil baring..menelentang..siap pangku kepala lagi...
then mak tanya mia whether they all want to work with us or not..nak tau dia jawab apa??

"keje apa makcik??"

"keje kedai, mia"

"ooo..nak..!!"

then..Jumaat..sepatutnya kedai bukak...tp bila mak check...DESERTED..!!
mak bagi msg kat diorang...ady balas...

"zack n mia nak berhenti kerja sebab diorang dah dapat kerja kat tempat lain..saya pun nak ikut sama berhenti..saya nak kerja dengan bos lama saya.."

see..told ya..!!then mula la sesi berbalas-balas msg macam yang ditulis awal2 tadi kat atas...
then,abah ask mak to stop reply..n forward all the msges 2 him...
akhirnya..on friday,we managed to find the new employees...
esoknya kitorang dah start bukak kedai balik...tak boleh tunggu lama-lama..stok barang2 baru semuanya dah beli hari tu...kalau cuti lama-lama..nanti barang-barang rosak..!!its a fact by the way..!!

sabtu..
alhamdulillah,orang tak ramai sangat macam selalu..so the new employees (zam, nadia, cik ani, cik bakeri) including me myself dapat  biasakan diri dengan kedai..nobody knows about what had happened...we just smile n keep our mouth shut!not a single word came out from out mouth about them...alhamdulillah,pekerja yang baru ni semuanya patuh dengan suruhan Allah...semuanya solat...alhamdulillah...syukur ya Allah..!!
petang tu..kira dah maghrib la...sebelum solat maghrib aku sempat dengar apa yang PAKCIK HAMZAH borakkan degan mak...dengan muka dia yang kononnya care pasal kitorang..dia cerita pasal budak 3 ekor tu yang datang mengadu dengan dia...pasal budak 3 ekor tu yang kononnye akan mati kelaparan sebab tak makan..hello..!!aku belajar bio..takde orang yanga akan mati sebab tak makan dalam masa sehari..kalau mati sebab tak minum tu ade lah...hey budak2..serves u right la..!!your arrogant n ego dah makan diri sendiri..
PAKCIK HAMZAH also claims that the budak 3 ekor tu mengadu kat dia yang kalau diorang sakit selama diorang kerja dengan kitorang, my parents wont bother to take them to the clinic...!!what a cock and bull story..!!i myself boleh jadi saksi la yang my parents tak sekejam tu...by the way..kan aku dah mention tadi yang mak aku ada tanya kat diorang sendiri whether diorang nak pergi clinic or tak...n diorang cakap tak..then what do you expect?nak suruh parents aku merayu2 suruh diorang g clinic jugak??ada otak..fikir!!


zack is good in making excuses..!!DAMN GOOD..!!n she's also a great pretender too..DAMN GREAT..!!


mia is a good pretender..a good one...pengikut si zack...


ady,pak turut...memang sangat2 loyal dengan geng dia tu...thumbs up for ya!!


pakcik hamzah..well done..!!kononnya kau nak play for peace maker dalam ini cerita...!!ha..ha.. sangat lawak pakcik..or should i call u hamzah??coz each and every time rasa respect aku hilang kat orang...so do the manners...persetankan benda tu semua...!i dont care...i'm the one who rule my life..nobody can change it...over my dead body if u want to do so..well hamzah...i'm not the one who trust people easily ey..lagi2 yang ada record buruk dengan aku...aku diam..tapi aku memerhati...u're soo doom hamzah..cukuplah setakat kes dengan pakcik sarip dulu...i can read your pattern now...



pasal gaji yang konon diorang beria nak mintak sangat tu nak jugak aku sentuh sikit kat sini...
GAJI APA YANG KORANG ADA??
with all the loss,pembaziran yang all of you dah buat and berhenti kerja tanpa notis tu...setelah ditolak,campur,darab,bahagi,(or ko nak aku masukkan algebraic sekali kalau kau still tak puas hati??) kiranya,setelah ditimbal balik...your gaji pun belum cukup untuk tampung balik for the loss which have been caused by the 3 of you...
the conclusion have been made...you gaji is equal to ZERO ringgit malaysia..CLEAR??
oh ya..lupa pulak nak cerita kat sini..although waktu tu diorang dah isytiharkan yang diorang tu dah berhenti kerja dengan kitorang selama 3 hari, my parents sikit pun tak halau diorang keluar dari rumah yang diorang duduk tu...baikkan my parents..bertimbang rasa lagi...walaupun puas aku cucuk suruh halau je budak2 tu semua dari rumah tu...buat apa lagi nak tanggung biawak hidup?takde makne~ 
but my parents refuse,tak baik buat diorang macam tu..what on earth??now i ask u what..!!diorang sampai hati tak buat kat kita??bertapa stone hearted nya diorang tu...??besides,kata dah dapat kerja lain..why not ask your new employer to prepare a hostel for all of you..??dah tak reti-reti nak berambus??my parents tetap bersabar je dengan korang..take it easy..have a table talk...walaupun sampai hari ni 11th JANUARY 2011,korang still tak reti2 nak seek forgiveness from us right??cantik perangai tu..sangat2 terpuji!!sampai tahap tak boleh nak diikut!

AHAD
9th JANUARY 2011
the worst day ever..!!
diorang 3 ekor sampai kat kedai dalam waktu maghrib...sebelum tu aku ada dengar cerita dari cik ani yang budak 3 ekor tu nak datang kedai kononnya nak bincang secara baik dengan my parents..BULLSHIT..!! no such thing like that..!!percaya lah sangat dengan budak2 tu!!zam cerita yang budak 3 ekor tu datang pukul 3 pagi semalam..kononnya nak bincang dengan abah...AGAIN>>BULLSHIT..!!
bla..bla..bla...yada..yada..yada..i dont wanna know a single thing...what i want is...

"hahahahahaha..."

eh?suara zack gelak dari ruang tengah (bilik solat)...GELAK??i'm not dreaming am i??

"hahahahahahaha..."

eh?

eh?

masuk kedai tadi dah la ala2 diva semuanya..senyum sana senyum sini...like nothing ever happened between us...yang paling obvious ZACK la..mentang2 korang datang dengan fairy godfather korang..hamzah..hamzah pulak waktu aku nak ambik order,boleh pulak dia tertenjet-tenjet nak tengok apa yang jadi kat ruang tengah tu...obvious sangat...hey orang tua!mind your own business can you??they're not even your children la perasan..nak aje aku ketuk kepala dia dengan bakul sudu..!!arghhh!!!tension!!
damn!!nak aje aku maki semua yg ada kat situ...but aku calm down duduk senyap2 kat meja...tarik nafas..turun..!fuh...sabar ain!
nak tengok muka diorang..aku takut aku tak boleh control kemarahan aku...silap2 ada orang mati... besides,seriously AKU RASA JIJIK NAK PANDANG MUKA DIORANG...SANGAT-SANGAT..!!
betul..aku tak tipu..kalau ikut-ikutkan nak aje aku g dapur,ambik parang...sesah je semua yang ada kat situ...aku betul2 dah off limit...tu yg aku cakap silap-silap aku boleh bunuh orang...
mak datang kat meja..suruh aku jaga manner..
"jangan cakap dengan aku",dalam keadaan gigi aku yg aku ketap..

"kenapa kau ni?",mak cakap sambil tangan mak nak pegang bahu aku..maybe..tapi belum sempat mak pegang aku dah tepis dulu tangan dia...

"jangan cakap dengan aku..jangan nak suruh2 aku..!!",its a warn..aku dah macam orang kena rasuk hantu..

semua orang tengok aku macam pelik..yup..again,aku akan jadi macam ni bila aku off limit...aku tak boleh bersabar...i cant...those people are the one who made my parents into troubles...yang dah buat macam2 to my parents...yang dah sakitkan hati my mom...!!aku boleh bersabar if the problem cuma berkait dengan aku..but you..dont even try to hurt my family...pantang!get it..!!aku akan off limit..try me if u want to...kalau selamat sejahtera hidup kau lepas tu..DONT CALL ME AIN..!

sebelum aku jadi lagi kurang ajar dengan semua orang...aku terus ke belakang masuk dalam bilik air and
"BAMM!!",pntu bilik air aku hempas...
urgh!!i cant do anything..i dont have pen n papers in my hand...and i cant kill them either,what should i do??
WHAT SHOLD I DO???
crying should help..!!but then,aku akan nampak bodoh...so apa pilihan lain lagi yang aku ada...??

WUDHU!
with the tears in my eyes n wudhu...i felt better..



"ya allah..please make me strong..!"

abah dah dapat kata putus...he hire them back..what a stupid decision abah..!!
mak ask them to eat memandangkan mak kesian dengan diorang yang kononnya tak makan lagi tu..hey their fairy godfather kan ada...suruh la orang tua tu beli!
well, dengan emosi yang tak stabil..aku decide nak balik rumah..walaupun shift aku belum habis...walaupun abah tanya...aku just buat muka bodoh..nak tengking aku?nak marah aku??go on...dah takde effect...coz when aku dah off limit,aku jadi heartless..besides just ask your KULI 3 ekor tu buat kerja balik...

I QUIT..!!

guys,jangan ingat this is the end of us..its just a start of the chaos..just wait,benda pelik akan berlaku..trust me..!!(if n only if i have time with you..)
but its ok..sooner or later..benda pelik tu akan jadi jugak..you can keep my word..
btw,aq nak ingatkan..benda pelik tu jadi sebab korang sendiri yang mintak...may Allah bless~


till then..assalammualaikum...

2 comments:

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

chill..bdak2 tu gila ape~?

aien zell said...

gila?jgan cakap..
lebih kot~
aq ni ha yg dah naik gila ngan dorang~
huhu...v_v