~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Monday, March 28, 2011

WHAT A WONDERFUL DAY..


26 march...pagi2 lagi aku dah terjaga dari tidur...bangun dan bersiap untuk keluar...

"akhirnya dapat jugak aku keluar jauh sikit.."

hari ni merasa lah aku keluar ke melaka...kalau tak terperap je kat tempat kerja..ni je lah destinasi aku dua, tiga bulan kebelakangan ni...'tempat kerja..rumah..tempat kerja..rumah...'*sigh*
bosan sungguh...*haip..!!jangan mengeluh..!!*
sebelum keluar dari bilik...sempatku lihat refleksi diri di cermin bilik...pegun seketika...kupehatikan batang tubuh yang berdiri dihadapan cermin...baju kurung...tudung...

"hurmm..dah ok dah ni..."

aku semburkan sedikit wanginan pada baju yang kupakai..

"perempuan kalau wangi2 sangat pun tak bagus juga..boleh menaikkan saham neraka di akhirat.."

jam yang tersangkut di dinding ku kerling...7.30am...dia dah sampai kot..!langkah kakiku ku halakan ke muka pintu...firasat hatiku ternyata benar...dia dah sampai..

"masuklah dulu...bapak aku belum datang lagi..."

aku dan dia berbalas2 senyuman..sudah...!!budak ni kalau dibiarkan..pasti ada saja rencananya..langkah kakinya sudah dihalakan ke kamarku...

"eh..!!jangan masuk bilik aku...macam tongkang pecah..huhu.."

"erkk..."

dia tersenyum sinis..mengacah2 untuk masuk ke dalam...*cuak*
sementara menunggu .......

cut!!!pehal gaya penulisan aku macam ni...!!ala2 nak tulis novel je...geli gua..bhahaha....=p

nak dijadikan cerita...bapak aku lambat lak nak ambik kitorang kat rumah...jam dah pukul 7.40 dah...risau pulak aku...mesti jalan jam nanti..so,sementara nak tunggu bapak aku tu...sempat la kitorang borak2...bukak cerita2 lama..bla..bla..bla...

around 8 sth..kitorang sampai kat uitm..jalan ikut kaki je...langsung x tengok penunjuk arah kat dinding..hebat kan??*tapi ada ke dia tampal??*
kat sana kiranya banyak jugak info yang aku dapat..buat lawatan dari satu booth ke satu booth...tapi yang paling tak menahan waktu awal2 datang tu aku selumber badaknya ambik flyers kat booth yang belum bukak..x malu langsung..*maklum lah kata pun orang yang terawal datang..kekeke..*
ada pulak lepas tu diorang ingat aku budak2 yang bertugas hari tu...sebabnya cuma aku pegang flyers..haru sungguh...*kiranya boleh la aku menyamar kan?*

lepas tengok kelayakan..aku serbu booth sains kesihatan...kakaka...kiranya kitorang pengunjung pertama dorang tau...*riak kejap*
tanya2 pasal rad...med lab..physio..and others..^^
then,try cari booth engine..tapi sayangnya takde..v_v
sebelum pergi tingkat 11 sempat jugak aku teman dia pergi booth law..sejarah A+ kot..mula2 nanpak lah macam berpegang pada prinsip yang satu..taknak ambik law..tapi..bila dah kena goda dengan aku..cair jugek..*btw,the pensyarah looks quite smart in his outfit..hehe..nakal sungguh matamu..*

dah puas round2 kat tingkat 10 & 11 kitorang turun  ke tingkat 4..tangan masing2 dah penuh..kena tinggal ngan lif..tapi naseb baik ada sorang mamat ni tolong tekankan balik..so takde la kitorang kena tinggal..kekeke...*thx awak*

dekat tingkat 4 dengar ceramah kerjaya...serious aku pening..bukan apa..aku pening nak memikirkan masa depan..study..kerja..pjj..kerja...*sigh*
cari kos yang menjanjikan kerja tu penting..aku dah taknak susahkan parents aku lepas study nanti...aku bukan anak orang berada...so kena la sedar diri awal2...isi borang tu jangan macam melepaskan batok kat tangga..ambik kos yang bukan2..then..belajar sambil lewa..keluar2 dah sah2 menganggur...walaupun minat dengan something tu..kita kenalah tengok kemampuan diri...*aku pun terpaksa let go apa yang aku nak*
habis je counselor tu bebel kat depan..terus aku sambar dia..kekeke...buat apa nak malu2..
peluang tak datang selalu..rembat je mana yang ada..agree??kekeke...

then..lepas dah habis tawaf uitm aku turun..*takde la tawaf 1 bangunan..gile ke??*
dia kata dia lapar...so terpaksa lah aku turun...jalan2 sekitar ocean...cari tempat jual makanan...dah tengah hari dah ni..so where should we go for lunch..?restaurant?? err...takut budget lari...*dasar kedekut*
jalan ikut kaki..kekok jugak sebab dah lama tak buat macam tu... nak dijadikan cerita..kitorang pun masuk la arked mara...eh..kosong..takde pengunjung...arked mara memang selalunya macam ni eh?
kitorang tuju kedai yang terdekat...tengok2 barang kat situ..berfikir2 seketika..nak beli apa ye..aku dah la keluar rumah tadi tak minum seteguk air pun...sarapan tu jauh sekali...huhu...
nak tau apa yang kitorang makan for lunch??


ini dia...!!ehem2..ini sahaja tau..takde yang lain..kekeke..sweet..^^
then lepas makan aku pun call bapak aku suruh ambik..tapi...

"abah tak tido lagi ni..takleh tumpang sape2 ke..??"


"erkk..abah ni...mana ada orang yang akak kenal kat sini...adoiai..."


"erm..ko lepak2 ajelah kat situ..jalan2 ke..dalam pukul 2 nanti abah ambik.."

aku tengok jam kat tangan..baru pukul 12..haru sungguh..

"kat sini mana ada tempat nak lepak.."

"g je mana2 pun..makan ke..ape ke..nanti claim la duit dengan abah.."

lepas putuskan talian aku pandang dia..talking with the eyes for a momment..nak g mana ye??otak masing2 dah fikir benda yang sama..*mungkin..*


a few second later..mak pulak call..

"mak aku  nak tengok merong boleh tak..??"


"ermm..pergi la.."


"tapi kat sini bukanya ada panggung pun.."


"panggung kat mana?"


"kena g mahkota..tapi nak naik apa..??"


"try la naik bas.."

*gulp*
bas??benda yang aku tak suka nak naik tu...dah la naik "bas tambang" kang tak masal sesat kang...tapi demi merong aku kuatkan hati ni...memang dah lama aku mengidam nak tengok cerita tu..
walaupun aku bukan jenis orang yang suka pergi tempat2 macam tu..tapi sebab merong..aku sanggup..bukan selalu dapat peluang macam ni..lagipun dia pun teringin nak tengok cerita yang sama..apa lagi,peluang dah depan mata..redah je la...

haip...jangan main2..aku dah la hati kering..memang dari kecik lagi..apa yang aku nak tu memang aku dapat..by hook or by croock..kalau aku kata sampai kat MP tu memang sampai lah akhirnya..kekeke...
dari ocean..ala2 mak datin sesat je aku jalan...survey bas...nak survive punya pasal...
orang dah pelik je tengok..dengan baju kurung n handbag kat tangan...memang tak belong langsung kat tempat macam tu...then lepas beberapa minit menunggu..

"bas dah sampai..jom?"

at last..sampai pun kitorang kat mahkota..kekeke..*told ya!memang dapat kan?*
then,terus menonong pergi  ke dataran..dia kata tengok wayang kat mp tak best..so,aku pun ikutkan je apa yang dia cakap..sambil berjalan tu terkenang la cerita2 lama..haish..

"bila lagi la nak rasa keluar2 macam ni kan..??"

masing2 menghela keluhan berat.. do some eye contact..n berbalas senyuman..insyallah..kalau ada umur kita keluar la lagi macam ni kan?lepas beli tiket..kitorang lepak2 kat dalam tu..jalan sana..jalan sini..ambilkan pix untuk entry blog dia...nasib baik la ada orang tu sudi jadi model..kekeke...


btw,kitorang takde la nak beli kudap2 or drinks bila nak tengok movie macam ni..sebabnya semua tu tak penting..bukan style aku nak beli benda2 macam tu..buat hilang fokus lagi ada la..kekeke..pelik kan?

err..dalam panggung tu orang yang duduk kat sebelah dia tu lain jantina..risau jugak aku..err...then bila movie dah start..masing2 senyap..fokus...


overall, cerita dia memang mantap..bangga aku dengan hasil kerja rakyat malaysia..syabas KRU..!!
cuma ada yang kurang sikit here and there..tapi aku faham..diorang berhadapan dengan masalah budget..tapi aku puas hati dengan cerita tu..aku kan jenis berkira sikit..tapi, HMM buatkan aku rasa tak ralat sesen pun duit yang aku keluar...tambah2 pulak dengan keadaan panggung yang best & selesa...tak macam kat MM...walaupun harga tiket kat dua2 tempat tu sama..tapi aku rasa ralat kot kalau tengok apa2 cerita kat sana...oh HMM, rasa nak tengok sekali lagi pulak..kekeke..kelakar kot cerita tu...


then,otw nak turun tu singgah jap beli ice cream..dia yang belanja..*thanx awak*
pastu lepas dah habis makan g masuk pet shop pulak..binatang kat situ semuanya cute2...argghh geramnya..sebab terlampau excited tengok budak2 tu..aku sampai terlupa nak ambik pix dorang..huu~

then kitorang keluar..naik kat atas dataran pahlawan...tengok tempat duduk tu..teringat pulak masa aku jumpa dia untuk pertama kalinya..hehe..*sengal*
haish..sudah2 la mengenang tu...

sementara nak tunggu bapak aku datang aku borak2 lagi dengan dia..tengok ragam orang kat sekeliling.. best..memang best..macam2 ragam ada..ada yang buat break dance..ada yang bersantai dengan family...ada yang lepak2 dengan member..


and ada jugak yang bawak cam gedabak sambil ambik pix..ey guys,takyah la tayang2..korang saja nak buat aku jealous kan?
kalau la aku ada DSLR..perghh..best kot..tp pro cam cam yang aku nak tu 5k kot..tunggu kerja nanti la ye
hurmm..tak sangka pulak yang dia pun ada minat yang sama..kalau dapat buat freelance dalam photography best kan awak?


around 5,abah pun sampai..penatnya aku Allah aje la yang tau..pejam mata kejap dalam kereta...penat punya pasal aku tertidur..tidur malam tadi pun around 4 kut..x senonoh sungguh..
tapi bukan aku je yang tertidur...dia pun sama je..ekeke...aku sempat snap 1 pix waktu dia tidur..
lepas abah hantarkan dia balik rumah..abah terus hantarkan aku pergi kedai...tapi tak pe la..penat2 pun dapat jugak aku tengok merong...


p/s awak..saya seronok keluar dengan awak hari ni...^^

till then,
assalamualaikum..^^