~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Sunday, May 29, 2011

MY FIRST WEEK AT KMM

bismillah..

yeay,aku dah balik rumah..!!*ambil masa sekejap untuk update*
okay, fankly speaking..minggu pertama kat kolej memang penat..jalan sana jalan sini..naik turun HEP tu dah jadi perkara biasa..ade je borang yang nak kena isi..ada je borang yang nak kena beli..senang cerita..memang banyak benda yang kena settle untuk minggu pertama ni..surat perjanjian..ect..ect..ect..

tell you what..
aku dapat modul 2 kat sini..memang dah boleh jangka dapat model 2 sebab aku dapat tawaran yang sama kat unimas..FIZIK, KIMIA, SCIENCE COM, MATH...uuu..man, seriously..!!this is tough..but not as tough as modul 1..rasanya nak tukar modul 3..tapi tengok la macam mana..kalau diluluskan aku tukar la..kalau tak diluluskan..aku teruskan..aim for the excellent..

selain dari pointer yang aku kena kejar..aku rasa ada sesuatu yang lain yang aku kena cari kat sini..bukan cinta..bukan..!!sebab aku dah janji dari awal..rasanya ada benda lain...tapi ape ye??huh..abaikan je..buat pening je kalau nak fikir...=.="
hurm..nak cakap pasal lecturer2 yang ada kat sini..memang aku berani bet..semuanya friendly2..terharu giler...dengar kata KMM adalah antara yang terbaik dalam bahagian akademik..tapi apa yang penting  sekarang..study..doa jangan tinggal...

minggu pengurusan pelajar dah habis..hari isnin ni dah mula kuliah...hurmm..tak jejak tanah la aku berjalan nanti...huu..minggu pertama ni je aku dah puas kena bebel dengan mak..ehehe...nyesal pulak cakap dengan mak hari tu...tapi nak buat macam mana...takkan nak menipu??ala..mak bebel pun untuk kebaikan aku jugak..ye la..mak takut anak dia ni tergolek sakit sebab tak cukup makan..ahaha...*aku iyekan je..padahal x ikut pun..*

to be honest..aku cakap..aku tak suka kalau orang kenal aku kecuali kawan2 sekolah aku or orang2 yang dah memang kenal dengan aku sejak dari mula...minggu suai kenal ni je aku dah jumpa dengan sorang...saiful izam, kawan jimmi...perhh..punya la aku kelam tak hingat..tapi aku wonder jugak..macam mana dia boleh kenal aku??padahal jumpa pun tak pernah..cuma nak harapkan cam gambar kat facebook tu..alahai...lemah aku~
btw,epul..ko memang hebat sebab dapat cam muka aku yang huduh ni..tapi...sama ke gambar aku dengan orang yang sebenar??=.="

rindu kat family??jangan cakap..memang rindu..n sebab tu jugak aku minimakan contact hours aku dengan mak..ahh..kalau tak..mau terasa yang aku ni dah lama tinggal rumah...mau meleleh air mata ni..jatuh ego!!tamau~~
btw, KMM ramai ambik budak sis..kiranya dah macam reunion budak2 ex iskandarian pun ade..huhu..tapi takpe la..sebab yang satu tu..kitorang jadi rapat kat sini..yang tak pernah bertegur sapa pun boleh bercerita berkajang panjangnya..

semalam aku balik2 rumah je si nenerd dah sambut..alahai..rindunya aku dengan budak tu....then, bila mak balik dari kerja..mak cakap, yang sepanjang2 seminggu yang aku takde kat rumah ni..si nenerd asyik cari aku je...meraung2 sampai tak lalu nak makan..erkk..ade pulak..mula2 memang tak percaya..tapi bila tengok dia taknak berenggang dengan aku n asyik nak didukung..aku mula percaya...payah betul budak ni..=.="
mata dah terasa kelat..rasanya aku perlukan rehat yang cukup sebelum balik ke asrama esok..good night oulls..!!

till then,
assalamualaikum...^^

Sunday, May 22, 2011

KAU DAH SEDIA NAK NIKAH??


bismillah..

5 bulan dah berlalu..tapi rasa macam baru semalam SPM habis...*oi, tipu la tuu..*
tapi serious, memang 5 bulan yang berlalu tu rasa macam sekejap sangat...macam baru semalam rasanya aku start mengajar tuisyen, jadi waitress kat kedai, sediakan makanan kat kedai, tolong jaga tempat cashier malam2..=.="
*tak sangka banyak jugak kerja yang aku buat dalam masa 5 bulan..erkk..*

kau dah sedia nak nikah??oi!umur baru setahun jagung dah ada hati nak fikir nak nikah dengan anak teruna or anak dara orang..umur yang sebaya dengan aku ni layaknya nikah dengan buku je...belum sesuai lagi kalau nak nikah betul2 pun..mampu ke kau nak tanggung tanggungjawab berat tu?+.+


okay...tinggal esok je..aku dah nak berangkat ke KMM a.k.a. Londang (nama kampungnya)..okay..dan tepat jam 8.30 a.m waktu aku mendaftar nanti, secara rasminya aku mendapat title student..entah kenapa tetibe je rasa cuak...mungkin aku takut tak dapat nak sesuaikan diri dengan situasi baru..lepasan spm selalu menjadi mangsa momokan orang yang kononnya matrik hanya untuk pelajar yang pintar dan nerd..satu alasan yang tak kukuh..sebabnya aku dah tanyakan pada kaunselor n motivator yang ada tentang isu ini..dan jawapannya, matrik n diploma sebenarnya sama2 susah..yang cuma membezakannya cuma masa dan effort kita untuk belajar. aku diingatkan jugak untuk tidak mengamalkan style belajar kat sekolah..sebab situasinya sangat berbeza..dan salah perhitungan, salah langkah boleh menyebabkan kita tidak berjaya dalam study..kebanyakan orang akan memilih universiti berbanding matrik atas sebab universiti itu universiti..=.="

kali ni, aku menyahut cabaran yang diberi..sebenarnya aku takde pilihan. kedua2 program yang aku terima adalah sama. tak ada bezanya. pergi matrik untuk 1 tahun di londang dan bersaing dengan lepasan STPM atau pergi asasi sains fizikal untuk 1 tahun dan diikat bersama unimas selama 5 tahun..*gasp*
so, untuk tidak membebankan parents aku..aku pilih yang terdekat. londang..here i come..!!tahun ini agak berbeza dengan tahun2 yang lepas kerana student diberi pilihan untuk memilih modul yang mereka nak. dan aku tekad untuk pilih..

bukan apa..aku sayang nak tinggalkan fizik..tu la hubby aku yang paling aku sayang gila2..yang selalu buat aku bersemangat nak belajar...takkan aku nak tingga macam tu je n gantikan dengan ict yang langsung aku takde basic tu?huu..tamau...!! 
i still love u baby..n i still do..

okay..alang2 da online ni aku carikan la gambar2 Londang yang mungkin korang tertanya2 macam mana rupanya kan?no worries..aku ade..*walaupun gambar aku tak semenggah..ehe~*

 ya..ini dia tempat yang bakal aku tuju nanti...tempat aku mulakan episod hidup yang baru..tempat aku menuntut ilmu sampai lebam..dan insyallah, tempat yang bakal memberi masa depan yang cerah untuk aku pilih ke haluan yang seterusnya..insyallah..

okay, ini dewan kuliah..dan aku akan jadi pengunjung tetap tempat ini selama setahun..

owh..tangga dia mengingatkan aku kat tangga curam kat smk iskandar shah yang menghala ke 5 Alfa..kat situ la aku n pengawas2 yang lain berlari2 lepas habis duty semata2 nak kejar kelas cikgu abu kasim..makan pun tak sempat..yela..kalau lambat nanti ade je denda yang dia bagi kat kitorang..tapi still..nostalgic.. anyway.. ini bukan tangga sis so tak perlu rasa nostagic sangat.. cuma rupa dia lebih kurang je..^^

 okay..ini makmal2 yang ada kat kolej..yang setia menggamit mesra student2 yang hadir pada setiap tahun...


ni bilik yang disediakan untuk pelajar *sumber kata ini bilik lelaki..erkk..*=.="
tapi, mengikut pengalaman...struktur bilik hostel sepatutnya sama kan?so..aku rasa ini la lebih kurang gambaran bilik yang bakal dihuni selama setahun..

cuak still belum reda..=.="
sama2 la kita doakan kejayaan masing2...dan semoga masing2 bakal mendapat pointer yang gempak untuk sambung kejar cita2..amin..may allah bless us..


till then,
assalamualaikum..^^


Friday, May 20, 2011

MENIKMATI HARI-HARI TERAKHIR


bismillah...

hurmm..23 ni dah nak pergi..tinggal 3 hari je lagi aku nak enjoy puas2..tinggal 3 hari je lagi aku nak melepak depan computer sampai pengsan..tinggal 3 hari je lagi aku nak uruskan segala urusan yang masih belum selesai..tinggal 3 hari je lagi aku nak bergurau senda dengan mak..dan tinggal 3 hari je lagi aku nak titipkan ilmu aku kat student aku...

actually aku dah berhenti ajar tuisyen..n dah hampir sebulan dah..tapi mengenangkan yang ex-student aku tu nak exam dalam minggu ni..aku rasa ada patutnya aku ajarkan dia apa yang patut...taknak la nanti dapat gelaran ex-tutor sombong kan?btw,mengajar tu best ape...?tapi aku x cakap yang aku nak jadi cikgu k?aku cuma suka jadi tutor je...isi masa lapang..tingkat ilmu..student pun tak ramai..*ok la tu..*

ok2 sebelum aku menyimpang lebih jauh..baik aku bagi tau awal2 tentang kesedihan aku ni..*sedih ke??*
sedih la jugak..sebab kena tinggalkan semua kawan2 maya aku ni..actually, aku dah nak pergi sambung belajar..tapi tak lama..setahun je...*bjet macam ada je pembaca setia kan?*


ermm..to be honest,my mom asked me to stop blogging for a while...pasal isu facebook, myspace, tagged tu dia boleh handle..so, dia kata tak payah la nak deactivatekan..=.="
*opps..terlepas sudah~*

so, untuk setahun aku akan slow down update entry..*ada kemungkinan tak update..so harap maklum..*

aku tetap akan update..mungkin bila cuti je kot...insyallah..tu pun kalau ada masa...yela..mak aku dah serahkan amanah suruh aku belajar betul2..aku taknak kecewakan dia untuk kali ke-2..
so,untuk menjadi anak yang baik dan untuk menjadi anak yang bakal menyejukkan perut mak aku..aku akan letak ais ketul banyak2 kat perut dia biar sejuk...ala2 letak kat freezer gitu...*ohh..otak ko sah biol ni aien!!*

ok..i've made my vow to my mom...nak sambung degree lepas ni bukan senang kan?so..kena bijak rebut peluang..n tak boleh buat silap...score!score!score!*jangan lupa doakan aku*

so, hayatilah entri2 aku buat hari2 yang terakhir ni... jangan sombong2 ngan aku lagi dah~


AND..dont miss me okay..^^
*jangan bajet retis la aien oi~*

till then,
assalamualaikum..^^

Wednesday, May 18, 2011

SELAMAT TINGGAL MEMORI


ku tatap langit petang yang kelam..
sang mentari kembali bersembunyi di sebalik awan..
petang yang suram..
bisu tanpa kicauan burung..

sayup-sayup kedengaran bunyi radio..
aku tersenyum kelat..
pahit sebuah kenangan kian menghambat diri..
lagu itu..lagu kita..
 
kertas kumal itu kembali kubaca
air mata yang menitis perlahan diseka..
memori itu takkan bisa kupadamkan..
takkan bisa ku halau jauh dari hati..

ahh..terlalu banyak kenangan..
terlalu banyak derita..
terlalu lama hati ini dibiarkan tersiksa..
hatiku mula membentak sendiri..

 lalu kubakar kertas kumal..
hangus bersama potret kita..
biarkan semuanya berlalu..
pergi bersama sejuta mimpi..

Sunday, May 15, 2011

HANYA ORANG YANG TAHU CARA MENGHORMATI ORANG BERHAK DIHORMATI...


bismillah...

terus terang aku katakan..hari ni mungkin entry yang akan aku hasilkan nanti agak pedas dan tak bertapis...dan maaf kepada sesiapa yang terasa dengan apa yang kucoretkan untuk kali ini...

bukan sekali dua aku berhadapan dengan situasi sebegini...sudah acap kali...tapi..aku cuma diamkan sahaja...TETAPI...diam tak bererti suka.. terus terang aku katakan bahawa aku meluat dengan lelaki2 yang tidak tahu menghormati perempuan..MELUAT...!!

apa masalah kamu??kenapa sesetengah kamu bersikap terlalu biadab dengan kami..??? adakah ini gaya terbaru sesetengah dari kamu mengorat anak2 dara di luar sana??dengan bersikap biadab??dengan mengutarakan sesuatu yang berbaur lucah..??bercakap soal seks??menghantar gambar2 yang menggairahkan..(serious..aku geli...aku meluat..dan aku x heran dengan taktik2 macam tu...)
kau melayu..dan dah sah2 kau islam..kenapa buat perangai yang tak bermoral macam tu..??KENAPA??tak cukup lagikah ilmu agama yang dah diajarkan selama kau hidup??mana hilangnya sopan santun kau sebagai orang timur..??sebagai orang melayu..???MANA???

bukan semua gadis boleh tergoda dengan taktik murahan kamu..bukan semua..
kalau keseronokan yang kamu cari..bukan aku orangnya..
kalau nikmat dunia yang kamu cari..bukan aku orangnya..
kalau teman onani yang kamu cari...bukan aku orangnya..

adakah salahku andai mereka tidak menghormati aku selayaknya sebagai seorang gadis??begitu rendahkah martabat diri aku di mata mereka??apa salahku??

hendak aku katakan yang aku memaparkan gambar2 yang menggairahkan..
aku rasa aku tak punya gambar2 yang sebegitu..
hendak aku katakan yang aku gemar berbicara sesuatu yang berbaur lucah..
sungguh aku tak tahu..dan aku tak mahu tahu..

aku bertudung..dan adakah tudung yang kusarungkan ini menunjukkan bahawa aku seorang gadis yang "nakal"??dimana letaknya hormat kamu terhadap seorang gadis yang bertudung sehinggakan kamu sanggup menjatuhkan maruah kami..??hina sagatkah kami di mata kamu??hina sangatkah gadis bertudung di mata kamu???tidak wajarkah kami dihormati sebagai seorang gadis??

tak perluku coretkan panjang berjela disini kerana aku tahu..kamu akan menyangkal semuanya..dan aku pasti..kamu juga punya hujah2 yang bernas untuk kau utarakan...betul tak??

seriously..aku rasa annoyed dengan semua comment2 tu...n kenapa nampak macam desperate sangat???apa masalah dia??aku kenal dia pun tak..adess..=.="

 
ini topik lain..tapi, apa tujuan dia panggil aku betina kat sini??ada aku ganggu hidup dia??oh,btw..jeevand n aku sekadar bergurau..mungkin jugak dia tercabar sebab aku prefer non-malays..kalau ye pun..apa masalahnya???

oh..pasal screen cap 2..aku malas nak sensoredkan..=.=
mungkin sebab kebiadabannya membuatkan aku langsung tak ambil kesah... marah?ya..memang aku marah..! sangat2 marah.!!
mana taknya, tadi online2 fb je da nampak benda2 yang macam ni..padahal sumpah demi allah aku tak kenal pun siapa dia n tak pernah cari pasal dengan dia..apa motif dia sebenarnya??!!apa masalah kau??


bangga ke jadi biadab??

bangga ke maki hamun orang??

bangga ke jatuhkan air muka orang??

bangga ke??

semua orang ada perasaan..tak kira lelaki mahupun perempuan...dan andai kau tak kenal erti hormat..aku rasa kau pun tak layak dihormati..teruskan dengan cara sebegitu..dan kita lihat..masih adakah orang yang mampu menghormati kamu..??kerana pada hakikatnya...
HANYA ORANG YANG TAHU CARA MENGHORMATI ORANG BERHAK DIHORMATI...


p/s individu2 seperti ini yang menyebabkan aku tidak suka on chatbox fb & individu2 seperti ini membuatkan aku menjadi pesimis dengan lelaki..jangan salahkan aku..salahkan mereka..

till then..
assalamualaikum..

Friday, May 13, 2011

DIPLOMA, MATRIKULASI ATAU ASASI??

bismillah...
dah lama rasanya tak update entry dengan hasil penulisan sendiri..4 entry sebelum ni pun cuma copy n paste article yang aku dapat dari blog or web..cuma tambah gambar je..huhu..itu je yang terbaik yang boleh aku hasilkan...rasanya tak salah kan, apa yang aku buat tu...sebabnya secara terang dan nyata aku mengaku entry tu bukan aku yang hasilkan..cuma sekadar ingin berkongsi...

aku cuma penulis jalanan...kebelakangan ini aku terlalu sibuk mempersiapkan diri sehingga terlupa untuk meng"update" blog..maklum la, tak lama lagi aku sudah mahu melanjutkan pelajaran ke aras yang lebih tinggi...insyallah..doakan aku berjaya ya..^^


teringat pula waktu aku sedang merajinkan diri meronda2 di ping group..terjumpa pula satu tajuk yang agak menarik minat aku untuk membaca..berkenaan isu melanjutkan pengajian...matrik atau diploma... agak emo juga penulisan si penulis apabila menyatakan ketidak puashatiannya terhadap mentaliti orang melayu..tapi tak mengapa..aku juga faham perasaan si penulis...maklumlah sebaik sahaja tamat sekolah..diri sendiri dan orang sekeliling ternanti2 mana2 tawaran untuk melayakkan diri belajar di peringkat yang lebih tinggi...ada yang dapat matrik..diploma...poli...sijil..asasi..tapi si penulis memilih untuk mengikuti program diploma...ya, kalau ditanya..aku juga bersependapat dengan penulis..program diploma itu lebih baik bagi course yang diambilnya..

bukan apa..walaupun ramai yang protes..kononnya program matrikulasi atau asasi itu lebih baik dan lebih singkat masanya..tapi pada pendapat aku..bukan semua orang yang boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sebegitu...program yang disediakan dijalankan dalam satu tempoh masa yang singkat...1 atau 2 tahun..dan ramai yang tumpas dalam program 1 tahun..mungkin kerana subjek terlalu sukar dan diajar dalam waktu yang begitu singkat...


tidak pelik kalau mahu mengambil sijil / diploma..andai seseorang itu mengambil sijil / diploma, mereka telah memperoleh kelebihan yang tidak diperoleh oleh pelajar asasi mahupun matrikulasi..pertama, mereka mempunyai kelebihan dalam bidang praktikal dan mereka lebih mahir..selain itu, mereka juga boleh terus bekerja dengan menggunakan sijil atau diploma yang telah mereka peroleh itu..
tahniah aku ucapkan kepada penulis..kerana tidak lama lagi dia akan grad..dah degree da pun..^^

penulis juga ada menyatakan pendapatnya sekiranya ada diantara sahabat mahupun adik2 yang bingung mahu menerima tawaran dari matrik mahupun diploma..dia menyarankan supaya mereka mengambil program diploma..mungkin kerana lebih relaks dan student boleh mengambil masa untuk menghadamkan sesuatu topik yang diajarkan...


tapi, aku tidak mempunyai pilihan seperti mereka..mungkin juga petunjuk dari Allah untuk membolehkan aku mengambil keputusan yang tepat...
antara program asasi sains fizikal di UNIMAS atau program sains 1 tahun di matrikulasi...tidak ada bezanya bukan?dan aku hanya perlu bijak memilih..walaupun pada mulanya aku agak keliru dan agak buntu memikirkan kemana harus aku tuju kerana program yang ditawarkan kepadaku tidak jauh bezanya..kedua2nya adalah program 1 tahun..tetapi aku berpeluang untuk memilih modul di matrikulasi tetapi tidak di UNIMAS...dan andai aku bersetuju untuk menerima tawaran ke UNIMAS, aku terpaksa score 4 flat untuk membolehkan aku kembali mengejar cita2...dan ada 1 lagi syarat yang harus aku patuhi seandainya aku bersetuju menerima tawaran UNIMAS..
AKU TIDAK BOLEH MENYAMBUNG PENGAJIAN DI MANA-MANA INSTITUSI PENGAJIAN AWAM DI MALAYSIA SELEPAS TAMAT PROGRAM ASASI DI SANA..!!

ya Allah, lama betul..!dah la jauh dari rumah..menyeberang laut china selatan lagi tuu~
kuatkah aku..?

TEPUK DADA TANYA SELERA..!

till then,
assalamualaikum..^^

Thursday, May 12, 2011

HEY GADIS..! KALAU NAK CARI PASANGAN BIARLAH ENGINEER..


Mengapa anda kaum perempuan perlu berkahwin dengan seorang Jurutera@Engineer berbanding graduan dari bidang Undang-Undang, Pentadbiran, Seni atau Perubatan?Disini terdapat 3 fakta kukuh yang menyokong pernyataan tersebut.


1. Kehidupan yang lebih terjamin

Seorang engineer bakal menyediakan kehidupan yang terjamin kepada anda.Pada umur 27 tahun, seorang jurutera mungkin sudah mempunyai pekerjaan yang terhormat, stabil dan mempunyai pendapatan yang tinggi untuk memiliki kereta , melabur, kehidupan yang selesa, berkahwin dan juga membeli sebuah rumah.Manakala;

-Lulusan undang-undang masih bekerja sebagai apprentice di firma-firma guaman
-Sebahagian lulusan pentadbiran baru sahaja gagal dalam rancangan perniagaan mereka yang pertama
-Lulusan seni masih mencari pekerjaan
-Lulusan sekolah perubatan masih menjadi doktor pelatih di hospital-hospital

2. Kegigihan yang tinggi

Seorang teman lelaki yang bergelar engineer akan memperuntukkan jumlah masa dan usaha yang tidak terjangkau banyaknya untuk memahami anda.Ini kerana seorang engineer sangat bekerja keras untuk memahami pekerjaan mereka.Semestinya mereka akan berusaha keras untuk memahami diri anda juga seperti memahami pekerjaan mereka jika mereka percaya anda-adalah satu-satunya insan yang istimewa dalam hidup mereka.Jika mereka tidak memahami diri anda pada mulanya, mereka akan terus berusaha.

Jika mereka masih tidak faham, mereka akan mencari kaedah yang tepat untuk membuatkan anda gembira.Sebagai contoh (membeli cincin berlian=satu minggu kebahagian).Jika mereka telah menemui formula rahsia tersebut, mereka akan terus mengulanginya hingga menepati hasil yang dikehendaki.Berbeza dengan;

-peguam yang akan sentiasa berdebat dengan anda
-graduan pengurusan yang akan mengawal perbelanjaan anda
-graduan seni yang akan mengubah penampilan anda
-graduan perubatan yang akan menjadikan anda seperti nurse di hospital

Sangat mudah untuk engineer menjadikan anda satu-satunya insan yang mereka sayangi dalam hidup mereka umpama anda salah satu daripada projek mereka dan mereka akan tersangkut pada anda selamanya.

3. Seorang teman lelaki yang bergelar Engineer tidak akan mengkhianati kepercayaan anda

Buktinya;

-para peguam mungkin akan berbohong kepada anda
-seorang graduan pentadbiran mungkin akan menipu wang anda
-seorang graduan seni adalah seorang penggoda
-seorang doktor mungkin hanya melihat anda seperti seorang mayat

Teman lelaki bergelar engineer terlalu sibuk untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan jika ada, mereka akan terlalu bodoh untuk berbohong kepada anda.Oleh itu, seorang engineer ialah the most secure boyfriend yang anda pernah temui,cukup kaya dan akan tetap mencuba untuk memahami dan menyenangkan anda, tiada masa untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan terlalu bodoh untuk berbohong.mereka juga sangat cool berbanding orang lain.



ihsan facebook, tapi jumpa kat SINI..


p/s wahh...macam best je ada pasangan hidup yang ada ciri2 macam tu kan...?ehe~
=p


till then..
assalamualaikum..^^

Wednesday, May 11, 2011

APA KURANGNYA AGAMA ISLAM DI MATA MANUSIA???


Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas a...lasan bercinta, ikutboyfriend.
Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini. Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah. 

Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam. Tahun 1997, bila Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad. Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.   Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu. Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh. Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.   
Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.    
1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad 

2. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?   

Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.   Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama, dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak . Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal ... Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,   'Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian.'     Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan ..   Butir asal permohonan..Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam Cina Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28 November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.     Sebab yang dia beri, 'Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam.'   Perenggan 23: 'Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik'.   Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. 

Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi.... semua tak termasuk.   Article 4 pula menyatakan: 'Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.     

Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.   Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap, didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya.. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu.   Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam keadaan Hindu dengan nandek kat dahi . Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-p eluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk, menggelupur dia depan kedai tu.     Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.   Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.   Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin ditangkap polis semula sebab Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam!! Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan.   Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.  

Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah , nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata ?eh!? Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.   Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh. Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan daripada mahkamah syariah Alor Setar). Yusof masuk lokap 8 hari.   Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya. Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.  

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.   Masa tu, Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. 'Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam.' Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata ' Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini.' Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan. Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.     

Kes terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka. 3 Saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama.   Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.   Jika kita sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan. Amar diugut supaya tukar agama. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata,'Allah hu Ahad'.. Terus Yasir kena pancung di padang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata 'Allah hu Ahad'. Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya, mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.   Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah saudara-saudara kita yang mati syahid itu. Apalah dosa anak kecil yang berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluhterpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara. Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan hati kita Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.   

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan 'Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepad a umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak'. Sahabat bertanya 'Apakah fitnah besar itu ya Rasullullah? ' 'Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik.' Sahabat bertanya lagi. 'Mengapa begitu ya Rasullullah? ' Rasullullah SAW menjawab, ?Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia'. 

Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, 'Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap.' Mana nampak? Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.   Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah Belum habis cakap, dah ada yang tunggu dengan parang kat luar.  
Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya 'International Jew' (tak Silap saya).   Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar. Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.    

Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London .
Dia berkata: 'Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam.'   Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao ..Lepas tu kerajaan Islam Acheh ... semuanya satu demi satu..   Macamana benda ni boleh terjadi?   Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G. GOSPEL,GOAL, GLORY . Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, di a datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.   Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?   Orang kita panggil, gerakan halus.Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah 'garam dan ragi'. Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya kehidupan kita bukan cara Islam lagi .
Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.   

Pertama, melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi'. Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik.   Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya.   Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi , justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.. 'Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian.  

Cara kebajikan pulak... Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang,kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. 

Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.  

Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.   Akhir sekali, email ini tiada kena mengena dengan ceramah nak berkempen politik atau apa saja. Sekadar meniupkan semangat perjuangan dalam diri kita yang mengaku Islam ini. 

Ni lah masanya kita bangkit pertahankan agama Islam sebelum terlambat...!!  
kawan-kawan yang dikasihi, tolong forwardkan email ini untuk pengetahuan dan tindakan kita semua sebagai orang Islam agar perkara ini boleh dijadikan iktibar dan benteng untuk kita mempertahankan akidah kita yang telah di Islamkan atas tiket keturunan dimana dengan sebab ini kita telahpun mendapat banyak rahmat dan belas ihsan dari Allah tanpa perlu melalui hidup Sebagai seorang yang terpesong dari ajaran-Nya dan sentiasa mencari-cari jalan yang betul.   Di harap rahmat Allah dan doa-doa para waliullah dapat melindungi kita sehingga kita kembali ke sisi-Nya. Sementara itu, berhati-hatilah dalam apa jua yang kita lakukan dan sentiasa beringat kepada Allah.

Saturday, May 7, 2011

TOP UNIVERSITIES AND COLLEGES IN MALAYSIA




 

629 Universiti Sains Malaysia         1

694 Universiti Teknologi Malaysia         2

731 Universiti Kebangsaan Malaysia         3

771 Universiti Putra Malaysia         4

788 University of Malaya         5

995 Universiti Malaysia Perlis         6

1126 Multimedia University         7

1133 Universiti Teknologi Mara         8

1344 Universiti Malaysia Pahang         9

1491 International Islamic University of Malaysia *         10

1572 Universiti Utara Malaysia         11

1838 Universiti Tun Hussein Onn Malaysia         12

1838 Universiti Tenaga Nasional         13

1862 Universiti Malaysia Sabah         14

2106 Open University Malaysia         15

2127 University of Nottingham Malaysia         16

2154 Universiti Teknologi Petronas         17

2274 Universiti Sains Islam Malaysia         18

2993 Universiti Pendidikan Sultan Idris         19

3333 Taylor's University College         20

3450 Universiti Teknikal Malaysia Melaka         21

3847 Universiti Tunku Abdul Rahman         22

3859 Universiti Malaysia Terengganu         23

4571 Universiti Malaysia Sarawak         24

5011 Universiti Tun Abdul Razak *         25

5068 Monash University Malaysia         26

5266 Universiti Industri Selangor         27

5375 Wawasan Open University         28

5528 UCSI University         29

5554 Curtin University of Technology Sarawak Campus         30

6117 Asia Pacific Institute of Information Technology         31

6628 International Medical University         32

6716 Help University College         33

6795 Tunku Abdul Rahman College         34

6809 Al Madinah International University         35

6867 Universiti Kuala Lumpur         36

6995 National Defence University of Malaysia         37

7003 Segi College         38

7027 Universiti Sultan Zainal Abidin (Universiti Darul ..         39

7209 Universiti Malaysia Kelantan         40

7608 Limkokwing University of Creative Technology *         41

7826 KDU College         42

7991 Selangor International Islamic University College         43

8326 Sunway University College         44

8529 Malaysia Theological Seminary         45

8705 Malaysia University of Science & Technology         46

8772 Olympia College Malaysia         47

8864 Swinburne University of Technology Sarawak Campus         48

9345 Malaysian Institute of Management         49

9479 University of Malaya Medical Center & Faculty of M..         50

9541 INSANIAH University College         51

9879 Taman Pertanian University         52

9897 Kuala Lumpur Infrastructure University College         53

9911 International Centre for Education in Islamic Fina..         54

10114 Majlis Peperiksaan Malaysia         55

10143 Cyberjaya University College of Medical Sciences         56

10169 Disted-Stamford College         57

10169 Berjaya University College of Hospitality         58

10281 Asia e University         59

10425 KBU International College         60

10831 New INTI College         61

11254 TATI University College         62

11571 Nilai International College         63

11889 Asia Pacific University College of Technology & In..         64

11975 AIMST University         65