~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Sunday, October 30, 2011

I'm Speechless..*aku semakin tak terurus*

bismillah..
tinggal esok...sekali lagi kitorang akan berperang dengan kertas...
hope dapat buat dengan baik..hope dapat pointer yang baik..
hope dapat teruskan pengajian tanpa extend..
hope result kami semua gempak..harap2 berbaloi la dengan usaha kami yang bertungkus lumus selama ni kat sini..mudah2an amin...

hehe..xde tokoh gadis pembersih..
 erkk..nota2 makin bercambah...
opps...katil dah bersepah..x sempat nak kemas..

bercambah2 nota2 aku kat dinding2 & atas meja study..
apekah3...???
as a student,perbuatan aku ni still dikira normal kan..kan..kan??

btw, hari tu sempat lagi g pantai..me"release"kan tension kononnya..haha~
3/4 wing kitorang bawak..haha..ni la pe yang kitorang buat bila dah datang angin gila..*ayuh bala tenteraku..(tetibe)*



dan inilah wajah2 pemimpin dunia akan datang..insyallah..mudah2an..amin...
hope apa yang kami harapkan bersama tu dapat menjadi kenyataan..
semoga segala urusan kami dapat dipermudahkan...insyallah...
bersama kita menuju kejayaan...mudah2an amin..

till then..
assalamualaikum..^^

Saturday, October 22, 2011

BIARKAN HATI INI MENANGIS


hening malam kutatap sayu...
madah yang terhela..
bisikkan yang tersiksa...
aku terduduk sendiri memegang bicara yang ternanti..
aku terduduk menanti sesuatu yang tidak pasti..
aku terduduk menanti dalam sepi..
berharap hadirnya hakikat yang bisa membahagiakan diri..

lemah..
aku kian lemah..
bicara angin yang membawa perkabaran tentangmu..
menghiris pedih rasa di kalbu..
awan yang berarak kian mendung kelabu..
bagaikan mengerti isi hatiku...

saban hari aku menanti..
saban minggu aku menunggu...
ternyata segalanya bagaikan deja vu...
biarkan hati ini menangis..
biarkan hati ini merintih dalam pilu..
biarkan...
andai itu bisa menghilangkan rasa di jiwa..

BERTUAHNYA INSAN YANG BERNAMA HAWA..



 


1.) Dia bekerja denganTuhan..jadi 'kilang 'manusia.Tiap-tiap bulan 
dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. 

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki
tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.. 

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? 

Marilah kita pegang kepada tali Allah. 
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap mati syahid.. 
Allah izinkan terus masuk Syurga..Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. 

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami:seluruh 
kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. 

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan
Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. 

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak
nak masuk syuga tanpa suaminya,jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. 

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah
lagi di akhirat.Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini. 

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. 

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. 

Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak 
derhaka denganNYA........ 

Wallahu'alam.............
 


 



Thursday, October 13, 2011

KELEBIHAN AYAT KURSI

bismillah..

dah lama rasanya aku tak buat entry yang mendatangkan manfaat pada sesape je yang baca blog aku ni kan? anyways, asyik berulit kata pun tak bagus jugak kan..?? kadang2 kita kena jugak mensucikan diri dan hati ni dari dosa2 silam.. berubah untuk menjadi seseorang yang lebih baik dari yang sebelumnya.. alangkah indahnya dunia ini andai semua orang begitu bukan..?

mungkin entry hari ni tak segempak mana...tapi insyallah dapat memberi sedikit manfaat kepada sesiapa yang membacanya.. ilmu itu akan jadi lebih bermakna jika dikongsi bersama..mudah2an hidup kita sentiasa berada dalam lindunganNYA..amin..^^


KELEBIHAN AYAT KURSI

Dari Anas bin Malik r.a. berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : 
Apabila seseorang dari umatku membaca ayat Kursi 12 kali, kemudian dia berwudhuk dan mengerjakan solat Subuh, nescaya Allah akan menjaganya dari kejahatan syaitan dan darjatnya sama dengan orang yang membaca seluruh al-Qur'an sebanyak tiga kali, dan pada hari Qiamat ia akan diberi mahkota dari cahaya yang menyinari semua penghuni dunia."

Berkata Anas bin Malik, "Ya Rasulullah, adakah perlu dibaca setiap hari?"


Sabda Rasulullah S.A.W, " Tidak, cukuplah membacanya pada setiap hari Jumaat."

Umat-umat dahulu hanya sedikit saja yang mempercayai rasul-rasul mereka dan itu pun apabila selepas mereka melihat mukjizat secara langsung. Kita sebagai umat Islam tidak boleh ragu-ragu tentang apa yang diterangkan oleh Allah dan Rasul.

Janganlah kita ragu-ragu tentang al-Qur'an, hadis dan sunnah Rasul SAW kita. Janganlah kita menjadi seperti umat yang terdahulu yang mana mereka itu lebih suka banyak bertanya dan hendak melihat bukti-bukti terlebih dahulu sebelum mereka beriman.

Setiap satu yang dianjurkan oleh Rasulullah S.A.W kepada kita adalah untuk kebaikan kita sendiri. Rasulullah S.A.W menyuruh kita mengamalkan membaca surah Kursi.

Kehebatan ayat ini telah diterangkan dalam banyak hadis. Kehebatan ayat Kursi ini adalah untuk kita juga, yakni untuk menangkis gangguan syaitan dan kuncu-kuncunya di samping itu kita diberi pahala.
Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia
telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan
kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu
perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w.. dengan segera
memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali
selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar
masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya
dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan
memudaratkan dirinya b ahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga
akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.


Mengikut keterangan dari kitab "Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya
setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah,
dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua
orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.


Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu
ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan
akal fikirannya
serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah
s. a. w. bersabda bermaksud:


"Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah
hilangkan segala kefakiran di depan matanya."

Sabda baginda lagi;

"Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat,
kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar..."


*Orang yang selalu membaca ayat Kursi  
dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

*Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi
akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.

*Pengamal ayat Kursi juga, 
dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

*Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan  
memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

*Ayat Kursi yang di baca dengan penuh khusyuk, 
Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan zahir dan batin.

*Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, 
Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

*Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain..

*Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut,

*Dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. 

 *Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sem bahyang Fardhu,
Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.

*Barang siapa membaaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya
maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. 

*Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang
Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. 

*Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan
nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya....
rasa2nya..hanya ini yang mampu aku kongsikan dengan korang untuk masa ni..insyallah..next time, aku akan cuba untuk keluarkan entry2 yang macam ni lagi..

Dari Abdullah bin ' Amr r. a... , Rasullullah s.. a. w. bersabda,

" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

till then,
assalamualaikum..^^

Tuesday, October 11, 2011

MIMPI SEMALAM

semalam kita intai langit malam yang mengandung sejuta mimpi..
semalam kita pecahkan buntu yang membelenggu diri...
semalam kita hancurkan dengki dan iri hati..
semalam kita hargai rasa yang dikongsi...

hari ini kita melompat tinggi untuk menggapai sang mentari..
hari ini kita bangkit tanpa ada rasa ragu untuk mencuba lagi..
hari ini kita tanpa gentar menyemai sebuah mimpi...
menggamit kembali cita yang dulu terkubur di balik hari..

esok itu pasti...
mengapa tidak kita usahakan..
agar sebuah mimpi bisa menjadi sebuah realiti..?
mengapa tidak kita laungkan..
agar rasa hati dapat didengari...

bersama kita melangkah pergi...
membawa sejuta harapan dalam satu mimpi..
bersama kita kuatkan pertahanan diri..
agar hati bisa kental berdiri walau badai melanda diri...

biarkan..!
andai mimpi semalam bisa jadi pasti...

Tuesday, October 4, 2011

UPDATED!

bismillah...

dah terasa bahang PSPM..al maklum la..tarikh tu dah makin dekat...jantung aku ni kadang2 lari jugak beat dia dari tempo yang asal..well, hari ni aku tak berminat nak berulit kata..tak nak lagi bermadah pujangga..serious..aku dah penat..hari ni aku cuma nak bercerita...
actually, perbuatan classmate aku petang tadi betul2 buatkan aku rasa macam baru terbangun dari mimpi yang panjang...*sigh*
aku mintak maaf kalau aku cakap yang aku dah blacklist kan nama kau dalam kamus hidup aku..dan nama kau tu pun takkan pernah muncul lagi dalam hidup aku walaupun kau duduk bertapa depan aku tiga hari tiga malam berturut2...memang betul..aku benci kau..bukan senang untuk buatkan aku benci seseorang..tapi pada aku perbuatan dia tadi tu memang tak layak untuk aku maafkan..cakap la apa pun.. aku tak heran.. tapi hati2..bila aku kata aku benci seseorang tu..aku akan benci dia sampai mati... tak sangka kat tempat baru ni aku dah berjaya menyenaraikan nama2 untuk aku blacklistkan dalam hidup aku.. aku harap takde lagi yang akan jadi macam tu..sebabnya aku sayang dengan kawan2 aku..sayang sangat2...
dah lama aku perhatikan..aku tau aku bukannya top student pun..nak kata aku stock budak2 yang selalu menempel kat lecturer pun tak jugak..aku cuma macam ni..bawak haluan aku sendiri...aku hidup dalam dunia aku..aku bina memori dengan kawan2 yang ada untuk pastikan aku ingat diorang sampai mati..nama tu akan sentiasa tersimpan dalam kotak memori aku.. aku orangnya simple je..kalau aku nak gelak.. aku gelak..kalau aku rasa nak nangis..aku akan menangis..aku sedia mendengar problem kawan2 n aku akan tolong seadanya.. aku banyak cakap jugak.. aku sedar tu.. tapi mungkin hari ni aku dah terlalu banyak bercakap sampai ada yang tak tahan dengan aku...aku mintak maaf..

aku cuma bergurau..aku cuma nak enjoy life aku sementara umur aku masih ada..sekurang2nya aku ada memori dengan semua orang kalau ye pun aku mati esok..*whatever..nobody cares..*

 kisahnya macam ni..mungkin dia rimas tengok aku happy sangat..bergelak ketawa dari pagi kot..bercakap tak henti2 dengan nada yang sangat bersemangat..*wait..hello..waktu P n P aku tak bercakap okay*
then,waktu aku tengah bercakap dengan kawan aku..tetibe je dia menyampuk..terasa kot sebab aku pandang muka dia n then gelak2..padahal kitorang langsung takde mengutuk dia..waktu tu aku tengah argue pasal artis korea yang suka sangat buat pembedahan plastik..that's why muka diorang sangat handsome n comel2 okay..

"pehal kau?" tetiba je dia nyampuk gitu..

"takde..aq tengah cakap pasal artis korea yang buat plastic surgery..kalau ko buat..mesti ko pun banyak peminat macam dorang jugak kan.."aku cakap dalam nada yang bergurau..

then tetibe je dia hangin..aku sendiri tak faham..dia bergurau or memang betul dia berangin??*god help me!*

"ko boleh diam tak..ko ingat aku suke ke dengar ko cakap macam ni..bingit tau tak"

"so what?" aku jawab,dengan nada bergurau lagi..

tetibe dia boleh bangun dari kerusi n berdiri berdepan dengan aku sambil genggam penumbuk dia..

"ko tau tak aku rasa muka ko ni macam patut je kena tumbuk dengan aku macam ni"

sebijik penumbuk dia lepaskan atas angin..tapi betul2 depan muka aku..lagi seinci nak kena muka aku...

"ape hal ko ni?kau tau tak orang laki yang pukul perempuan tu..."

"ahh..diam la ko..aku benci dengan perempuan yang banyak cakap.."

aku tengok kecik-besar2 je dia depan mata aku..sabar2..aku kan puasa...haish..nak kena buang kolej kot kalau aku bukak buah2 taekwando aku depan dia tadi..geram aku tu hanya allah je yang tau..sabar2...kau sendiri yang cakap ayat tu kat aku..kau yang mintak aku benci kau kan?thanks!

aku tau la aku tak secantik perempuan2 lain yang ada kat kolej ni..and aku jugak sedar yang aku tak sepandai kau..*pandai ke kau tu?*
so what?aku datang kolej sebab nak belajar..berkawan..bukan nak cari gaduh..btw,jangan nak perasan yang ko tu hot sangat..*urgghh*

p/s tolongla korang..jangan buat aku benci korang...aku merayu..

till then,
assalamualaikum..