~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Friday, August 24, 2012

SAY NO TO MAKEUP!

bismillah..

hari raya kali ni memang membuatkan aku terfikir.. maklumlah, aku melihat dunia dari kaca mata seorang anak remaja yang sudah mengenal erti kedewasaan..*cewah*
frankly speaking, aku pelik kenapa budak-budak muda zaman sekarang *range umur 12-17* punya style mengalahkan orang yang tua-tua macam aku ni pulak..opps..aku takde la tua mana pun..
sekali beraya..melaramnya bukan main lagi.dengan eyeshadow,maskara,celak,fake eyelashes,blusher, contact lens yang warna-warni tu dipakai walaupun tak rabun..ya allah..get a grip! kulit muka tu pun nak bernafas jugak kan..huhuhu...aku cuma mampu tengok je.. *kesian kulit muka tu

serious, tell u what..rasanya kalau diorang tak bersolek berhias macam tu sekali pun diorang dah nampak cantik tau..tapi nak buat macam mana.. dah terikut dengan peredaran semasa kan.. terdedah dengan tutorial make up kat utube bagai.. senang cerita bila dah siap tu..muka masing-masing dah macam patung barbie melayu pulak.. bahahaha... *ok cakap lah yang  aku ni tak up to date punya orang..aku tak kesah..*
sekurang-kurangnya kalau orang nampak aku buruk ke cantik ke..tu lah muka aku seharian.. takde fake beauty ni..

kalau kira logik akal pun aku nak melaram pun utuk sape?suami pun takde..bukan ke dah disebut yang kita cuma diharuskan berhias untuk suami sendiri..berhias yang berlebih-lebihan tu adalah dilarang.. bukanya aku nak sibuk-sibuk cakap fasal hukum.. tapi kesian aku tengok budak-budak ni.. bila balik je dari rumah yang diorang ziarah tu..tuan-tuan rumah terus cebik muka..

"eh peah, kau tengok anak si bedah tadi tu?kemain lagi melawanya!kalah orang tua"

"aah la timah, tu terlebih tengok tv la tu..nak jadi cantik.."

"nak cantik apenya peah?bedak kepuk macam tu..macam opera cina je aku tengok.."

"kau ni ada-ada je la timah..biar la budak tu nak melawa sikit"

"kite ni kat kampung je peah oi!!keliling rumah ni penuh kebun dengan semak je..takde pun orang-orang bandar tu nak datang sini nengok pun..bersolek pun nak tunjuk kat sape?lembu?ayam?"

kalau dulu pun ustazah aku masa kat sekolah, selalu ingatkan. jangan pakai minyak wangi banyak-banyak..takut nanti kita tarik perhatian lelaki..berdosa.. jangan pakai baju ketat-ketat..berdosa..jangan pakai gelang yang berloceng..jangan ni..jangan tu.. kalau berhias untuk tarik perhatian orang lelaki macam mana pulak tu?astagfirullah..

pernah sekali aku terbaca..status budak laki kat fb..nampak sangat yang dia rasa tertipu dengan kecantikan perempuan..sebabnya? make up la..fake lashes..contact lens~
bertapa dia ingat awek tu lawa.. comel..gojes..padahal..kalau secalit make up tu takde kat muka.. muka awek tu biasa-biasa je..*kesian kan*

so girls, selalunya orang yang bermake-up berlebih-lebihan ni tak yakin pada kecantikan dia sendiri.. tak perlu nak pakai fake lashes,contact bagai tu..bersederhana tu indah..

kalau seseorang tu sayangkan kita, dia boleh terima kita seadanya..samaada bersolek atau tidak..sebab kecantikan seseorang tu terletak pada hati.. bukan pada wajah..

p/s : kalau dah tua nanti pun berkedut jugak kulit kita tu.. =)


Wednesday, August 22, 2012

MENERJAH AWAN

bismillah..
sungguhlah lepas dengar je balik lagu ni kat youtube..terus teringat kat cerita drama TUDM kat tv waktu zaman aku sekolah dulu..teringat yang aku terkejar-kejar balik awal dari sekolah semata-mata nak tengok cerita ni..seriously cerita tu memang best bagi budak-budak yang tengah nak 'naik' macam aku dulu..
kalau tak silap aku cerita ni overall ada lah merangkumi semua aspek.. dari disiplin sampailah ke semangat setiakawan.. how i wish aku dapat tengok cerita tu balik..haha.. unfortunately, cerita tu bukannya ada kat youtube pun.. tapi takpe la..memori tu tetap ada kan?
kalau try dengar lagu ni boleh la click video yang ada kat bawah ni..sila3~

Lirik/Tajuk Lagu: Menerjah Awan
Penyanyi: Farahwahida
Tiada jalan yang mudah
Tuju cita-cita
Selama kaki melangkah
Dugaan menderap
Untuk miliki sesuatu yang berharga
Harus berani yakin dan tabah
Menghadapi segala
Andainya beburung terbang kerana sayapnya
Aku terbang menerjah awan
Demi hasrat membara
Gunung dan ganang
Lautan yang terbentang
Hanya sesayup mata memandang
Bukanlah halangan 
Hanya yang kuinginkan
Rampaian doa
Agar tiap langkah
Diiringi restu semua

tak lama lagi aku pun dah nak pergi jauh dari rumah dah..terpaksa tinggalkan mak..huu..sedih ='(
tapi takpe lah..4 tahun kat  unimap tu tak lama kan..?pejam celik-pejam celik mata dah 4 tahun..macam kat matrik dulu tuu..tapi nanti kalau ada cuti lama sikit tengok la macam mana..insyallah aku akan tengok-tengok mak jugak kat melaka ni kan..*mak jaga diri baik-baik..tunggu aku balik walau apa pun keadaannya..*

till then,
assalamualaikum..



Tuesday, August 21, 2012

SEKEJAP JE DAH RAYA

bismillah...

rasa sebulan berpuasa tu dah macam seminggu je..alhamdulillah semuanya berjalan lancar.. alhamdulillah jugak semuanya sihat-sihat.. last day puasa kitorang dari jasin bersiap-siap then bergerak ke rumah mek tam kat parit raja tu sebelum melawat kubur atok tiamah n atok md shah.. sedih rasa.. selalunya tiap-tiap tahun takpun tiap-tiap kali balik kampung aku selalu mintak atok abah doakan kitorang..doakan aku n pelajaran aku..tapi kali ni..nampaknya aku yang kena doakan atok.. raya tahun ni memang rasa hambar sikit..entah kenapa..*eleh takyah nak bajet kata raya kau tu tiap-tiap tahun best..*

lepas singah kubur, terus menghala ke kota tinggi..sempat la berbuka puasa kat sana..esoknya dah raya..alhamdulillah..sekejap je kan dah raya..esok tu jugak dalam waktu tengah hari tu kitorang menghala balik ke rumah..sebab abah punya cuti pun tak lama.. atok macam biasa macam susah nak lepaskan kitorang balik..nak buat macam mana..dah kena balik kan..hehe..

angah ika dah berisi dah..8 minggu..alhamdulillah..dapat la tengok anak sedara baru tahun depan punya raya kan..hehe..konon kata aku berseri-seri..tolong sikit ek..bukan ke orang yang mengandung tu lagi naik seri dia?lol..yang paling tak menahan atok jumiran la..lawak la atok ni..dah terbiasa kena cium dengan aku kot tiap-tiap kali kitorang nak balik..kali ni dia pulak mintak cium...bhahaha...3 berbalas 2..ekekeke.. sempat aku kenakan atok.. entahlah mungkin atok rasa rindu dengan cucu kesayangan dia yang tak balik tengok dia lagi tu..takpelah tok.. mungkin dia tengok muka aku ni macam sepupu aku tu kot..maklum la dari kecik lagi orang dah cakap yang kitorang ni ada iras, so aku admit sekarang.. sian atok..sabar ek..

singgah parit raja..kena pulak tahan dengan mek tam suruh kitorang tidur situ..haha..*susah banyak peminat ni* then hari raya ke 2 baru sampai jasin..ho ho ho..ingatkan tak sempat jumpa paklong.. tapi memang ada rezeki jumpa dia.. turun tepi jalan tu salam-salam then balik.. sempat dia jemput datang kenduri doa selamat 16 hb 9 ni..eh birthday mak tu!kebetulan..kebetulan.. thank god abang efy yang baik hati dah pelawa kalau nak balik rumah nanti kalau dah ada kat perlis tu boleh roger-roger nombor dia..20 minit eh tempat TUDM dia tu dengan tempat aku..ehehehe...*senyum jahat* selamat duit takyah beli tiket..tapi takleh selalu-selalu la roger-roger dia kalau nak balik..malu la selalu-selalu mintak tolong dengan orang...wuwuwuwuw~

overall, raya ok la..not bad..
selamat hari raya semua..
assalammualaikum..may allah bless us always~



Friday, August 17, 2012

MISKIN KE DIORANG?


One day, a father of a very wealthy family took his son on a trip to the country with the firm purpose of showing his son how poor people live. They spent a couple of days and nights on the farm of what would be considered a very poor family. 

On their return from their trip, the father asked his son, “How was the trip?”

“It was great, Dad.”

“Did you see how poor people live?” the father asked.

“Oh yeah,” said the son.

“So, tell me, what did you learn from the trip?” asked the father.

The son answered, “I saw that we have one dog and they had four. We have a pool that reaches to the middle of our garden, and they have a creek that has no end. We have imported lanterns in our garden, and they have the stars at night. Our patio reaches to the front yard, and they have the whole horizon. We have a small piece of land to live on, and they have fields that go beyond our sight. We have servants who serve us, but they serve others. We buy our food, but they grow theirs. We have walls around our property to protect us; they have friends to protect them.”

The boy’s father was speechless.

Then his son added, “Thanks, Dad, for showing me how poor we are.”