~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Friday, August 24, 2012

SAY NO TO MAKEUP!

bismillah..

hari raya kali ni memang membuatkan aku terfikir.. maklumlah, aku melihat dunia dari kaca mata seorang anak remaja yang sudah mengenal erti kedewasaan..*cewah*
frankly speaking, aku pelik kenapa budak-budak muda zaman sekarang *range umur 12-17* punya style mengalahkan orang yang tua-tua macam aku ni pulak..opps..aku takde la tua mana pun..
sekali beraya..melaramnya bukan main lagi.dengan eyeshadow,maskara,celak,fake eyelashes,blusher, contact lens yang warna-warni tu dipakai walaupun tak rabun..ya allah..get a grip! kulit muka tu pun nak bernafas jugak kan..huhuhu...aku cuma mampu tengok je.. *kesian kulit muka tu

serious, tell u what..rasanya kalau diorang tak bersolek berhias macam tu sekali pun diorang dah nampak cantik tau..tapi nak buat macam mana.. dah terikut dengan peredaran semasa kan.. terdedah dengan tutorial make up kat utube bagai.. senang cerita bila dah siap tu..muka masing-masing dah macam patung barbie melayu pulak.. bahahaha... *ok cakap lah yang  aku ni tak up to date punya orang..aku tak kesah..*
sekurang-kurangnya kalau orang nampak aku buruk ke cantik ke..tu lah muka aku seharian.. takde fake beauty ni..

kalau kira logik akal pun aku nak melaram pun utuk sape?suami pun takde..bukan ke dah disebut yang kita cuma diharuskan berhias untuk suami sendiri..berhias yang berlebih-lebihan tu adalah dilarang.. bukanya aku nak sibuk-sibuk cakap fasal hukum.. tapi kesian aku tengok budak-budak ni.. bila balik je dari rumah yang diorang ziarah tu..tuan-tuan rumah terus cebik muka..

"eh peah, kau tengok anak si bedah tadi tu?kemain lagi melawanya!kalah orang tua"

"aah la timah, tu terlebih tengok tv la tu..nak jadi cantik.."

"nak cantik apenya peah?bedak kepuk macam tu..macam opera cina je aku tengok.."

"kau ni ada-ada je la timah..biar la budak tu nak melawa sikit"

"kite ni kat kampung je peah oi!!keliling rumah ni penuh kebun dengan semak je..takde pun orang-orang bandar tu nak datang sini nengok pun..bersolek pun nak tunjuk kat sape?lembu?ayam?"

kalau dulu pun ustazah aku masa kat sekolah, selalu ingatkan. jangan pakai minyak wangi banyak-banyak..takut nanti kita tarik perhatian lelaki..berdosa.. jangan pakai baju ketat-ketat..berdosa..jangan pakai gelang yang berloceng..jangan ni..jangan tu.. kalau berhias untuk tarik perhatian orang lelaki macam mana pulak tu?astagfirullah..

pernah sekali aku terbaca..status budak laki kat fb..nampak sangat yang dia rasa tertipu dengan kecantikan perempuan..sebabnya? make up la..fake lashes..contact lens~
bertapa dia ingat awek tu lawa.. comel..gojes..padahal..kalau secalit make up tu takde kat muka.. muka awek tu biasa-biasa je..*kesian kan*

so girls, selalunya orang yang bermake-up berlebih-lebihan ni tak yakin pada kecantikan dia sendiri.. tak perlu nak pakai fake lashes,contact bagai tu..bersederhana tu indah..

kalau seseorang tu sayangkan kita, dia boleh terima kita seadanya..samaada bersolek atau tidak..sebab kecantikan seseorang tu terletak pada hati.. bukan pada wajah..

p/s : kalau dah tua nanti pun berkedut jugak kulit kita tu.. =)


2 comments:

Akito Boron said...

apa motif letak gambar tangan tu?

ain farhana said...

satu hari nanti masuk dalam tanah jugak kite nanti..lol~