~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Saturday, January 19, 2013

JOM BEBEL.. la..la..laa~~

bismillah...

its 2013 already..dan aku dah 20 tahun..ye dah 20 tahun.. rasanya kalau orang tanya umur aku berapa..aku rasa macam nak cakap aku still 19..tak lebih tak kurang..seriously..memang rasa macam tak bersedia je nak ada nombor 2 depan umur aku..yup..i'm no longer a teenager..dah takde belasan tahunnya lagi dah..
tau kenapa aku tak ready dengan nombor dua tu depan umur aku?sebab aku dah tak boleh buat perangai budak-budak lagi..dah tak boleh nak buat masalah dengan orang lagi..dah kena uruskan masalah sendiri..dah kena fikirkan tanggungjawab aku lepas ni yang lebih berat..dan yang paling aku rimas nak dengar.. komitment.. yup..i'm totally not ready for all that..

ramai je kawan-kawan aku yang dah hanyut sekarang..happy..high memanjang sebab bercinta.. (entah fact mana ntah yang aku petik..katanya orang bercinta ni dia punya high lagi teruk dari kena dadah..haha..lawak..tapi entah kenapa aku dapat rasa macam benda tu memang betul pun..) congrats la kat korang yang dah berpasangan tu kan..mudah-mudahan panjang jodoh & cepat-cepat bernikah.. pelik sebab ramai yang ingat aku dah ada steady..walaupun pada hakikatnya aku single.. tapi aku bukanla jenis orang yang nak menjerit kat satu dunia ni nak kata

"wehh...couple tu haram weh...udah-udah la tu buat dose.."

"wehh..hidup single ni best kot..kedit pun tak cepat habis..takyah bazir-bazir duit nak topup tiap-tiap hari.."

"pe yang seronok sangat couple ni?semak je aku tengok.."

aku ok je pun tengok kalau ada yang bercinta..maksudnya diorang ada feeling..tapi pada aku mungkin belum masanya untuk aku cari steady..haha..(seriously?kau melawak ke wehh??lawak la kau ain!) entahla..takut aku tak dapat balancekan antara study dan 'dia'..manalah tau aku mabuk sakan sampai lupa tanggungjawab..seriously aku rasa tak sanggup nak hampakan parents aku lagi dengan result yang hampeh lagi..cukup-cukup la zaman spm dulu yang aku leka sangat sebab banyak sangat main..zaman matrik lagi sebab aku salah pilih jalan(gatal sangat..tukar modul lagi watpe!!)..ada yang cakap..

"tak salah ain..kalau kau cuba bukak hati kau tu..brainwash sikit ke..."

"awesome ape kalau ada partner ni..boleh rasa kehidupan kau tu macam terjaga sikit.. kalau sakit ada orang care.. kalau susah ada orang tolong.."

"takut sangat komitment tu buat ape..kalau kau pandai bahagikan masa..takdenye jadi masalah.."

yep..cakap la weh selagi mampu..ye mungkin umur macam aku ni dah memang layak nak cari the other half..tapi agaknya, aku yang tak sedia lagi kot..ghahaha.. tak pun perangai aku yang terlampau selamba badak ni buatkan orang memang ingat aku tak berperasaan..mak angkat aku kat perlis tu pun mungkin terkejut yang aku ni tak reti nak melepak ngan group budak-budak pompuan masa program anak angkat dulu..melepak semeja ngan budak-budak laki je..ehem..masalahnya,aku yang duduk kat meja tu dulu k..diorang yang semak duduk situ jugak watpe..jangan nak salahkan aku sorang je..btw,budak-budak pompuan tu bukannya geng ngan aku pun..geng aku dah tercampak kat kampung-kampung lain..tinggalkan aku sorang-sorang kat kampung tu..then,kalau aku melepak ngan diorang sekalipun mesti bosan..diorang bercakap sesama sendiri..yang aku..diam..sekurang-kurangnya duduk melepak ngan bebudak laki tu dapat la jugak aku rasa yang kampung tu takde la teruk mana pun..cakap pasal pengalaman..cara parents angkat diorang treat diorang ada lain-lain fahaman politik la..cite pasal zaman nakal-nakal dulu la..cite pasal sekolah..ngutuk budak-budak kelas..menyindir sesama sendiri pastu gelakkan diri masing-masing.. orang laki pun kadang-kadang bergosip.. tak suke dengan budak ni la..bengang dengan budak tu la.. menyampah dengan budak pompuan tu sebab gedik sangat la.. memang sesi korek mengorek rahsia la waktu tu kan..kira fair and square la pun..pastu gelak ramai-ramai..best!!

paling aku lemau kalau melepak dengan budak-budak pompuan mesti cakap pasal bab-bab cinta.. cerita kat tv.. kpop bagai..benda yang sama diulang-ulang macam siaran astro kat tv..yang kawan sebelah tu macam tak reti-reti bosan pulak dok dengar cerita yang sama berulang ulang kali..kalau member-member aku surely memang takkan muncul benda-benda macam tu sebab diorang dah tau rule..cara yang lebih proper.. oh..tapi takpe la gigirl kan.. pastu yang paling memalukan, nanti kalau ade budak-budak laki yang diorang minat lalu mula la berbisik-bisik pastu gelak-gelak gedik.. then cakap kat kawan sebelah..

"bedah..hensem kan si mat luncai tu?"

"cinta tu indah minah..aku ngan pakwe aku kekal kot sampai sekarang..janji pandai jaga je"

"oh yeke?mintak la rahsia sikit"

pandai jaga?rahsia?haha..korang kadang-kadang nak buat aku tergelak pun ada jugak..nak tau apa yang budak-budak laki selalu cerita kalau bab-bab cinta gini? selalunya diorang akan cakap rimas..sebab 24-7 asyik kena berkepit..nak tengok pompuan lain kau marah..nak kawan dengan pompuan lain kau sekat.. tapi kes bangga diri pun ade jugak.. konon awek terlalu sanyang dok edit-edit gambar diorang pastu upload kat fb..padahal dia relax je..sebab nak jaga hati awek, dok la bersayang-sayang kat public tu.. plastik wehh!seronok dengar cerita macam ni..dari sebelah laki dapat dari sebelah pompuan pun dapat...(gelak jahat)

isu macam tu buatkan aku macam hati-hati sikit..entah-entah kalau aku ade steady nanti dorang pun pakat share-share cite macam tu pastu dok gelak reramai tak..phuii~

tipu la kalau aku cakap aku taknak rasa macam kawan aku cakap tu..rasa macam ada yang care pasal kau.. ada yang jaga.. ada yang comfort kau kalau sedih.. ada yang tolong kalau ada masalah.. tapi... (wow..ain ade berani kau cakap tapi-tapi lagi) oh mesti la ada tapi..aku tak puas lagi hidup macam ni..buatnya dapat yang jenis mengongkong cane?buatnya dapat yang jenis nak text 24-7 cane? buatnya dapat yang jenis cemburu buta cane? boleh ke dia terima life aku yang suke berkawan ni? kalau kat U tu puas aku tengok..aku sendiri naik muak..naik rimas tengok orang berkepit gitu ade la.. seriously? korang tak rasa terkongkong ke? setiap minit kot aku tengok korang berdua-duaan gitu..kecuali waktu tidur je masing-masing balik bilik masing-masing..rasanya kalau manusia ni tak payah tidur.. aku rasa waktu tu pun korang melepak berdua lagi kan... (jangan nak samakan kau dengan orang ain!ade je jenis orang yang memang suka  berkepit macam tu..rasa disayangi..rasa ada orang care..tak boleh kalau single lelame ni..tak boleh kalau partner kau tu jauh dari mata..tak boleh kalau tak text tiap-tiap minit..kau tu cepat bosan dengan benda yang sama..boleh la kau kata gitu..memahami sikit lain kali ain oi..respect sikit orang yang berperasaan besar ni...)

nak cakap ape lagi..memang aku dah angkat tangan surrender cepat-cepat kalau dah ade yang cakap gitu..ye perasaan memang la takleh nak buat main kan? ade je banyak lagi orang-orang yang ada ideologi macam aku kat engineering school tu..so aku bukan la satu puak kecil yang tersisih..tak gitu? ade je budak-budak pompuan kat U tu yang cantik-cantik yang aku sendiri tak percaya yang diorang tu semuanya single.. sengih meleret la aku sebab terharu ada geng lagi rupanya orang macam aku ni...(golongan malas nak mencari..eh..apa kau ingat nak cari kau punya other half tu macam nak buat treasure hunt ke?and yang paling takleh blah...perangai semua jenis macam aku je..jenis lepak..tak peduli orang keliling..yang jenis sedih macam mana pun kena tunjuk muka happy) tapi yang pelik...ade pulak orang tengok aku ni macam dah ade steady...ghaha...entah macam mana diorang tengok ntah..lepak la weh..muda lagi kot..tahun-tahun depan kau nak cari steady pun sempat lagi..

mak cakap kenalah ada kawan dah umur-umur gini ni..(ye mak..aku berkawan la..tak memilih pun..)
mak cakap kenalah ubah perangai tu..umur pun dah 20 kan...(tidakkkkkk!!!!)
mak cakap kenalah ada kawan-kawan yang senonoh sikit..(kawan-kawan aku semuanya senonoh mak..)

p/s anak mak mengamalkan sistem go with the flow..kalau sangkut..sangkut la..kalau tak..kite teruskan berkawan..kan geng?haha..salam =)

(berdiari la pulak aku ni..stress sangat ke kau ain kena tekan duduk rumah time cuti-cuti ni?LOL)

0 comments: