~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Friday, May 31, 2013

ADA 8 JENIS GOLONGAN...

bismillah..

dear friends,

kalau rasa aku jahat sangat..ignorance terlebih kuat..x dapat cope dengan cara aku..
kau dipersilakan _________. bcoz dalam hidup..aku cuma ignore 8 jenis golongan manusia...dan tak berhasrat nak kenal kau lebih dari kawan biasa

1. yang terlalu suka menyalahkan orang lain walaupun dah terang2 dia salah

2. yang x suka terima nasihat

3. yang buat2 macam kau tu mangsa keadaan

4. yang hipokrit

5. yang suka buat perangai pastu harap orang terima dia dengan tangan terbuka

6. back stabber

7. suka beli kawan (nilai persahabatan aku x boleh beli pakai duit ok..note that!)

8. yang dah buat aku thorn apart..bleeding inside out..leaving me in a total depression without a single sorry..terkial2 merangkak keluar dari black hole yang kau buat and kau langsung takde niat nak toleh belakang and tolong aku..

it's been awhile..and i'm not fully recovered yet untuk apa yang dah jadi sebelum ni..still bleeding inside..kalau kau rasa kau ok..i'm totally not ok with u..stay out of my way..and i'm fine with that..thanks!

p/s : i've been showing my fake smile for a while..and i'm totally tired of it..tak seronok..and my wound keep on bleeding bila aku perasan yang kau cuba nak rapat-rapatkan diri dengan aku balik..stop..sebab takkan berhasil..
you don't have any idea what happen to me..but certain people know it..they surely know how it affects me in every way.. enough said..

till then..assalamualikum

MOM I LOVE U ^^

bismillah..
yes..its me again..
well said..there are so many problems to be settle up.. yes2 poor me.. *nodding*
i can be easily distracted when it comes into problem..
being blessed..my mom can feel it too..each and every time i've been facing a problem and refused to tell her..(just remain silent for a while)
she will just know it that her daughter is in trouble..what an instinct..!
dear mom..i love you..and always love you..
nobody understands me well as you did.. =)
feeling happy and loved although i've been staying far from your side for quite a long time.. missed your company.. like seriously..
i willingly spend my rm10 just to call you everyday just to have a  little chit chat and listen to your nag..
i'm no longer a kid..but i always wanted to be your little daughter forever..
mom..you are the best mother that i ever had..
thank you Allah for giving me such a present!
my mom had told this to me once before..

"kakak, mak pun tatau la cane perangai suami kau nanti..boleh ke tak layan perangai kau ni.."

"kenape?teruk sangat ke?"

"naa..perangai kau tu..cepat sangat berubah2.."

"err..izit?"

"haha..nanti cari bakal suami biar yang tua sikit dari kau..sabar sikit dia layan kerenah kau ni"

"err...ye2 macam teruk bebenor je perangai aku ni"

"kalau yang sebaya..ke tua setaun..surely takkan dapat layan kerenah kau ni kakak..hahaha.."

=.="




Tuesday, May 28, 2013

MINTA MAAF..SAYA ADA MASALAH SILAU..

bismillah..

yang kena bongok sedas malam tadi..mintak maaf banyak2..haha..ingatkan budak sekelas tadi..rupenye idokk~
maaflerr aku memalam bute dengan cahaya jalan yang hidup segan mati tak mau tu memang idokk lerr teman nak nampak hape2..hehe...lagi2 kalau dua tiga biji kereta lalu..kena pulak mata aku ni dengan cahaya lampu dari kereta tuu..siyezz silau beb..dah sudahnye memang aku tak nampak ape2 la lepas tu..gelap kejap dunia aku dalam 1-2 minit..ape kau hingat seronok ke ade rabun silau macam aku..huuu TT-TT

tak expect yang buat perangai tu orang lain..selalunya si kude tu yang suke buat perangai macam tu..dok berhenti kereta kat tepi pastu panggil nama aku..tapi selalunye kalau kude buat macam tu..kude memang betul2 ade bende nak cakap...oleh sebab aku expect kude yang ade dalam kereta tadi..and aku fikir kude yang panggil aku pastu buat perangai xnak cakap pape lepas panggil..kan dah terlepas bongok sedas..huuu~
TEMAN MINTAK MAAF KAT KOME YEE.. =(

stress jugak sebenarnye..mate aku dah le buta kejap time2 malam gini..dah aku pulak memang lee "rajin" bebenorr nak pakai spec kalau keluar dekat2 nii.. pastu dah kena suluh dengan cahaya lampu motor.. kereta.. memang sakit laa kalau tetibe kena silau tuu.. tapi kalau paling2 kurang pun pandangan aku cuma jadi gelap gelita kejap dah lepas kena direct light kat mata tu..paling sekejap nak normal balik pandangan tu dalam 30 saat.. tapi waktu ni kalau orang berdiri jarak sedepa dengan aku memang aku tak nampak laa muka..

kes tadi pun sama sebenarnye..
aku tak nampak sape2 pun yang ade dalam kereta tu..maaf..tak dapat nak layan..bukan sombong, bongkak , riak, dan berlagak..tapi sebab xnampak ape2 pun..yang nampak cuma tangan dengan badan korang je..yang lain sumpah tak nampak..kepala memang tak nampak langsung..ini lagikan muke..kalau kepala dah tak nampak ape ko ingat muka korang tu aku boleh nampak?
*haish..teruk jugak night vision problem aku ni*

hopefully, aku punya the other half nanti (yang aku tatau sape) sanggup terima kekurangan2 aku ni..emm.. kurang2 sudi pimpin tangan aku kalau dalam gelap tu pun dah ok..aku boleh je gagah jalan jugak dalam gelap..tapi ade la tergolek2 2-3 kali dulu sebelum mata tu dapat sesuaikan diri dengan keadaan gelap tu.. semalam dalam pukul 3 pagi keluar2 bilik the whole house dah gelap..xde cahaya lampu langsung kat luar tu bila aku keluar dari bilik..except cahaya lampu dari bilik aku..
*housemate tidur kat ruang tamu sebenarnye* oleh sebab aku taknak kejutkan dia..aku gagah jugak laa pelan2 keluar..tak bukak lampu..meraba2 kaki tuu atas lantai..tetibe..

ade bende jatuh..bunyi kuat pulak tuu..takpe laa..aku angkat..sambil tengok housemate aku..nasib baik dia tak terjaga..fuhh..baru jalan bape tapak kedepan..*gedegangg* langgar kerusi..aku betulkan balik kedudukan kerusi tu..bape tapak lagi..*gedegangg* langgar meja pulak..
(alahaiii..penat betul laa jadi orang buta ni)

dah tu gagah jugak laa g sampaikan ke toilet dengan meraba2 tuu..last2 bukak lampu toilet hujung..haa!! lega..ada jugak cahaya.. =.="

tuu laa..aku takde la gitau kat semua orang yang aku memang gini malam2..buat segan jee..tapi kalau sampai tahap kau suruh aku cam sape2 memalam buta tu memang tak laa..except orang tu betul2 berdiri bawah lampu jalan..then baru aku boleh gagah nak camkan muka dia..huhu.. =.="

emm..kes pasal kereta tadi tuu kann..aku rasa kau dah salah panggil nama kot derr..
yang jalan sekali dengan aku tuu nama dia syafiqah..ye2..yang comel2 tu laa kude aku..pikah nama dia
lain kali kalau nak turun cermin tingkap kereta pastu nak panggil dia jangan laa sebut nama aku.. sebut nama dia okay?*ni aku punyaa baik hati gitau nama dia kat korang nii haa*
tau korang ade niat murni nak kenal2 ngan dia..tapi kann lain kali kalau nak buat macam tu try buat time siang..malam aku tak nampak..so, takleh la aku nak jadikan tu sebagai satu sumber hiburan..bhahaha..

till then..
assalamualaikum =)

Monday, May 27, 2013

DIA BENCI AKU..

bismillah..
dia benci aku..dia benci aku..dulu dua benci aku..tapi sekarang dia dah tak benci aku lagi..
alhamdulillah..syukur..
ada lagi yang benci aku sekarang?ada lagi yang dengar cerita dari sebelah pihak lepastu terus judge orang tu macam mana?ada??

kalau semalam aku jatuh bergolek..hari ni aku cuba untuk bangun balik..
kalau semalam aku berdiri megah..mana tahu esok lusa aku jatuh lagi..
ini semua di tangan allah..cerita kita DIA yang tulis..DIA jugak yang pegang..bukan kita..
jadi kalau kau nak share..kalau kau nak sembur..go on..
selagi kau boleh lega..mungkin dengan cara tu kau boleh hilangkan sakit hati kau..go on..
takde sape marah..takde sape sentap..

"macam kau ni?? ganas semacam?? terlebih tak fake??"

"actually, ak x berapa suka kau lah sem lepas..kau lain sket dr yg lain"

ayat2 macam ni dah selalu aku dengar kawan..terpulang la kau nak kata ape..aku terima bulat2..
redha dengan keadaan aku..aku..kalau aku tak suka aku diam..aku pinggirkan diri..aku senyap..aku bawak diri...aku hilang...jauh..sampai kau pun dah tak mampu tarik aku dekat lagi..
kalau aku berkawan..dan dia buat something dekat aku..yang aku tak suka..itu yang aku buat..tapi untuk ceritakan keburukan dia pada orang lain..cerita apa yang dia dah buat pada aku kat kawan2 dia tu..aku takkan buat..itu aku tak mampu..aku kesian..biarkan diorang..kalau ada akal..diorang boleh fikir..kalau ada mata diorang boleh nampak..kalau ada hati diorang boleh rasa..

aku cuma mampu duduk tepi..perhati permainan yang aku terpaksa tamatkan dan mulakan dari petak pertama tanpa rasa regret..sebab aku tau..tak lama lagi..kalau nasib malang macam aku..satu persatu akan jatuh ke bawah..ke petak satu..jadi aku kena bersabar..baling dadu perlahan2 dan kembali merangkak dari satu petak ke satu petak yang lain..menangis??ye walaupun aku nampak kental..aku ada jugak menangis.. bukan sebab cinta..tapi sebab kawan..i value friendship more than love..unless dah jumpa my other half..then baru aku sayang dia betul2.. terkilan.. aku tabur kasih sayang pada kawan2 sayang diorang macam darah daging sendiri..tapi  at last..aku terkilan bila digunakan.. sedih.. nampak sangat yang kau tak ikhlas dalam berkawan.

i dont have anybody else here..ye aku duduk merantau..family pun jauh..jadi apa yang aku ada? cuma kawan2.. jadi kalau aku dah sayang kau..jangan la ambil kesempatan.. faham? aku cuma ada korang.. yang aku anggap macam adik..macam abang..macam kakak sendiri.. tak kesah la kau kaum ape pun.. sekurang2nya aku dapat ubatkan rindu kat keluarga aku kat kampung tuu.. tapi bila aku terkilan.. bila aku kecewa.. aku tau kau takkan perasan waktu tu.. (orang yang buat salah mana nak perasan salah dia) aku makan dalam.. aku tak bercerita.. 3 kali peluang selalunya aku akan bagi pada setiap orang..tapi kalau ketiga2 peluang tu kau gunakan tak berbaki..kau ingat aku boleh sabar lagi ngadap muka kau? jangan terpinga2 kalau aku tetibe tak bercakap dengan kau..jangan terpinga2 kalau tetibe kau hilang aku.. tilik diri sendiri sebab aku takkan bagitau salah kau.. aku takkan cerita salah kau pada orang.. semuanya terpulang pada kau jugak..

kau benci aku.. kau benci aku?? terpulang kawan.. aku tak paksa kau kawan dengan aku..
aku cuma cari kasih sayang yang tertinggal.. yang tercicir pada kawan2 aku.. kalau mampu balas.. kalau tak mampu ignore.. tak payah bercakap pun aku dah boleh faham dengan tengok mata kau..

benci aku lagi?? benci laa.. aku cuma mampu senyum... ini dunia kawan.. apa yang jadi semuanya dah tertulis.. ini ketentuan untuk aku.. terima kasih..

Monday, May 13, 2013

HI..!!

bismillah..
baru blik dari tengok member aku men bola sebenarnye...
tetibe rase macam nak membebel..nk bercakap..nak bersembang..
kalau larat dengar laaa..
klo da tengok jangan lupe tinggal jejak..
klo aku x busy..in shaa allah aku mesti balas punye..
till then..assalamualaikum.. =)

Friday, May 10, 2013

mother's day?

EVERYDAY is a mother's day..so aku rase x payah la kot update status mothers day bagai kt fb twitter blog kalau pada hakikatnya kau baru nak ingat kat mak kau hari ni.. and the rest of the year kau sibuk update n bergayut ngan pakwe kau..
lets do this, angkat fon korang yang mahal tu..give a call to ur mom.. and try borak dengan dia once a while..at least dia tau yang anak2 dia walaupun duduk jauh..tak pernah lupekan dia..mak kita biasanya tak pernah mintak apa2 dari anak2..try to make them happy..itu lebih bermakna sebenarnya.. 

*fikir balik*

Thursday, May 9, 2013

WHAT IF..

bismillah..

sometimes, kita rasa orang yang kita tengok tapi tak pernah nak tegur tu sombong. padahal kita tak pernah nak cuba tegur dia..
sometimes, bila dah rapat..kita berubah persepsi tentang personaliti dia..
sometimes, bila dah terlebih rapat.. kita mudah sembang apa aja dengan dia.. menganjing dah jadi perkara biasa..
sometimes, kita dapat rasa strangers kadang-kadang act macam family..give u warmth..selesa bila dengan dia..
tapi bila kita back to box 1, agak-agak kita menyesal tak kalau kita terus cakap dia sombong dan tak tegur dia langsung sampai ke sudah?

*fikir sekejap*

Saturday, May 4, 2013

bismillah..

throughout life people will make you mad, disrespect you and treat you bad..let Allah deal with the things they do..cause hate in your heart will consume you too..

enough said..good night peeps =)

Wednesday, May 1, 2013

remain.untold

bismillah..

terlalu banyak target..terlalu banyak weak point..terlalu rapuh..
menjadi manusia yang sempurna dalam semua segi bukan kerja enteng..
contohnya aku..terlalu banyak segi yang harus aku perbaiki..
aku bukan jenis manusia yang cepat berkata YA dalam semua situasi..
aku jenis manusia yang suka memerhati..suka meneliti..
mentaliti aku agak kompleks bagi sesiapa yang tidak mengenali aku seadanya..
aku suka bermain..ya..bermain!terlalu suka..!!
aku suka ketawa..sebab ia bisa menghapuskan segala duka dijiwa..
tapi bila aku perlukan keseriusan..maksudnya serius itu perlu!!
aku tidak memilih..pilihan aku pilihan pandangan pertama..
aku tidak suka menunggu sendirian..
aku tidak suka ditinggalkan sendirian tanpa teman..
aku perlukan teman untuk berbicara..
untuk aku ulas satu persatu perkara..
aku gemar mendengar orang bercerita..
aku suka orang dapat menerima aku seadanya..
aku boleh berubah..in shaa allah..seiring dengan kemahuan..
aku tidak suka diatur..kerana aku tidak suka hidup aku ditentukan..
tidak mencabar..tiada kejutan..segalanya bagaikan sudah dapat diagak..
aku manusia..sama seperti kalian...
aku bertindak mengikut logik akal..
bukan seiring nafsu yang menggila..
pelik..lucu barangkali...
aku suka mengusik.. bercanda.. 
tidak mendesak..hanya menerima dan memerhati..
aku cepat bosan.. ya..terlalu cepat bosan..
jadi jangan paksa aku untuk melakukan sesuatu yang sama berulang-ulang kali..
aku telah puas mengejar..
kini aku ingin duduk diam..bisu dan hanya memerhati..
ini aku..!!
pada janji..