~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Sunday, September 8, 2013

P/S I LOVE YOU

Bismillah..

Ok kali ni aku menaip atas bas..otw nak g perlis..kali ni aku tak menaip pakai keyboard biasa..tapi cuma pakai papan kekunci bisu di screen telefon..ahh..how I missed those keyboard sounds when I hit them with my fingers..

Kali ni aku nak update pasal how do you act or behave with the people which have different gender with you..naa..aku tak main-main..aku serius..ok..back to the point.. Kadang-kadang aku rasa orang yang lain bangsa yang kadang-kadang tak tahu hukum..lebih menghorati kami golongan perempuan.. Naa..bukannya nak cakap apa..bukan nak tuju kat semua lelaki sebangsa aku macam tu..tapi uolls tahu hukum kan..so I think tak releven kalau kami ni nak ingatkan korang tentang batas-batas pergaulan tu..kann...

Aku jenis perempuan yang langsung tak suka disentuh oleh lelaki yang langsung tak ada pertalian darah dengan aku..nak bergurau boleh..nak sembang-sembang pun boleh..tapi tak payah la sampai tangan kau tersentuh aku.. Kalau tak sengaja tu aku tak kesah..tapi kalau tangan kau tu memang sengaja ajak bergurau tahap bercuit muit bertepuk tampar bercubit pipi bersentuh kulit then langsung tak cakap sorry..kau memang agak keterlaluan bagi aku..

Sebab aku rasa diri aku..cara pembawakkan diri aku kat luar adalah amanah terbesar mak dan abah aku..dan each and every time kalau aku ada buat salah.walaupun sekecil mana pun..aku terasa sangat bersalah dengan mak n abah aku.. Thats why aku tak bagi orang yang berlainan jantina sentuh aku..sebab aku rasa ralat.. Aku hak milik keluarga aku selagi aku belum berkahwin.. And each and every part if it memang wajib aku jaga..

So..selagi aku boleh handle sendiri.. Dan selagi keadaan tak mendesak aku untuk minta bantuan dan terima bantuan daripada orang yang berlainan jantina dari aku..in shaa allah aku pandai-pandailah nak jaga diri sendiri.. Maruah diri adalah amanah dari tuhan..amanah keluarga dan suami untuk dijaga walaupun nyawa sebagai galang gantinya..dan aku harap lelaki-lelaki di luar sana boleh menghormati kami seadanya sebagai seorang perempuan.. Kerana tiada yang lebih bermakna daripada seorang gadis itu melainkan kesuciannya dan ketaatannya pada perintah Allah dan rasul..

In shaa allah... Yang buruk datangnya dari saya..yang indah datangnya dari tuhan.. Terima kasih kerana sudi membaca.. Semoga Allah memberkati kita semua hendaknya..in shaa allah.. Aminn =)

P/s : I love you..

Wednesday, September 4, 2013

MENGGEDIK? DISKUSKAN..

bismillah..
terkejut rasanya bila terbaca status-status dan comment-comment gedik kawan-kawan di facebook.. bukan mengutuk.. bukan mengeji.. tapi kalau nak menggedik tu kalau boleh biarlah berpada.. ya.. ya.. aku tak salahkan sesiapa.. biasalah tu.. perempuan kan.. memang la kadang-kadang suka menggedik.. terserlah kegatalan diri tu secara tak sengaja.. *atau mungkin disengajakan sebab nakkan publisiti*

aku termalu sendiri.. terkilan mungkin.. *facepalm..kalau boleh nak facewall sekali..huhuhu...*
kawan-kawan.. kalau ye pun tunjukkanlah sifat dan etika keperempuanan yang betul.. malu kalau adik-adik yang lebih muda dari kita tengok perangai kakak-kakak yang lebih tua daripada mereka yang bersikap begitu..

"aku dah tak sabar nak cuci mata!!"

"tak sabar-sabar nak 'berkenalan' dengan diorang"

errr...sepatutnya korang bual-bual pasal benda-benda macam tu dekat ruangan chat je laa.. tak payah laa nak tulis comment kat status kawan-kawan kau yang dah sah-sah dipublish secara public.. honestly.. korang tak terfikir ke mungkin ada golongan-golongan yang mencemuh kelakuan korang tu? walaupun bukan secara berdepan.. mungkin diorang akan kata belakang.. golongan yang akan camkan muka korang dan akan kata korang belakang-belakang kalaulah terserempak kat mana-mana nanti..

bukannya aku nak kata apa yang korang buat tu salah.. tak.. memang tak salah.. tapi berpada lah.. bukan semua orang cara pemikirannya sama macam kita.. kalau dah tak tahan sangat..apa kata korang buat je chat group..bukannya susah pun.. kan??

usik mengusik sesama sendiri memang laa tak salah.. memang salah satu cara nak mengeratkan hubungan sesama kawan sebaya.. tapi satu.. berpadalah.. sebab setiap comment kita tu ada pemerhatinya.. macam aku.. aku adalah silent reader yang sangat tegar.. baca je semua.. dari status sampai ke comment yang penghabisan semua aku baca.. apa yang naik ke newsfeed tu semuanya aku teroka..

dari fb..orang boleh judge kita jenis yang macam mana.. jadi.. lepas ni pandai-pandailah behave ye.. =)

aku pun bukannya baik sangat..selalu je aku mengusik-mengusik orang.. =.="
kalau ada salah silap mohon ditegur ye.. danke =)
assalammualaikum..

p/s sahabat yang baik akan menegur kesilapan sabahatnya.. tegur bukan bermakna benci.. tapi kerana sayang =)

Monday, September 2, 2013

BLIND DATE??

bismillah..

baru je tengok cite mama mia kat kbsw tak sampai berapa jam tadi.. isu dorang hari ni adalah blind date.. blind date untuk golongan-golongan yang sudah bersedia untuk mendirikan perkahwinan.. dan kali ini bukanlah date yang saja-saja dilakukan untuk memenuhi masa lapang.. hahaha.. *gelak jahat*

ada dua blind date yang diorang buat tadi..satu lelaki dan satu lagi perempuan..
dan apa yang membuatkan aku rasa macam segan nak tengok cite tu sampai habis adalah perangai pompuan yang pertama kena blind date tu sebijik macam aku.. seriously!! waaaa... taknak laa jadi anak dara tua weyy~ sedih kot.. korang pun tolong-tolong laa doakan jodoh aku cepat-cepat sampai keh..huhu *kenyit2 mata sikit mintak simpati*

jeles gilaa laa dengan perempuan tadi tu..dia suka sangat makan..memang seronok gilaa tengok dia makan.. dan yang paling buatkan aku jeles..dia makan banyak mana pun..badan dia sikit pun tak naik.. magic apa dia pakai ni weyy!! anyways, walaupun pada pandangan aku tengok pompuan tu go through dia punya blind date macam lawak.. *terkekek-kekek aku gelakkan dia* tapi pada sisi positif aku rasa reaksi pompuan tu normal.. jujur dengan diri sendiri dan orang lain.. berdikari.. dan yang paling penting dia tak hipokrit.. ok ape tak hipokrit.. benda-benda macam tu sangat penting ok..
cuba kau bayangkan.. pada luarannya kau kenal seseorang tu..selagi tak menjadi yang halal buat kau.. apa yang kau akan nampak tentang dia hanyalah lakonannya semata-mata.. nak jadi macam tu.. the great thing about someone yang tak hipokrit ni.. dia adalah diri dia.. pergi laa ceruk mana pun.. dia tetap akan jadi diri dia sendiri.. kalau nak gelak dia gelak.. kalau nak buat perangai gila-gila dia buat.. kalau tak suka dia kata tak suka.. kalau suka dia kata suka.. kalau dia rasa dia boleh buat.. sikit pun dia takkan mintak tolong orang lain.. unless dia rasa hopeless dan dia rasa memang dia tak boleh nak buat benda tu.. then, baru dia mintak tolong dengan orang lain.. perangai ni memang takkan boleh diubah..macam prinsip jugak lah.. kan??

tapi aku macam sedar tentang sesuatu.. lepas aku perhati satu persatu.. lepas aku teliti satu demi satu..
aku dah nampak apa kurangnya orang yang tak hipokrit ni pada mata lelaki.. *sebelum berkahwin..atau istilah paling tepat adalah tempoh meng'usha'*

1. lelaki ada ego.. x suka ditegur..  tak suka dibetulkan kesilapannya terang-terang

2. lelaki suka perempuan yang kebudak-budakkan.. *ala2 comel depan dia*

3. lelaki suka perempuan yang manja..

4. lelaki tak berapa sukakan perempuan yang berdikari.. *suka orang mintak tolong dengan dia*

5. lelaki tak suka orang yang lebih pandai dari dia *lebih kurang no 1 tadi*

hahaha..gelak2 sendiri lak aku kalau baca benda-benda ni balik..haha..tapi tu laa hakikat..
entahlah..kalau tanya aku..sanggup ke nak berubah semata-mata nak dapatkan perhatian lelaki.. jawapan aku adalah a big "NO" untuk soalan tu.. rujuk balik statement aku yang kat atas tu.. perangai anti hipokrit tu memang takkan boleh diubah..dah serupa macam prinsip hidup dah pun.. LOL~

oklah..mata aku pun dah kelam-kelam malap dah ni..dengan mulut dah berapa kali kulum kuap.. wargghhh.. *mengeliat sikit..wahaha* goodnite peeps =)
assalammualaikum *sambil lambai-lambai*