~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Sunday, January 26, 2014

PERBUALAN ANTARA RASULULLAH & IBLIS

Dulu waktu sekolah rendah, kalau DATANG LAMBAT, kena denda kutip sampah sekitar kawsan sekolah.
Naik sekolah menengah, kalau DATANG LAMBAT, pengawas ambik nama dan cikgu disiplin akan sebut nama waktu perhimpunan. Kena denda juga kutip sampah atau cuci tandas.
Masuk universiti, kalau DATANG LAMBAT ke kuliyyah, lecturer potong 'carry mark'. Ada juga yang terus tak boleh masuk, lecturer kunci pintu.
Bila dah bekerjaya, kalau DATANG LAMBAT, bos akan marah, bonus dan kenaikan gaji terjejas. Bahkan kalau selalu sangat, HR akan hantar showcause letter.
Tapi...
Kalau DATANG LAMBAT solat jemaah, samada tertinggal rakaat pertama atau bahkan kalau datang ketika tahiyyat akhir, Allah tetap beri ganjaran 27 kali pahala. Tak kena tolak jadi 20, 10 atau 7. Tetap juga 27. Cuma pahala afdhalnya yang mungkin berbeza di sisi Allah..

Allahuakbar... Betapa Allah sangat sayangkan hambaNya..

Ustaz Azhar Idrus Berkata
Kita relax and bace ni Perbualan antara Rasulullah & iblis..



Rasulullah bertanya : “Apa yg kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku hendak solat?”

Iblis menjawab : “aku merasa panas dingin dan gementar”


Rasulullah : “kenapa?”


Iblis : “Sebab setiap seorang hamba bersujud 1X kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat”


Rasulullah : “jika seorang umatku berpuasa?”


Iblis : “tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka”


Rasulullah : “jika ia berhaji?”


Iblis : “aku seperti orang gila”


Rasulullah : “jika ia membaca Al-Quran?”


Iblis : “aku merasa meleleh laksana timah diatas api”


Rasulullah : “jika ia bersedekah?”


Iblis : “itu sama saja org tersebut m'belah tubuhku dgn gergaji”


Rasulullah : “mengapa boleh begitu?“


Iblis : ”sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya, iaitu :
1. Keberkahan dlm hartanya,
2. Hidupnya disukai,
3. Sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dgn api neraka,
4. Terhindar dari segala macam musibah akan terhalau dr dirinya.


Rasulullah : “apa yg dapat mematahkan pinggangmu?”


Iblis : “suara kuda perang di jalan Allah.”


Rasulullah : “apa yg dapat melelehkan tubuhmu?”


Iblis : “taubat org yg bertaubat”


Rasulullah : “apa yg dpt membakar hatimu?”


Iblis : “istighfar di waktu siang & malam”


Rasulullah : “apa yg dpt mencoreng wajahmu?”


Iblis : “sedekah yg diam2”


Rasulullah : “apa yg dpt menusuk matamu?”


Iblis : “solat fajar”


Rasulullah : “apa yg dpt memukul kepalamu?”


Iblis : “solat berjemaah”


Rasulullah : “apa yg paling mengganggumu”


Iblis : “majlis para ulama”

Rasulullah : “bagaimana cara makanmu?”


Iblis : “dengan tangan kiri dan jariku”


Rasulullah : “dimanakah kau menaungi anak2mu di musim panas?”


Iblis : “dibawah kuku manusia”


Rasulullah : “siapa temanmu wahai iblis?”


Iblis : “penzina”


Rasulullah : “siapa teman tidurmu?”


Iblis : “pemabuk”


Rasulullah : “siapa tamumu?”


Iblis : “pencuri”


Rasulullah : “siapa utusanmu?”


Iblis : “tukang sihir (dukun)”


Rasulullah : “apa yg membuatmu gembira?”


Iblis : “bersumpah dgn cerai”


Rasulullah : “siapa kekasihmu?”


Iblis : “org yg meninggalkan Solat Jum'at”

Rasulullah : “siapa manusia yg paling membahagiakanmu?"


Iblis : “org meninggalkan solatnya dgn sengaja”

AllahuRabbi.. Jom KONGSI sebarkannya biar bagi 1 dunia tahu apa kelemahan Iblis.

THIS ONE..I LOIKE..

bismillah..
this is another post from unimap confession which i love most..
yelah kan..instead of giving false hope or merendah-rendahkan kemampuan orang lain..
this guy here buatkan readers macam bersemangat nak belajar..
emm..yelah..as we know, engineering subjects bukannya simple macam makan kacang goreng depan tv sambil layan maharaja lawak mega kat astro..
i myself pun lepas baca benda ni rasa sangat bersemangat nak kejar pointer balik..
still belum terlambat.. you can do it!

#unimapconfession 2075

Kisah kami ber3 (Kami lelaki yg malas belajar)

Aku (K), dan 2 lagi membe (A & J) sekawan sekelas & graduated in 2013. Masa 1st & 2nd year, aku dgn 2 member aku ni asyik dpt bwh 2.30 ja sampai kena aim dgn RPS masing2 bila dpt result. Aku dgn A 1 RPS, J RPS lain.

Bila dah masuk 3rd year, baru kami sedar akan kelemahan cara belajar kami. Baru terkial2 nak study smart. Alhamdulillah aku 1st time dpt 3 pointer sem tu. A pun sama tp dia lg sedap (mungkin pd pandangan org lain, result tu biasa ja) dpt 3.36. J pula hanya dpt 2.70.

Kami try maintain pointer dgn bebaki 2 sem, tp mmg pyah la aku ckp sebab dh terlambat. Aku kira2, memang x bleh lepas 3.00 la bila dh grad nnt. Tekaan aku btoi, aku dgn J grad dgn 2 lebih ja. Aku 2.75, J pula 2.68..Cuma A je rezeki dia 3.2.

Abes final exam, trus aku rakus cari peluang keja. Yela, result cikai ja dgn niat nak saing dgn mereka2 yg pointer tinggi tp masih nak 'rehat2' dulu. Rebut peluang yg ada selagi mampu walaupun jauh berpisah dgn hometown (muda2 takpa).

Kini aku dah 3 bulan keja sebagai engineer dgn sebuah kompeni kat selangor (huhu..jauh). J plak sorang projek engineer, juga di selangor. A, fuh!! Keja dgn Gamuda Berhad. Alhamdulillah, kami bertiga berstatus executive di kompeni masing2.

Pointer kami x seberapa pun berbanding membe2 sekelas. Ada kawan yg blom dpt keja lg walaupun pointer dlm range 3.00 - 3.50.

Wahai junior2 kusayang.

Ketahuilah bahawa pointer bukan penjamin kerjaya.
Tapi pointer adalah tiket untuk lepasi syarat intebiu je.
Kepada yang senasib kami bertiga semasa 1st,2nd & 3rd year, anda usaha la sungguh2 dlm sem2 last. Jangan putus asa untuk dptkan semaksimum mungkin pointer yg masih berbaki.

Jangan MENOYOL.

Regards

-Batch 2009/2013-



memberi inspirasi sungguh kan..huuu~
thanks ! =D


till then,
assalammualaikum 

Saturday, January 25, 2014

CUTI SEM DAN "TREATMENT" BADAN

bismillah..
well..i'm back..mengisi masa lapang..masa terluang.. kill time bak kata omputihnye...ahahaha..
duduk rumah kadang-kadang mencabar jugak dek kerana kita dah terbiasa dengan jadual yang padat masa kita ade kelas dulu..and now..waktu cuti sem..nganga la kau ibarat main "AEIOU freeze" sorang-sorang kat rumah...wakakaka...

tell you what..
bukan semua orang berduit nak keluar rumah hari-hari enjoy sakan..meleburkan duit yang mengalir lebih laju dari air terjun tu..apa yang aku mampu?emm.. kalau nak ikut apa yang aku mampu..aku cuma mampu duduk rumah melepak depan laptop yang pada aku memang jatuh hukum haram nak bukak kalau masa study tu sebab laptop ni ibarat sesuatu yang sangat melekakan..once kau start main dengan dia..3-4 jam kau yang berharga tu macam lebur gitu je tanpa kau sedari..whoaaa..dah macam masuk dalam time tunnel kan..bhahahaha...

nak keluar..aku tak berduit..so untuk mengubat rasa bosan duduk rumah melengung tu aku pun buat la apa yang patut..ape yang patut tu ape??bahahhahaha...

tido?? *emmh..dah puas sangat dah mengqada tido tu*
tengok tv?? *emmhh..x minat sangat laa..sorryy..*
novel?? *oh god..serious..tolong jangan bagi aku buku tebal-tebal sangat..tak larat nak habiskan*
surf the net ??*oww.. suke3!tapi kadang-kadang tu bosan jugak*
texting?? *sangat suke..but..ermmph~*
bergayut?? *takde sape sudi..miahahaha*

oleh sebab itu aku ada terlalu banyak masa untuk aku luangkan..dan most of them terbazir dengan acara duduk melepak dengan mak..duduk depan laptop online..dan makan..
huhh??makan??

ye MAKAN!!
dan terlihat sudah disebalik baju tee yang aku sarung riak-riak perut dan lemak-lemak degil yang sudah semakin membentuk di situ..mungkin juga tak segan silu men"capap"..huaaaa!! =.="cane ni??
agak-agak ade tak senaman ringan yang kite boleh buat untuk membantu dari membantras gejala ini daripada berleluasa.. *amboi ayat..bhahahahah*


emm..pada aku ini sedikit sebanyak boleh membantu kot.. and akhirnya terpulang pada diri sendiri jugk sama ada kau rajin ke malas nak buat...kalau rajin..takde la macam labu perut kau nanti masa naik sem lepas cuti..kalau malas..ibaratnya dah macam doraemon bergerak la kau ke kelas..haaa..sanggup?? huhuhuhu


kalau merujuk pada table ni..aku ni dah boleh dikira dalam golongan saaaaannngaaattt gemuk hokay.. takyah nak sedapkan hati aku cakap badan kau okey je la ain..manade gemuk..eleh..sekali timbang tengok..mak aii..nak terjojol bijik mata aku tengok.. sangat gemuk ok..atau nama lainnye obes!

ok..aku nak gi meroyan jap..nak menyorok bawah katil sebab tak sangka diri ini obes..wuhuhuhu..dah kbai..
wahahahahaha sengal..

till then,
assalammualaikum..



THE BEST CONFESSION SO FAR..

bismillah..
well this thing..aku baru je nampak tadi bila aku bukak facebook tadi..
and i was just like..wow..
ok speechless kejap bila baca..
papepun..take your time..baca satu-satu and you will know that feeling yang aku cakap tadi..


#unimapconfession 2060

Aku exstudent UniMAP, convo 2013. CGPA biasa2 je 3.33. Sekarang Alhamdulillah kerja dekat Exxon. Meh sini aku nak bagi tips2 sikit kat kau orang semua. 

1. Kalau kau xmampu utk score dlm exam sbb kau mmg bkn berbakat atas kertas, gunakan bakat yg kau ada dngan sekretif2 nya utk menoyol. Aku guna x kurang 7 cara menoyol yg satu cara pn setau aku xprnah ada kawan2 aku guna. 

2. X semua org dilahirkan bijak atas kertas. Kau pointer tggi xsemestinya kau bagus. Brapa ramai kawan2 yg grade skali yg pointer letup2 tp fail interview. end up buat master sbb xdpt krja. no offense to those who r currently taking master. cheers 

3. usaha tgga kejayaan. kau menoyol tp kau xblajar pun satu sen xguna. pointer kau tetap xkan bagus. cuma xfail paper je. tapi kalau kau belajar gila2 just to score in d exam, lepas je exam ilmu tu xkan lekat. seimbangkan belajar dan main okay.

4. outdoor/indoor activities can improve your personalities, teamwork, leadership skill, confident level and networking. benda2 ni sebenarnya xdiajar dalam buku tapi sangt penting dalam dunia pekerjaan. so seimbangkan pelajaran dan activity lain. 

5. ingat! kebanyakan company2 besar kelayakan minimum utk apply kerja CGPA3.0. so kalau kau 4.0 ke kau 3.0 ke, as long as you are entitle to apply, doesnt matter what your pointer is as long as it is above 3.0. selebihnya bergantung pada performance masa interview dan rezki. 

6. so xpayah la nak study smpai gila babi emo2 dekat kawan2 lain yg menoyol/xstudy as hard as you are. you are just wasting your precious student life time. 

7. gentle reminder peeps. waktu belajar lah masa paling best dlm idup aku. dah kerja, as you are entitle for engineer position, you'll have money but no time to spend that money. tiap2 hari masuk kerja pukul 8, balik kadang2 smpai 11-12 malam. utk yg oil n gas, kalau kene turun laut 2-3 mggu la kau xnmpak darat. stress beb krja engineer ni.

8. So, gunakan lah masa belajar ni dngn sebaik2 nya. learn as much as you can either on academic or soft skill, at the same time enjoy your life to the fullest. 

9. kawan2 wktu belajar dengan dah kerja lain beb. dah kerja ni, xbyk kawan yg boleh percaya. mostly is friend on purpose/ friends for benefit. tau2 dah kena tikam belakang. the competiton is to high. kalau wktu belajar, kawan2 bnyk yg sama kepala dn xde apa2 agenda nk gunakan kita. so hargailah kawan2 yg wktu blajar ni. dkat dorang nilah kau akan cari bila kau nk ceritakan masalah kerja kau nnti. 

10. couple. kalau kau dah bercinta tu, jagalah elok2. jangan la nk menggatal sampai nk kongkek(excuse my words). kalau dah serasi, jaga elok2 smpai abis blajar. ada rezki ada jodoh, ada.kbiasaan nya aku tngok kawan2 aku, yg brcinta snyap2 ni yg tau2 dapat surat jmputan kawin. yg kjap2 kluar naik kete berdua korek2 isap2 ni slalunya xsmpai konvo la. msti ada je hal. ingat. jaga nama baik mak ayah beb.

11. kering dah idea. lain kali ada idea aku tulis lagi. 

goodluck to all my junior/ senior out there. UniMAP is among the best place for you to learn and prepare for the real world. enjoy your student life at the same time study to maintain above 3. improve your presentation, interpersonal and other said skill to goreng the interviewer when you need to. 
Good luck peeps ;D
so?how??how was it? lepas baca?hahaha
once a while aku pernah jugak jumpa dengan lecturer aku..
and this is the thing that came out from her mouth..

"actually..student yang score 3 pointers above ni takde la hebat mana..and i was just wondering its kinda impossible to maintain your result by getting 3 pointers above or 4 pointer..unless u meniru dalam exam.. belajar ni kena enjoy..u kena hadam betul-betul apa yang u belajar sekarang untuk kerja nanti..3 pointers above tu..its doesn't matter..it matters when melibatkan you dengan kerja..kadang-kadang..time interview.. those who score 4 or 3 pointers above boleh kalah dengan those students yang dapat 3 pointer cukup-cukup makan and 2 pointers above.."

emmm..worth to ponder isn't it? apa yang lecturer aku cakap tu..mendalam maksud dia..but anyways..good luck in whatever you do guys..may allah bless us always..in shaa allah =)

Thursday, January 23, 2014

FINALLY!!

bismillah..

haha..akhirnya..dah habis final..dan dah sampai pun kat melaka..
jumpa abah..jumpa mak..dan jumpa kucing..tv..dan lain-lain yang tak dapat aku jumpa masa kat perlis haritu..wahahahaha...
ok..maybe kali ni cuti macam bosan sikit..sebab cuti pendek..nak teruskan buat lesen yang dipostpone tu pun macam teragak jugak..takut terkocoh-kocoh then..satu hape pun tak dapat...slow and steady..jangan kelam kabut..relax..
ohh..kenapa aku terlalu lemah bila berhadapan dengan makanan..i just can't stand it...rasa macam nak perabih sume yang ade..hahahahaha..lagi-lagi masakan mak..ohhh...heaven!
that is totally something yang memang takkan wujud kat perlis..
duduk rumah..dah lepas kena bancuh dengan mak.. and then finally aku rasa aku terus jadi banyak berfikir..cuz...seriously there are things that should be think of.. blurgghh~ urgghh..
but nevermind..tu nanti aku cerita..ohh sungguh lah entry kali ni sekadar entry sampah..
maaf bazirkan masa korang membaca..gomenasai.. =.="

till then..
assalamualaikum