~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Saturday, January 25, 2014

THE BEST CONFESSION SO FAR..

bismillah..
well this thing..aku baru je nampak tadi bila aku bukak facebook tadi..
and i was just like..wow..
ok speechless kejap bila baca..
papepun..take your time..baca satu-satu and you will know that feeling yang aku cakap tadi..


#unimapconfession 2060

Aku exstudent UniMAP, convo 2013. CGPA biasa2 je 3.33. Sekarang Alhamdulillah kerja dekat Exxon. Meh sini aku nak bagi tips2 sikit kat kau orang semua. 

1. Kalau kau xmampu utk score dlm exam sbb kau mmg bkn berbakat atas kertas, gunakan bakat yg kau ada dngan sekretif2 nya utk menoyol. Aku guna x kurang 7 cara menoyol yg satu cara pn setau aku xprnah ada kawan2 aku guna. 

2. X semua org dilahirkan bijak atas kertas. Kau pointer tggi xsemestinya kau bagus. Brapa ramai kawan2 yg grade skali yg pointer letup2 tp fail interview. end up buat master sbb xdpt krja. no offense to those who r currently taking master. cheers 

3. usaha tgga kejayaan. kau menoyol tp kau xblajar pun satu sen xguna. pointer kau tetap xkan bagus. cuma xfail paper je. tapi kalau kau belajar gila2 just to score in d exam, lepas je exam ilmu tu xkan lekat. seimbangkan belajar dan main okay.

4. outdoor/indoor activities can improve your personalities, teamwork, leadership skill, confident level and networking. benda2 ni sebenarnya xdiajar dalam buku tapi sangt penting dalam dunia pekerjaan. so seimbangkan pelajaran dan activity lain. 

5. ingat! kebanyakan company2 besar kelayakan minimum utk apply kerja CGPA3.0. so kalau kau 4.0 ke kau 3.0 ke, as long as you are entitle to apply, doesnt matter what your pointer is as long as it is above 3.0. selebihnya bergantung pada performance masa interview dan rezki. 

6. so xpayah la nak study smpai gila babi emo2 dekat kawan2 lain yg menoyol/xstudy as hard as you are. you are just wasting your precious student life time. 

7. gentle reminder peeps. waktu belajar lah masa paling best dlm idup aku. dah kerja, as you are entitle for engineer position, you'll have money but no time to spend that money. tiap2 hari masuk kerja pukul 8, balik kadang2 smpai 11-12 malam. utk yg oil n gas, kalau kene turun laut 2-3 mggu la kau xnmpak darat. stress beb krja engineer ni.

8. So, gunakan lah masa belajar ni dngn sebaik2 nya. learn as much as you can either on academic or soft skill, at the same time enjoy your life to the fullest. 

9. kawan2 wktu belajar dengan dah kerja lain beb. dah kerja ni, xbyk kawan yg boleh percaya. mostly is friend on purpose/ friends for benefit. tau2 dah kena tikam belakang. the competiton is to high. kalau wktu belajar, kawan2 bnyk yg sama kepala dn xde apa2 agenda nk gunakan kita. so hargailah kawan2 yg wktu blajar ni. dkat dorang nilah kau akan cari bila kau nk ceritakan masalah kerja kau nnti. 

10. couple. kalau kau dah bercinta tu, jagalah elok2. jangan la nk menggatal sampai nk kongkek(excuse my words). kalau dah serasi, jaga elok2 smpai abis blajar. ada rezki ada jodoh, ada.kbiasaan nya aku tngok kawan2 aku, yg brcinta snyap2 ni yg tau2 dapat surat jmputan kawin. yg kjap2 kluar naik kete berdua korek2 isap2 ni slalunya xsmpai konvo la. msti ada je hal. ingat. jaga nama baik mak ayah beb.

11. kering dah idea. lain kali ada idea aku tulis lagi. 

goodluck to all my junior/ senior out there. UniMAP is among the best place for you to learn and prepare for the real world. enjoy your student life at the same time study to maintain above 3. improve your presentation, interpersonal and other said skill to goreng the interviewer when you need to. 
Good luck peeps ;D
so?how??how was it? lepas baca?hahaha
once a while aku pernah jugak jumpa dengan lecturer aku..
and this is the thing that came out from her mouth..

"actually..student yang score 3 pointers above ni takde la hebat mana..and i was just wondering its kinda impossible to maintain your result by getting 3 pointers above or 4 pointer..unless u meniru dalam exam.. belajar ni kena enjoy..u kena hadam betul-betul apa yang u belajar sekarang untuk kerja nanti..3 pointers above tu..its doesn't matter..it matters when melibatkan you dengan kerja..kadang-kadang..time interview.. those who score 4 or 3 pointers above boleh kalah dengan those students yang dapat 3 pointer cukup-cukup makan and 2 pointers above.."

emmm..worth to ponder isn't it? apa yang lecturer aku cakap tu..mendalam maksud dia..but anyways..good luck in whatever you do guys..may allah bless us always..in shaa allah =)

0 comments: