~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Sunday, January 26, 2014

THIS ONE..I LOIKE..

bismillah..
this is another post from unimap confession which i love most..
yelah kan..instead of giving false hope or merendah-rendahkan kemampuan orang lain..
this guy here buatkan readers macam bersemangat nak belajar..
emm..yelah..as we know, engineering subjects bukannya simple macam makan kacang goreng depan tv sambil layan maharaja lawak mega kat astro..
i myself pun lepas baca benda ni rasa sangat bersemangat nak kejar pointer balik..
still belum terlambat.. you can do it!

#unimapconfession 2075

Kisah kami ber3 (Kami lelaki yg malas belajar)

Aku (K), dan 2 lagi membe (A & J) sekawan sekelas & graduated in 2013. Masa 1st & 2nd year, aku dgn 2 member aku ni asyik dpt bwh 2.30 ja sampai kena aim dgn RPS masing2 bila dpt result. Aku dgn A 1 RPS, J RPS lain.

Bila dah masuk 3rd year, baru kami sedar akan kelemahan cara belajar kami. Baru terkial2 nak study smart. Alhamdulillah aku 1st time dpt 3 pointer sem tu. A pun sama tp dia lg sedap (mungkin pd pandangan org lain, result tu biasa ja) dpt 3.36. J pula hanya dpt 2.70.

Kami try maintain pointer dgn bebaki 2 sem, tp mmg pyah la aku ckp sebab dh terlambat. Aku kira2, memang x bleh lepas 3.00 la bila dh grad nnt. Tekaan aku btoi, aku dgn J grad dgn 2 lebih ja. Aku 2.75, J pula 2.68..Cuma A je rezeki dia 3.2.

Abes final exam, trus aku rakus cari peluang keja. Yela, result cikai ja dgn niat nak saing dgn mereka2 yg pointer tinggi tp masih nak 'rehat2' dulu. Rebut peluang yg ada selagi mampu walaupun jauh berpisah dgn hometown (muda2 takpa).

Kini aku dah 3 bulan keja sebagai engineer dgn sebuah kompeni kat selangor (huhu..jauh). J plak sorang projek engineer, juga di selangor. A, fuh!! Keja dgn Gamuda Berhad. Alhamdulillah, kami bertiga berstatus executive di kompeni masing2.

Pointer kami x seberapa pun berbanding membe2 sekelas. Ada kawan yg blom dpt keja lg walaupun pointer dlm range 3.00 - 3.50.

Wahai junior2 kusayang.

Ketahuilah bahawa pointer bukan penjamin kerjaya.
Tapi pointer adalah tiket untuk lepasi syarat intebiu je.
Kepada yang senasib kami bertiga semasa 1st,2nd & 3rd year, anda usaha la sungguh2 dlm sem2 last. Jangan putus asa untuk dptkan semaksimum mungkin pointer yg masih berbaki.

Jangan MENOYOL.

Regards

-Batch 2009/2013-



memberi inspirasi sungguh kan..huuu~
thanks ! =D


till then,
assalammualaikum 

0 comments: