~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Sunday, April 27, 2014

. . .


the silence is too loud.. dan aku rasakan seperti aku tak dapat membendung lagi simpulan-simpulan rindu yang semakin membuak..i need a rest..like seriously..i need to go home..i need to be with people yang boleh terima aku seadanya..bukannya dengan sekumpulan makhluk yang tak pernah terima aku seadanya..like hell, seriously..you cant go anywhere but stuck alone in your room talking with the dull walls.. yang langsung tak boleh nak balas balik sepatah haram apa yang kau cakapkan pada diorang..

it had been like forever since aku datang balik sini..meghadap buku2 test2 yang kadang2 buatkan aku rasa separa gila..tapi aku cuma sabar..mungkin ini salah satu jalan untuk mencapai apa yang kita inginkan dalam hidup..those things kira aku bole accept lagi..tapi living with people yang aku boleh kata sebagai ketam yang mengajar anaknya berjalan is totally too much..cant tell why..tapi itu yang aku meghadap hari2..

stress buatkan aku tak dapat study..depressed..i'm totally down..sampai aku tak tau apa nak buat..i have nobody here..nobody to talk to..nobody to share my problem with..nobody to hang out with..nobody..its like its only me with all the empty spaces..diisi dengan kebosanan, stress dan kesedihan dan kemurungan yang terlampau amat.. ya Allah..seriously aku rindu rumah..selama ni aku cuma pujuk diri..pretend that aku cuma perlu sabar sikit je lagi...sebulan je lagi before semuanya habis..bersabar..you can do it..but each and every day..by weekends..aku akan nampak kawan2 sekelas aku masing2 dok ada yang ambik bawak balik.. and i was like.. seriously?? aku pun rindu rumah jugak..tipu kalau kata aku tak cemburu..

i feel alone..lonely with tears running down my cheek..yang aku sendiri tak tau bila dia nak berhenti..tido..bangun balik pun still macam tu jugak..sedih..sedih sangat...aku nak balik..but i dunno when..program banyak yang aku kena ikot..dengan kelas..dengan ko-k..dengan pillars..i dont have enough time..i missed those time..yang aku habiskan dengan family kat rumah.. walaupun tak berborak..duduk sama2 pun dah memadai..tengok muka sorang2 masuk ikot pintu rumah pun dah kira memadai..

and for you..you yang cakap apa kata you just buy a ticket balik rumah..kan senang..haha be in my shoes..and you know what to say..aku bukan jenis orang yang suka2 ponteng kelas...i just dunno what to do..*take a deep breath* ye aku bodoh..aku bodoh sebab rasa gini..ye aku bodoh..aku bodoh sebab aku tak pandai curi masa nak balik rumah aku..ye aku bodoh..aku bodoh sebab aku tak dapat balik cuti midsem haritu sebab terpaksa attend program..*sigh*

silence kills..enough said..

Sunday, April 20, 2014

3 WAKTU YANG DILARANG MANDI

kepada yang suka mandi malam....
jom sedut Ilmu

3 WAKTU DILARANG MANDI :

A. 30 Minit Setelah Solat Asar.
B. Setelah Maghrib.
C. Setelah Isya' sehingga pukul 12 malam.
Penjelasan :
A. 30 minit setelah solat asar itu adalah waktu dimana darah didalam diri kita ketika itu sedang panas, jika kita mandi ketika itu, akan menyebabkan badan menjadi lelah dan penat untuk melakukan perkerjaan.
B. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian menunjukkan bahwa ketika ini jika kita mandi akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan boleh menyebabkan paru-paru basah.
C. Setelah solat isya, ini saatnya jantung kita berhenti dan melakukan istirahat, jika mandi ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung akibat kemasukan air.
Sebaiknya mandi setelah 1 jam dari jam 12 malam. Antara pukul 2 - 3 pagi, itu akan lebih memberikan energy kepada badan seperti mana bateri yang telah lemah di cas semula.
Dikatakan :- ۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. ۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat. ۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. ۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir. ۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur. ۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan. ۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian. ۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq. ۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki. ۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was. Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, Dikatakan juga:- ۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je... ۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga. ۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah. ۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang. ۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke.... Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke. ۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. ۞ Syaitan kata, "JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG" Sebarkan biar umat islam mngetahui
TARIKH PENTING TERDEKAT:

Isra' wal Mi'raj🌓
- 27th Mei 2014
- tuesday.

Nisfu Sya'ban🌓
- 13th June 2014
- friday.

Ramadan🌓
- 28th June 2014
- saturday.

Lailat-ul Qadr🌠
- 17th July to 26th July 2014
- thursday to saturday

Eid-ul-fitr🌠
- 28th July 2014.
- monday

First day to hajj KT 1
- 27 Ogos 2014
- wednesday

Eid-ul-Adh🐄🐐🐪
- 4th October 2014.
- saturday 

Tuesday, April 15, 2014

Disebalik lagu Tanya Sama Itu Hud Hud - Datuk Nik Hua IV


Maksud Tersirat Lagu Tanya Sama Itu Hud-Hud Nyanyian M.Nasir

Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
Yang sampai hanya satu jalan

Pernahdengar tak hadith Rasulullah s.a.w tentang umat Islam yang terpecahkepada 73 golongan, dan daripada kesemua ini hanya satu golongan yang terselamat dari seksaan neraka iaitu golongan (jemaah) yang mengikuti sunnah Rasulullah dan sahabatnya.

Ketahuilah bahawa orang-orang sebelum kamu daripada Ahli Kitab telah berpecahkepada tujuh puluh dua kumpulan, dan sesungguhnya kumpulan ini (umatIslam) akan berpecah kepada tujuh puluh tiga (kumpulan), tujuh puluhdua daripadanya akan masuk neraka dan hanya satu daripadanya akan masuksyurga, iaitu al-Jamaah. (lihat Sunan Abu Daud no 4429)

Maknanya,yang sampai itu bermaksud yang selamat. Hanya ada satu jalan untuk selamat iaitu dengan mengikuti sunnah Rasulullah dan para sahabat.Agak-agaknya la kan, kita ni mengikut sunnah baginda tak?


Beribu-ribu Margasatua
Mencari raja si Muraq
Yang sampai hanya tiga puluh

Rangkap ini diekstrak daripada syair Parsi - Musyawarah Burung (Mantiq Al-Tayr) tulisan Farid ud-Din Attar. Dalam syair tersebut, beribu-ribu burung terbang untuk mencari raja mereka, Simurgh. Daripada beribu-ribu burung tadi, hanya tiga puluh yang berjaya. Kejayaan mereka membolehkan mereka sampai kepada tahap mengenali sang raja. Bukan mudah untuk sampai ketahap tersebut kerana mereka perlu menghadapi 7 lembah. Sebenarnya,advencer burung-burung ini adalah perjalanan penulis syair tersebut dalam mencari makna dan hakikat hidup. Untuk maklumat lanjut mengenai perjalanan tersebut, boleh KLIK SINI!.

Ooh... Sang Algojo
Ooh... nanti dulu

Algojo itu adalah orang yang ditugaskan mencabut nyawa. Kalau di penjara,beliau mungkin orang yang memegang butang yang menjadi pemegang lantai di bawah tali gantung. Tapi hakikat sebenar, yang ditugaskan mengambil nyawa itu adalah malaikat maut. Andainya dia tiba dan mahu menjalankan tugas, boleh tak kita nak kata kat dia, "Oohhh nanti dulu!"?


Lihat dunia dari mata burung
Atau lihat dari dalam tempurung
Yang mana satu engkau pilih

Dua rangkap yang atas tu jelas dan terang, menyuruh kita berfikir antara melihat dari mata burung, with an open minded dan berpandangan jauh atau sekadar mahu melihat seperti katak di bawah tempurung. Hanya melihat tempurung dan diri sendiri. Itupun kalau ada cahaya. Kalau tak ada? Gelap gelitalah jawabnya. Maka, pilihlah dengan akal dan iman yang dianugerahkan.


Dalam kalut ada peraturan
Peraturan mencipta kekalutan
Di mana pula kau berdiri
Di sini


"Singkap kembali sejarah Rasullullah membawa cahaya pada Zaman Jahiliah. Rasullullah mengajarkan Islam pada masyarakat yang jahil. Maka dalam keadaan jahil itu wujudlah satu sistem yang sempurna. Namun dunia kini sudah jauh berubah, sistem yang sempurna itu sudah tidak diguna pakai. Tempatnya diambil alih oleh undang-undang ciptaan manusia sendiri yang terlalu banyak kekurangan, terkadang itu banyak kontroversi berlaku dan kita berada DI SINI!"

Semasa kekalutan jahiliyah, peraturan Islam yang dibawa oleh Rasulullah mengubah keadaan masyarakat. Namun setelah peraturan tersebut diubah-ubah, ia mengundang kekalutan. Dan di mana kita berada? Di sini,di dunia yang penuh kalut ini.


Ooh... Sang Algojo
Ooh... nanti dulu
Berikan ku kesempatan akhir ini
Untuk menyatakan kalimah/kisah sebenarnya
Berikan aku kesempatan akhir ini
Lai lai la lai la lai

Boleh tak merayu di saat akhir kehidupan. Waktu itu baru nak bertaubat, baru nak merayu, baru nak bersaksi dengan kalimah kebenaran (syahadah)? Baru nak kata, yang kita bersaksi sebenar-benar Tuhan hanyalah Allah. Sempat kah?


Tanya sama itu hud-hud

Lang mensilang

Kui mengsikui
Kerana dia yang terbangkan ku ke mari

Oleh kerana burung hud-hud yang mendakwa bahawa raja si Muraq itu wujud dan menerbangkan kawanan burung ke tempat yang dituju, maka kena tanya pada dia lah tentang semua persoalan yang timbul dalam lirik ini. Lang mensilang Kui mengsikui maksudnya orang bukan orang hantu bukan hantu.

Musykil lagi?

Tanya sama itu Hud-hud!

*“Lang mensilang, Kui mengsikui” bermaksud Orang tak macam orang, hantu tak macam hantu.